Tot ce trebuie să știm despre albirea dentară. Cum procedăm corect, pentru a nu avea “dinți de zebră”

×
Codul embed a fost copiat

Ce au în comun bicarbonatul, uleiul de cocos, coaja de banană sau pulberea de cărbune activ? Despre toate se spune că ar albi dinții.

Și poate chiar fac lucrul ăsta, dar în niciun caz într-un fel sănătos și durabil, explică Alexandra Mircea, medic stomatolog, în acest episod al emisunii Smile with Style.

Alexandra Mircea este unul dintre cei mai urmăriți dentiști din România pe rețelele de socializare. Emisiunea sa se difuzează exclusiv online pe stirileprotv.ro și VOYO.

Dr Alexandra Mircea:

Astăzi vorbim despre albirea dentară sănătoasă, de lungă durată. În primul rând, aș vrea să vă recomand tuturor celor care vor să-și facă albire dentară să meargă la o consultație la un medic dentist. De ce? Sunt situații particulare în care albirea nu se potrivește cazului tău, nu va fi eficientă, sau ai mai făcut albire acum cinci luni și nu este cazul să o repeți. Și hai să le luăm pe rând.

Citește și
nu puneti poza asta
Dinții de lapte trebuie tratați sau nu? Ei au o foarte mare importanță în gura copiilor
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Întotdeauna e bine ca un medic să îți verifice fiecare dinte în parte, să vadă dacă sunt probleme și, în funcție de asta să decidă care sunt următorii pași în tratamentul tău. De ce spun asta? Dacă avem plombe, dacă avem fațete, coroane sau incrustații, pe dinții pe care vrem să-i albim, nu putem să-i albim, pentru că materialul cu care s-a făcut plomba sau ceramica din care s-au făcut incrustațiile, fațetele, ceramica, nu se albesc. În consecință, dacă tu ai dinții din față cu două plombe și o fațetă și vrei să-ți faci o albire dentară, se poate, dar trebuie să fii foarte conștient de faptul că plombele și fațeta nu se vor albi. Așa că faci o albire dentară, dinții se vor albi, după care tu vei schimba plombele și fațeta asortându-le la culoarea actuală pe care o au dinții tăi.

Doi. Sunt situații în care ai o colorație de tetraciclină sau de fluoroză din copilărie. Adică, în momentul vieții intrauterine sau până la 14 ani, corpul tău a intrat în contact cu tetraciclina, care modifică culoarea dinților, de la galben la maroniu închis, în funcție de cantitatea la care ai fost expus. Din nefericire, dinții cu aceste probleme nu se vor albi. Și atunci singura soluție de albi dinții sau de a ajunge la o culoare potrivită care să-ți placă ,este să-i acoperi cu fațete de acoperire. Să nu uităm de dinții care au tratament de canal sau care nu mai au nervi. De cele mai multe ori, ei devin mați, sau pot să devină mai închiși la culoare până la maronii sau chiar roz, în funcție de materialul care li s-a pus pe canal.

Un dinte de genul ăsta nu o să se albească niciodată cu o procedură obișnuită de albire, cu substanța de peroxid care se pune pe toți dinții pentru a-i albi. Există niște proceduri specifice care se fac pentru albii acești dinți, cu succes. Dar, din nou, lucrul acesta poți să-l afli doar în urma unui consult la medicul dentist. Sunt pacienți care au dinții foarte sensibili, cărora nu li se potrivește o albire în cabinetul stomatologic. Și de ce spun asta? Pentru că substanța cu care albim are o anumită concentrație de substanță activă care ar putea fi prea puternică pentru pacient, în sensul de a-i da disconfort sau sensibilitate ulterior. Și atunci există alte opțiuni de albire pe care dentistul i le poate recomanda pacientului cunoscându-i nevoile și situația mai specială.

Doare albirea? În mod normal nu doare, dar există niște situații în care poți fi mai sensibil pe scaun și aici e foarte bine când faci albirea în cabinet, pentru că medicul intervine imediat. Ai simțit săgeți sau străfulgerări în dinți de mai multe ori? Poți notifica medicul, iar el oprește procesul de albine dentară. Și asta de ce? Pentru că substanța de albire poate acționa diferit pe tipurile noastre diferite de smalț, și sunt situații în care poate apărea sensibilitatea. De regulă, ea trece în 2-3 zile, dar dacă ea persistă, puteți să mergeți la medic pentru o procedură de desensibilizare dentară și lucrurile își vor relua cursul normal. Un alt mit pe care l-am auzit despre albire este că strică dinții. Din acest motiv vă și recomand să luați decizia unei albiri dentare după o vizită la medicul dentist.

Îmi place albirea făcută în cabinet, pentru că poate fi controlată de medic, și mai poate fi controlată și frecvența cu care se realizeză această albire dentară. Pentru că dacă tu vii astăzi la mine și îmi spui "da, vreau să fac o albire dentară", dar peste trei luni te duci la un alt medic dentist și nu-i menționezi că ai făcut albire dentară acum trei luni, medicul va face albirea dentară, iar tu cu siguranță te va alege cu un smalț sensibilizat. Un alt lucru care îmi place este că medicul va păstra substanța de albire pe dinți exact cât este în indicații și nu mai mult decât atât, lucru pe care sunt sigură că sunteți tentați să o faceți la albirea de acasă. Dacă veți face maxim o albire dentară pe an într-un cabinet stomatologic, respectându-se perfect indicațiile albirii dentare, nu o să aveți altceva decât un zâmbet perfect și nici o posibilă complicație.

Există însă și situația albirii dentare acasă, care poate fi de mai multe feluri. Și astăzi aș vrea să menționăm albirea prin gutiere dentare sau albirea cu benzi de albire. În cazul albirii cu gutiere, se fac niște mulaje specifice pentru fiecare pacient în parte, în care se pune un gel special de albire. Gutierele se pun pe dinți și se păstrează în funcție de indicațiile substanței respective. Din păcate, sunt destul de mulți pacienți care adorm cu substanța pe dinți, ceea ce nu vrem, sau țin substanța puțin mai mult decât este în indicații pentru că vor ei să se albească dinții mai repede și mai mult. Și aici apar problemele și viitoarele senzații de sensibilitate dentară. Benzile de albire sunt și ele o opțiune bună.

Asta în condițiile în care nu ai plombe, dinți tratați pe canal sau alte probleme și știi să pui benzile. Pentru că e foarte posibil să nu le lipești uniform pe toată suprafața dintelui și să te trezești cu un zâmbet de zebră. Dacă, în schimb, culoarea pe care ai obținut-o în urma unei albiri nu te mulțumește, și vrei ceva și mai și, poți întotdeauna să recurgi la fațete sau coroane, care sunt cunoscute pentru a aduce modificări de culoare dinților tăi. În încheiere, aș vrea să vă spun că recomand cu drag albirea dentară, pentru că întotdeauna aduce un boost de încredere, și pacientul va fi tot timpul cu gura până la ureche.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Care este cel mai eficient tratament pentru a preveni afecțiunile dentare. Mituri demontate despre detartraj
Care este cel mai eficient tratament pentru a preveni afecțiunile dentare. Mituri demontate despre detartraj

La scurt timp după ce ne spălăm pe dinți, aceștia se acoperă cu o peliculă, numită placă bacteriană. Această peliculă are bacterii, substanțe din salivă și resturi alimentare.

Dinții de lapte trebuie tratați sau nu? Ei au o foarte mare importanță în gura copiilor
Dinții de lapte trebuie tratați sau nu? Ei au o foarte mare importanță în gura copiilor

De la primul dințișor și apoi tot restul vieții e recomandată vizita la dentist la fiecare 6 luni. În lipsa problemelor aparente. Este singura modalitate să ne păstrăm sănătoși toți dinții. Toată viața.

Cum scapi de frica de dentist. “Sunt o grămadă de povești horror cu medici care-ți pun genunchiul în piept, să scoată dinții”
Cum scapi de frica de dentist. “Sunt o grămadă de povești horror cu medici care-ți pun genunchiul în piept, să scoată dinții”

Frica de dentist este provocată de experiențe neplăcute din trecut, care i-au marcat pe pacienți, spune dr. Alexandra Mircea, medic stomatolog și influencer de succes în rândul Generației Z.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa

Pentagonul pregătește mult timp livrările de muniție către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge în posesia trupelor ucrainene.

Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. 
Batavul caută sprijinul Turciei
Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. Batavul caută sprijinul Turciei

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei în timpul întâlnirii de vineri cu Mark Rutte, favorit pentru a prelua postul.