Tot mai mulți adolescenți sunt afectați de „sindromul urâțeniei". Ce înseamnă acest lucru
„Tulburarea corporală dismorfică” sau „sindromul urâțeniei" afectează tot mai mulți adolescenți, spun specialiștii.
Mulți tinerii sunt influențați de ceea ce văd pe rețelele sociale, dar și de filtrele de înfrumusețare, folosite în exces. Chiar dacă par o joacă, aceste filtre îi pot face pe adolescenți să fie nemulțumiți de modul în care arată în realitate și le pot provoca tulburări de comportament.
Toate rețelele de socializare şi-au dezvoltat filtre de înfumusețare ca să ieşim perfect în fotografii. Fie că vorbim de modificarea ochilor, a buzelor sau a întregii fețe, concurenta este acerba, mai ales în rândul adolescentelor.
Iar aceste aplicații de "înfrumesețare" sunt tot mai performante. Filtre care adaugă machiaj, ridică pomeți, sau din contră afişează un look natural şi tot felul de adăugiri care distorsionează chipurile noastre care natural au imperfecţiuni, pentru că suntem unici.
Avertismentul specialiștilor
Psihologii atrag atenția și spun că părinții ar trebui să fie mult mai restrictivi. Tinerii își formează modele de frumuseţe departe de realitate, care pot fi atinse doar prin intervenţii chirirgicale. Ceea ce este greşit, spun psihologii care mai nou au constat că adolescenţii ajung să fie anxioşi sau să dezvolte tulburări de comportament. Cum ar fi acum sindromul urâţeniei.
Diana Lupu – psihoterapeut: “Genul acesta de filtre folosite constant sapă în valoarea și încrederea de sine. De aici pot să iasă și diferite comportamente alimentare nesănătoase, depresie, anxietate... Cred că cel mai important este antrenarea abilităților părinților de a-și aprecia copilul.”
În acelaşi timp, sunt şi platforme de socializare care promovează exact opusul şi încurajează fotografiile reale şi fără filtre.