Topul în care România va deveni lider european. Francezii spun că am ”vampirizat” piața


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 25 Octombrie 2018 18:02
Categorie: Stiri actuale

România va deveni anul acesta cel mai mare producător de porumb din Uniunea Europeană.

Cu o recoltă care va ajunge la 14 milioane de tone, va depăși Franța, care a dominat până acum clasamentul. Cotidianul „Le Monde" a titrat deja că România "vampirizează" piața europeană a porumbului.

În Timiş, depozitele celor care au cultivat porumb sunt pline. Un fermier, care lucrează o sută de hectare de pământ, se laudă cu cea mai mare producţie din ultimele patru decenii.

Fermier: "Se pare că a fost unul dintre cei mai buni ani. Producţia anul acesta a fost între 8 şi 10 tone la hectar, în funcţie de perioada de vegetaţie."

Recoltă bună de porumb este şi în Dolj.

Fermier: "Bobul este plin, este de o dimensiune mai mare, să sperăm că şi calitățile nutritive sunt pe măsură."

Fermier: "Am fost ajutaţi şi de natură, cu ploile mai abundente faţă de anii anteriori. Am fost favorizaţi şi de utilajele care sunt din ce în ce mai performante."

Cele mai mari producţii le-au obţinut însă cei care au irigat terenul.

Director societate agricolă: "Producţiile au fost pe măsura anului record. Porumbul s-a ridicat undeva la 11-12 tone la hectar."

Cu recolte aşa de mari în toată ţara, Asociaţia Generală a Producătorilor de Porumb - citată de cotidianul francez Le Monde - susţine că România va deveni anul acesta cel mai mare producător de porumb din Europa.

Ţara noastră ar urma să recolteze între 14,5 şi 15 milioane de tone de promb. Cifrele i-au determinat pe jurnaliştii din Franţa să afirme că "România vampirizează piaţa europeană a porumbului sau cel puţin o domină..."

Ministerul Agriculturii a confirmat că România va fi anul acesta pe primul loc în Europa la cultura porumbului, dar nu a furnizat date exacte.

Producţia mare obţinută a făcut ca România să devină principalul exportator de porumb din Uniunea Europeană. Doar prin Portul Constanța au fost tranzacţionate anul acesta 7 milioane de tone.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO