Toate procesele verbale de la referendum, preluate de PICCJ. Procurorii verifica eventualele fraude

×
Codul embed a fost copiat

PICCJ a preluat procesele verbale privind listele electorale, inclusiv cele suplimentare, referitoare la voturile de la referendum, demersul survenind inregistrarii a numeroase sesizari legate de posibile fraude comise in anumite zone ale tarii.

Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) au preluat joi seara, de la Biroul Electoral Central (BEC), procesele verbale privind optiunile electoratului, inclusiv cele exprimate pe listele suplimentare, la referendumul din 29 iulie, conform surselor citate.

Parchetele au primit, pana duminica, 29 iulie, la ora 18:00, un numar de 66 de plangeri privind incalcari ale Legii referendumului, inregistrate cu numar unic de procurori, a comunicat Ministerul Public, la solicitarea agentiei MEDIAFAX.

La PICCJ s-au inregistrat, duminica, 25 de sesizari privind incidente electorale, insa unele au fost trimise de mai multe ori.

De exemplu, PDL, organizatia Brasov, a inaintat o plangere penala impotriva personalului din Spitalul Clinic Judetean Brasov, Spitalul CFR Brasov, Spitalul de Psihiatrie si Neurologie Brasov, Spitalul de Obstetrica si Ginecologie Dr. Ioan Aurel Sbarcea, Spitalul de Pneumoftiziologie Brasov, acuzandu-l ca a luat cartile de identitate ale pacientilor in intervalul 9:00-10:30, refuzand restituirea acestora.

Citește și
Curtea Constitutionala
CC a respins cu unanimitate de voturi contestatiile privind respectarea procedurii la referendum
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Presedinta sectiei de votare 199 din localitatea doljeana Dabuleni a fost reclamata pentru ca, in mod abuziv, ar fi aprobat 127 de cereri de urna mobila, desi cele mai multe persoane pentru care s-au facut solicitari nu aveau nevoie. In acest sens, este facuta o comparatie cu solicitarile de urna mobila de la alegerile locale, numarul de cereri fiind mult mai mic.

PDL, fliala Dolj, a mai reclamat la Parchet faptul ca presedintele sectiei de votare 378 din comuna Leu a cerut urna mobila pentru trei persoane, care de fapt votasera la sectie.

De asemenea, PDL, filiala Arges, a primit o plangere referitoare la primarul din localitatea argeseana Recea, acuzat ca face presiuni asupra presedintelui sectiei de votare numarul 429, pentru a admite cereri pentru vot cu urna mobila datate 27 iulie, insa modificate.

Tot PDL, dar organizatia din Vrancea, a reclamat-o pe presedinta sectiei de votare 292 din comunca Tataranu, intrucat reprezentantul democrat-liberalilor a fost indepartat ca urmare a refuzului acestuia de a se deplasa cu urna mobila. Presedinta sectiei a fost acuzata de abuz in serviciu.

Pe de alta parte, presedinta sectiei de votare 38 din Focsani a fost reclamata la parchet de PDL, organizatia Vrancea, pentru ca, impreuna cu reprezentantii PSD, PNL, PC si PUNR, l-a indepartat pe observatorul independent intrucat ar fi impiedicat desfasurarea procesului electoral. PDL spune, insa, ca observatorul independent nu a facut nimic ca sa disturbe desfasurarea referendumului.

Tot PDL Vrancea a sesizat parchetul cu privire la faptul ca doi localnici din comuna Jaristea au fost prinsi transportand oameni intr-o localitate vecina, respectiv in Odobesti, fiind influentati in a vota pentru demiterea presedintelui.

Impotriva presedintilor sectiilor de votare numerele 25 si 51 din Focsani au fost formulate plangeri penale, de catre PDL, intrucat i-au indepartat nelegal pe observatorii independenti, sub pretextul ca disturba desfasurarea procesului electoral.

Presedintele PDL Vrancea, Alin Trasculescu, a reclamat Parchetului faptul ca de la un numar de telefon mobil au fost transmise sms-uri in numele sau catre colegi de partid, mesaje infirmate de politician.

O alta plangere a liderului PDL vizeaza faptul ca anumite persoane au votat pe listele suplimentare in sectia 13 din Focsani, desi, potrivit actelor de identitate, erau arondati altor sectii, respectiv cele de domiciliu.

Primarul si viceprimarul din Panciu au fost reclamati la Parchet pentru ca l-au amenintat pe reprezentantul PDL din sectia de votare 89 din localitate, caruia i-au spus ca o sa-l "aranjeze" pentru ca a facut plangere penala pentru folosirea mai multor buletine de vot decat numarul votantilor.

Presedintele sectiei de votare numarul 89 din Panciu a fost si el reclamat la Parchet pentru indepartarea reprezentantului PDL din sectie, caruia i-ar fi spus "ca-l va informa asupra rezultatului maine dimineata".

O alta plangere inregistrata la Parchet vizeaza faptul ca doi barbati din Brosteni indemnau oameni care nu locuiau in aceasta comuna sa voteze la mai multe sectii, pentru demiterea presedintelui, ei transportandu-i pe acestia in locurile de votare pentru a-si exprima optiunea de vot.

Totodata, PDL Mehedinti au inainat o lista de 32 de numere de inmatriculare, reclamand Parchetului faptul ca soferii acestora au facut turism electoral.

De asemenea, PDL l-a reclamat la Parchetul instantei supreme pe presedintele Consiliului Judetean Teleorman, Liviu Dragnea, pentru ca ar fi cerut nelegal sa ii fie comunicata la 1855 (call center) prezenta la urne, la fiecare ora.

"Pe rolul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost inregistrata astazi, 29 iulie 2012, o plangere formulata de Partidul Democrat Liberal impotriva numitului Dragnea Liviu sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, abuz in serviciu contra intereselor publice, abuz in serviciu in forma calificata precum si pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art.52 alin.3 din Legea 3/2000, ca urmare a cererii acestuia de a-i fi comunicata prezenta la vot de catre birourilor electorale de pe raza judetului Teleorman", a comunicat Ministerul Public.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Crin Antonescu:
Crin Antonescu: "In opinia mea, in aceasta toamna vom avea alegeri prezidentiale."

Presedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, joi, ca, in opinia sa, in toamna acestui an vor avea loc alegeri prezidentiale, cand sunt programate si parlamentarele, precizand ca MAI trebuie sa-si faca datoria "cu mai multa eficienta".

CC a respins cu unanimitate de voturi contestatiile privind respectarea procedurii la referendum
CC a respins cu unanimitate de voturi contestatiile privind respectarea procedurii la referendum

Curtea Constitutionla a respins, cu unanimitate de voturi, ca neintemeiate, contestatiile referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea presedintelui Romaniei.

Basescu e lasat sa astepte. Antonescu ramane interimar pana pe 12 septembrie. MOTIVAREA CURTII
Basescu e lasat sa astepte. Antonescu ramane interimar pana pe 12 septembrie. MOTIVAREA CURTII

Dupa 13 ore de discutii in decursul a doua zile, Curtea Constitutionala a anuntat ca va amana decizia de validare a referendumului pana pe 12 septembrie. VEZI LA SFARSITUL ARTICOLULUI MOTIVAREA CURTII CONSTITUTIONALE

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.