Patru anchete in jurul mortii lui Ioan Gyuri Pascu. MS: "Informatiile denota o posibila abordare terapeutica superficiala"

×
Codul embed a fost copiat

Moartea lui Ioan Gyuri Pascu este anchetata de politie, de Serviciul de ambulanta, corpul de control al ministrului Sanatatii si Colegiul Medicilor.

-► Colegiul Medicilor s-a autosesizat
-► Ancheta la Ambulanta Bucuresti

-► Reactia Ministerului Sanatatii

Asta, deoarece cu doua ore inainte sa moara a fost chemata o salvare, iar medicul a stabilit ca artistul suferise un atac de panica si i-a dat un calmant. Din pacate, putin mai tarziu, Gyuri Pascu, a facut un atac de cord, iar un echipaj SMURD, sosit la fata locului, n-a mai reusit sa il resusciteze. Cercetarile declansate trebuie sa stabileasca daca primul doctor care l-a consultat pe Gyuri Pascu putea sa previna tragicul sfarsit.

Ioan Gyuri Pascu a murit luni dimineata, la ora 5.00. A suferit un atac de cord masiv iar inima nu a mai raspuns la incercarile de resuscitare. Artistul avea 55 de ani si suferea de diabet, boala care ii afectase starea generala de sanatate in ultimii ani.

Jurnalistul Catalin Tolontan a dezvaluit pe blogul sau, citand o sursa din interiorul serviciului de Ambulanta, ca la casa lui Gyuri Pascu medicii au fost chemati de urgenta de doua ori. Mai intai la ora 3 dimineata, fosta sotie a artistului a apelat serviciul de urgenta 112. Gyuri se simtea rau.

Citește și
Ioan Gyuri Pascu
Reactiile colegilor si apropiatilor dupa moartea lui Ioan Gyuri Pascu. Mesajul transmis de premierul Ciolos pe Facebook
„Plecați de lângă mine”. Ucraineni scoși din cluburi de noapte și forțați să se înroleze în armată

Pacientul a mai spus ca este diabetic, iar medicul i-a administrat o jumatate de fiola de diazepam.

La aproape o ora de cand echipajul a aplecat, adica la ora 4:46 este facut al doilea apel la serviciul de ambulanta. Barbatul nu poate sa mai respire, asa ca urgenta este incadrata la cod rosu cu suspiciune de stop cardiorespirator.

Trei ambulante ajung la fata locului: 2 SMURD si una de la serviciul Bucuresti Ilfov. Actorul nu a mai putut fi resuscitat.

In dimineata urmatoare managerul serviciului de Ambulanta a cerut o ancheta interna.

De ce nu a facut medicul, la prima interventie, un EKG? Alis Grasu afirma ca doar in cazul unor suspiciuni ca sunt probleme cardiace se face acest test.

Insa diabeticii au manifestari cardiatice atipice si exista banuiala ca EKG-ul trebuia facut.

Dr. Victor Costache, cardiolog vascular, conferentiar universitar la Facultatea de Medicina din Sibiu: "Pacientii diabetici nu au durerile tipice de infarct miocardic, asa numita angina pectorala, durere cu caracter constructive si astfel se poate manifesta cu o stare de panica, transpiratii."

In acest moment, la Politia Capitalei este deschisa o ancheta privind moartea suspecta a lui Gyuri Pascu. Ministerul Sanatatii a declansat si el o investigatie, iar Colegiul Medicilor si Departamentul pentru situatii de urgenta verifica si ei daca doctorul care a actionat prima data putea preveni infarctul prin manevrele medicale pe care le putea face. Daca protocolul de interventie in acest caz a fost incalcat, ancheta va capata dimensiunea unui dosar penal.

Ministerul Sanatatii: Informatiile echipei de control denota o posibila abordare terapeutica superficiala

Informatiile echipei de control a ministrului Sanatatii denota o posibila abordare terapeutica "superficiala" in modul de gestionare a cazului actorului Ioan Gyuri Pascu, Ministerul Sanatatii urmand a sesiza Colegiul Medicilor din Romania, care are atributii in a se pronunta asupra unor potentiale culpe medicale.

"Echipa de control va elabora un raport pe care il va inainta ministrului Sanatatii si sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta. Informatiile de pana acum denota o posibila abordare terapeutica superficiala. Urmare a acestui lucru si dupa analizarea tuturor documentelor si procedurilor, Ministerul Sanatatii va sesiza Colegiul Medicilor din Romania, care are atributii in a se pronunta asupra unor potentiale culpe medicale", se arata intr-o informare a MS.

O echipa formata din reprezentantii Corpului de Control al ministrului Sanatatii, inspectori ai Departamentului pentru Situatii de Urgenta si reprezentanti ai Directiei de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti au efectuat miercuri un control la Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov pentru a analiza modul in care a fost gestionat cazul actorului Ioan Gyuri-Pascu.

"Echipa de control a analizat modul in care a fost repartizat acest caz, a analizat fisa de urgenta prespitaliceasca si a discutat cu medicul care a fost la consultatie, pentru a avea o imagine clara asupra modului in care s-a intervenit", a afirmat aceeasi sursa.

Dezvaluirile facute de Catalin Tolontan

Cu doar doua ore inainte sa moara, in noaptea de duminica spre luni, Gyuri si fosta sa sotie au chemat ambulanta. Cei doi se aflau in locuinta fostei sale sotii.

"Au trimis o ambulanta de tip AMD, de consultatii la domiciliu, cu un echipaj format dintr-un sofer si un medic. Gyuri era agitat si medicul i-a dat doar un calmant, un diazepam, i-a pus diagnosticul de atac de panica si a plecat", a spus o sursa a ziarului, chiar de la Ambulanta Bucuresti.

In mai putin de doua ore, a urmat un alt apel la 112, la care au ajuns, de aceasta data, trei masini: doua de la SMURD si o ambulanta de tip C, cu medic, de la Ambulanta Bucuresti.

Insa Gyuri Pascu nu a mai putut fi resuscitat.

"In ultimele trei zile, la Ambulanta a fost o stare de alerta. Directorul Alice Grasu si-a dat seama ca ceva a fost in neregula si a discutat indelung cu medicul. A cerut ca totul ramana secret", spune sursa de la Ambulanta Bucuresti.

Gazeta Sporturilor a contactat-o pe Alice Grasu, care a confirmat, fara ezitare, evenimentele din noaptea de 25 spre 26.

Conducerea Ambulantei sustine ca a pornit chiar luni, dupa deces, ceea ce numeste ”o cercetare interna”.

Din informatiile ziarului, medicul de la prima interventie nu a putut arata conducerii un EKG, ”ceea ce poate insemna ca nici nu i-a facut”, spune altcineva din Ambulanta.

Cauza decesului actorului Ioan Gyuri Pascu a fost afectiunea de cord de care suferea, pe fondul diabetului preexistent, a declarat marti, pentru News.ro, directorul medical al Institutului National de Medicina Legala, Salem Abdo.

Actorul si muzicianul Ioan Gyuri Pascu a murit la varsta de 55 de ani, luni dimineata, in urma unui stop cardio-respirator.

La sfarsitul anului 2010, Ioan Gyuri Pascu a suferit un accident vascular cerebral si s-a recuperat la Spitalul Universitar din Bucuresti.

Ancheta la Ambulanta Bucuresti

Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov desfasoara o ancheta interna in urma interventiei care a avut loc luni dimineata la artistul Ioan Gyuri Pascu, a declarat pentru Agerpres managerul SABIF, Alis Grasu.

"Luni dimineata, la ora 3,26, s-a solicitat o ambulanta pentru un barbat de 55 de ani care nu dormea de trei zile si care facea frecvent atacuri de panica. Solicitantul era sotia. Se inregistreaza ca si o consultatie la domiciliu, se trimite o masina de consultatie cu medic care ajunge in 11 minute si gaseste un barbat de 55 de ani care spune ca de trei zile nu doarme din cauza unor dureri articulare. Are diagnosticul de artroza pentru care face fizioterapie, este diabetic si face frecvent atacuri de panica. Aceste declaratii sunt intarite de sotie. I se masoara constantele vitale si se constata o tensiune buna, o aliura ventriculara buna, o saturatie buna. Niciun fel de durere toracica, niciun fel de simptomatologie cardiaca. Astept nota explicativa a medicului, in fisa nu am gasit daca urma vreun tratament. Singurul lucru pe care il specifica medicul in fisa este ca lua Sedatif PC de cateva zile fara rezultate", a afirmat, miercuri, managerul SABIF.

Ea a adaugat ca medicul care s-a deplasat la domiciliul artistului i-a administrat jumatate de fiola de Diazepam, avand in vedere ca pacientul nu dormise de trei zile si avea atacuri de panica, iar la aproximativ o ora de la plecarea echipajului s-a inregistrat un nou apel intrucat barbatul se invinetise si nu mai respira.

"Faptul ca a afirmat ca nu doarme de trei zile si ca face frecvent aceste atacuri de panica, medicul i-a administrat jumatate de fiola de Diazepam intramuscular si a plecat. La aproximativ o ora se solicita din nou tot de catre sotie ambulanta, care afirma de data aceasta ca pacientul s-a invinetit, s-a cianozat si nu mai respira", a spus medicul.

Alis Grasu a precizat ca rezultatul anchetei interne va fi gata in cel mult doua zile.

"Pentru faptul ca era vorba despre un barbat de 55 de ani, care a beneficiat de consultatia unui medic la consultatii si la o ora starea lui a devenit foarte grava si a intrat in stop cardio-respirator, ne-am autosesizat si am declansat o ancheta interna administrativa pentru a vedea ce s-a intamplat la consultatia respectiva, pentru a primi un punct de vedere al medicului care a efectuat consultatia. Urmeaza aceasta cercetare disciplinara, speram ca in cel mult doua zile o vom finaliza, pentru ca exista o procedura: trebuie sa il citezi, sa vina sa iti dea nota explicativa", a explicat managerul SABIF.

Colegiul Medicilor s-a autosesizat

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti (CMMB) a informat miercuri ca s-a autosesizat in cazul decesului lui Ioan Gyuri Pascu.

"In urma informatiilor aparute in mass-media privind faptul ca un echipaj al Serviciului de Ambulanta l-a consultat pe Ioan Gyuri Pascu si i-a pus diagnosticul de 'atac de panica', Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti s-a autosesizat. Rezultatele investigatiei vor fi facute publice", se arata intr-un comunicat al CMMB.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A primit o mașină de 50.000€ de la Ion Țiriac, dar a observat ceva ciudat când e la volan: "Mă filma"
FOTO A primit o mașină de 50.000€ de la Ion Țiriac, dar a observat ceva ciudat când e la volan: "Mă filma"
Citește și...
Cauza oficiala a decesului actorului Ioan Gyuri Pascu. De ce a cerut familia o necropsie la INML
Cauza oficiala a decesului actorului Ioan Gyuri Pascu. De ce a cerut familia o necropsie la INML

Cauza decesului actorului Ioan Gyuri Pascu a fost afectiunea de cord de care suferea, pe fondul diabetului preexistent, a declarat marti, pentru News.ro, directorul medical al Institutului National de Medicina Legala (INML), Salem Abdo.

Reactiile colegilor si apropiatilor dupa moartea lui Ioan Gyuri Pascu. Mesajul transmis de premierul Ciolos pe Facebook
Reactiile colegilor si apropiatilor dupa moartea lui Ioan Gyuri Pascu. Mesajul transmis de premierul Ciolos pe Facebook

Ioan Gyuri Pascu a incetat din viata, luni dimineta, in jurul orei 5, dupa ce ar fi suferit un infarct. Fostul membru al grupului Divertis avea 55 de ani si suferea de diabet.

Ioan Gyuri Pascu a murit luni dimineata, la 55 de ani. Fostul membru al grupului Divertis suferea de diabet
Ioan Gyuri Pascu a murit luni dimineata, la 55 de ani. Fostul membru al grupului Divertis suferea de diabet

Ioan Gyuri Pascu a murit luni dimineata. Potrivit primelor informatii, actorul ar fi suferit un infarct.

Recomandări
Surse. Ce scrie în referatul DNA despre Nelu Tătaru, trimis la Parlament. Ar fi primit bani și pentru concedii medicale
Surse. Ce scrie în referatul DNA despre Nelu Tătaru, trimis la Parlament. Ar fi primit bani și pentru concedii medicale

Un parlamentar care a consultat dosarul procurorilor anticorupție pe numele fostului ministru Nelu Tătaru a precizat pentru Știrile Pro TV că urmărirea penală în acest caz a început în ianuarie 2023.

Poliția Națională, răspuns la scandalul dintre PMB și PS4:
Poliția Națională, răspuns la scandalul dintre PMB și PS4: "Nu avem atribuții de a muta gardurile". Ce urmează să se întâmple

Scandal între Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, și Primăria Sectorului 4, după ce în centrul Bucureștiului au început lucrările la Planșeul Unirii, bucata de beton care acoperă Dâmbovița și care este veche de aproape un secol.

Colegii deputați l-au lăsat pe Nelu Tătaru fără imunitate în dosarul de corupție. Procurorii pot începe acum perchezițiile
Colegii deputați l-au lăsat pe Nelu Tătaru fără imunitate în dosarul de corupție. Procurorii pot începe acum perchezițiile

Camera Deputaților a decis ridicarea imunității în cazul fostului ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, acuzat de mai multe acte de corupție în timpul activității sale de medic.