Basescu e lasat sa astepte. Antonescu ramane interimar pana pe 12 septembrie. MOTIVAREA CURTII

×
Codul embed a fost copiat

Dupa 13 ore de discutii in decursul a doua zile, Curtea Constitutionala a anuntat ca va amana decizia de validare a referendumului pana pe 12 septembrie. VEZI LA SFARSITUL ARTICOLULUI MOTIVAREA CURTII CONSTITUTIONALE

Curtea Constitutionala a amanat, joi, pana in 12 septembrie, o decizie privind referednumul de demitere a lui Traian Basescu, urmand sa verifice listele electorale, au declarat surse politice.
In aceste conditii, Crin Antonescu ramane presedinte interimar pana la acea data.

Curtea Constitutionala a reluat, joi dimineata, sedinta pe tema rezultatului referendumului de demitere a presedintelui suspendat, Traian Basescu, amanata miercuri seara dupa ce a solicitat informatii MAI si INS.

Oficialii Ministerului Administratiei si Internelor declarau, pentru MEDIAFAX, miercuri seara, ca institutiei i-au fost solicitate de catre Curtea Constitutionala, miercuri, precizari privind numarul de persoane aflate pe listele electorale in 29 iulie si ca a fost deja comunicat ca acesta este de 18.292.514.

In 24 iulie, ministrul Administratiei si Internelor, Ioan Rus, a anuntat ca numarul total al cetatenilor cu drept de vot este de 18.292.514.

Citește și
zgonea, filip, ponta
Referendum 2012. Zgonea si Filip sesizeaza CC sustinand ca nu era nevoie de cvorum pentru validare
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Presedintele suspendat, Traian Basescu, a declarat, miercuri seara, ca stia ca decizia CC privind referendumul va fi luata joi, ca amanarea acesteia nu il ingrijoreaza si ca CC trebuie sa aiba la dosar "documente originale, nu trimise la BEC".

Traian Basescu a facut aceste declaratii la plecarea de lasediul sau de campanie.

Basescu a spus, raspunzand unei intrebari, ca stia ca decizia CC va fi joi, mentionand ca nu este ingrijorat de amanare.

Participarea la referendum a fost de 46,24%, iar dintre alegatori, 87,52% au votat pentru demiterea lui Traian Basescu, iar 11,15% s-au pronuntat impotriva, potrivit rezultatelor finale ale referendumului din 29 iulie, anuntate miercuri de BEC.

COMUNICAT DE PRESA CURTEA CONSTITUTIONALA

In ziua de 2 august 2012, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.i) din Constitutia Romaniei si al art.46 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, s-a intrunit pentru a solutiona, in exercitarea atributiilor privitoare la organizarea si desfasurarea referendumului si la confirmarea rezultatelor acestuia, urmatoarele:

I. Verificarea respectarii procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, si pentru confirmarea rezultatelor referendumului.

II. Sesizarile cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, formulate de Liga Internationala a Romanilor, cu sediul in Bucuresti, de Partidul Social Democrat si Partidul National Liberal, de Presedintele Camerei Deputatilor si Presedintele interimar al Senatului, de Gheorghe Hogea si de Organizatia pentru Apararea Drepturilor Omului, cu sediul in Bucuresti.

I. In ceea ce priveste prima cauza, in urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a decis amanarea pronuntarii unei hotarari cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, si pentru confirmarea rezultatelor referendumului, pentru data de 12 septembrie 2012. Avand in vedere datele contradictorii care au fost transmise Curtii Constitutionale in legatura cu numarul persoanelor aflate pe listele electorale permanente de catre autoritatile publice implicate, Curtea Constitutionala a solicitat Guvernului Romaniei ca, pana la data de 31 august 2012, sa transmita listele electorale permanente actualizate in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012. (Adresele prin care Institutul National de Statistica, Ministerul Administratiei si Internelor si Autoritatea Electorala Permanenta au transmis datele solicitate de Curtea Constitutionala sunt anexate prezentului comunicat de presa)

II. Cu privire la celelalte sesizari, in urma deliberarilor, Curtea a respins, cu unanimitate de voturi, ca neintemeiate, contestatiile referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, contestatii formulate de Liga Internationala a Romanilor, cu sediul in Bucuresti, de Partidul Social Democrat si Partidul National Liberal, de Presedintele Camerei Deputatilor si Presedintele interimar al Senatului, de Gheorghe Hogea si de Organizatia pentru Apararea Drepturilor Omului cu sediul in Bucuresti.

Hotararea este definitiva si general obligatorie.

Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale va fi prezentata in cuprinsul hotararii, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Comisia Europeana: Asteptam confirmarea de catre CC a rezultatelor referendumului
Comisia Europeana: Asteptam confirmarea de catre CC a rezultatelor referendumului

Comisia Europeana asteapta ca decizia Curtii Constitutionale de la Bucuresti privind rezultatele referendumului de duminica din Romania sa fie luata intr-o maniera cat mai linistita cu putinta, a declarat Frederic Vincent, purtator de cuvant al Comisiei.

Referendum 2012. Zgonea si Filip sesizeaza CC sustinand ca nu era nevoie de cvorum pentru validare
Referendum 2012. Zgonea si Filip sesizeaza CC sustinand ca nu era nevoie de cvorum pentru validare

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si presedintele interimar al Senatului, Petru Filip, au sesizat Curtea Constitutionala, sustinand ca baza legala in care a fost convocat referendumul din 29 iulie a fost OUG 41, care elimina cvorumul.

Referendum 2012. Validare sau invalidare? Curtea Constitutionala va lua o decizie
Referendum 2012. Validare sau invalidare? Curtea Constitutionala va lua o decizie

Documentele cu rezultatele finale ale referendumului din 29 iulie privind demiterea presedintelui au ajuns, miercuri in jurul orei 11.30, de la Biroul Electoral Central la Curtea Constitutionala.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.