Tot mai mulți români obțin rezultate fals negative, după ce folosesc teste rapide pentru Covid-19
Un fenomen periculos ia amploare în România și contribuie la creșterea alarmantă a infectărilor cu coronavirus.
Tot mai mulți dintre cei care au simptomele bolii nu mai merg în centre autorizate ca să-și facă analizele și folosesc acasă teste rapide, bazate pe detecția de antigen.
Problema este că nu procedeză corect și obțin un rezultat fals negativ, apoi ies in lume.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Un experiment, realizat în spitalul din Pitesti, de Știrile Pro TV, a demonstrat că un pacient confirmat prin test PCR, cu coronavirus, a ieșit negativ la cel rapid pentru că nu a avut îndemânarea și cunoștințele să recolteze corect proba.
Valentin Jinga este infectat cu coronavirus. Bărbatul este internat în secția de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Argeș. Diagnosticul i-a fost pus în urma unui test Real Time PCR al cărui rezultat l-a primit astăzi.
În cazul lui, analiza a confirmat prezența celor trei gene Covid-19 și a fost declarat SARS-CoV-2 pozitiv.
Am vrut să vedeam dacă un test rapid bazat pe detecția de antigen pe care a fost de acord să și-l facă singur, în cadrul unui experiment, într-un mediu controlat de doctori, confirmă rezultatul. Fără cunoștințe medicale, bărbatul nu a recoltat corect proba, iar rezultatul testării a fost fals.
În ultima perioadă, tot mai mulți români folosesc teste rapide bazate pe detecția de antigen ca să verifice acasă dacă sunt infectați cu SARS-CoV-2. Pentru că nu le utilizează corect, obțin răspunsul fals negativ. Ei sunt cei care răspândesc boala și cei care ajung târziu la spital, în stare gravă, avertizează medicii.
Valentin Jinga, pacient infectat cu SARS-CoV-2: "Nu recomand nimănui să-și facă acasă testul, să creadă că gata, e totul OK și nu se poate întâmpla nimic. Nu. La spital, un test amănunțit, făcut de medici care sunt acreditați pentru treaba asta, să meargă acolo și să-și faca testul, nu acasă".
Testele rapide depind de calitatea probei recoltate și din acest motiv este recomandat să fie făcute doar de persoane care au cunoștințe medicale. Ele pot indica infecția doar în faza acută a bolii. Concentrația virală influențează calitatea testului.
Mădălina Zamfir, medic ORL: "Am văzut filmulețul în care pacientul își recoltează singur testul. Este recoltat incorect. Întotdeauna trebuie să mergem cu bățul, cum zic toti pacienții, spre posterior, nu în sus, toată lumea greșește și toți tindem să credem că fiind rezultatul testului negativ suntem bine, mergem la serviciu, mergem la cumpărături. Pot împrăștia foarte ușor virusul în comunitate".
Cu un număr în creștere al românilor care se testează singuri, problemele provocate de coronavirus se agravează.
În secțiile de terapie intensivă, astăzi, sunt aproape 1.400 de români infectați cu SARS-CoV-2. Multe spitale au toate paturile ocupate și uneori se blochează chiar unitățile de primiri urgențe. Ambulanțele cu pacienți așteaptă și câteva ore în fața unităților medicale până se eliberează un loc. Iată ce se întâmplă în Timișoara.
Iancu Leonida, director SAJ Timiș: "Pacienții gravi au ajuns să rămână în mașini pentru o perioadă mai lungă de timp până se găsea un loc. Cel mai lung timp a fost de două ore și 30 de minute, când UPU-urile ne-au comunicat că sunt colmatate. S-au făcut resuscitări și în curtea spitalului".
Marius Cioclu, Angajat Ambulanța Timiș: "O ambulanță cu medic a stat în fața spitalului două ore să aștepte să se elibereze un loc, deci cu condiția să luăm un pacient de acolo ca să îl putem repune pe al nostru".
Cei responsabili susțin că vaccinarea rămâne, deocamdată, singura metodă prin care avalanșa de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 poate să fie oprită.
O hartă interactivă a centrelor de vaccinare este de astăzi activă.
Harta cuprinde toate centrele de pe platforma de vaccinare, tipul vaccinului administrat în aceste locuri, numărul dozelor disponibile și numărul persoanelor înscrise pe lista de așteptare.
Pe de altă parte, după actualizarea datelor în studiul clinic realizat în Statele Unite, Chile și Peru pe 32.000 de persoane, AstraZeneca a anunțat că serul său contra Covid-19 are o eficiență de 76% în cazul formelor moderate ale bolii. În același timp, compania a transmis că vaccinul a avut o eficacitate de 85% în cazul persoanelor de peste 65 de ani.