Coletele din afara spaţiului Uniunii Europene ar putea avea întârzieri de câteva luni

Ultima actualizare: 26-11-2021 07:43

Dacă aveţi în plan ca de sărbători să comandaţi cadouri din ţări aflate în afara Uniunii Europene nu ar strica să luaţi în calcul că pachetul ar putea să ajungă abia în 2022.

Toate coletele din afara spaţiului comunitar, cum ar fi Marea Britanie, Asia, Statele Unite ori Rusia, stau câteva luni în depozitele Poștei Române. Şi asta, pentru că Direcţia Generală a Vămilor nu a implentat la timp un sistem informatic menit să perceapă rapid toate pachetele cu valoare redusă.

Cristian Simonca aşteaptă de aproape două luni să primească mai multe colete comandate în Ucraina, Rusia şi Marea Britanie.

Cristian Simonca, Blogger: ”Trebuie să ai multă răbdare şi să aştepţi. Cazul meu unul fericit că eu aştept nişte produse de care nu am o nevoie urgentă, dar probabul că cel mai nasol este de oamenii care au nevoie de nişte produse şi ele nu mai ajung. Am sunat, dar toată lumea primeşte acelaşi mesaj standard care aduce aminte de acest soft şi cu chestii vamale”.

Sute de saci s-au adunat după 1 octombrie, dată la care pachetele mai puteau fi predate către destinatari în baza formularelor vechi. Potrivit legii toate coletele venite din afara spaţiului comunitar trebuie verficate în baza unui soft creat de Direcția Generală a Vămilor şi pus la dispoziţia Poștei Române. Sistemul nu a fost gata la timp şi încă are sincope.

Eduard este fotograf, iar un client din Marea Britanie i-a trimis din septembrie mai multe lucruri. Le-a primit abia acum, după 53 de zile.

Eduard Vladutu, fotograf: ”Eu am pierdut bani cu colectele acelea, iar expeditorul s-a hotărât după o lună şi jumătate de aşteptare să le trimită cu alți curieri mult mai rapid care a ajuns în 5 zile și coletele acelea când vor ajunge mi-a zis să le păstrez cadou”.

În acest moment sunt aproximativ 30 de mii de colete în depozitele poștei Române care nu au fost livrate la timp. Potrivit noului sistem, coletele cu o valoare de până în 150 de euro trebuie verificate dacă a fost sau nu aplicat TVA-ul şi introduse în noul soft vamal.

Din Asia vin cele mai multe 61,5 la sută. Urmează Marea Britanie, apoi Statele Unite cu peste 18 la sută, dar şi Rusia sau Turcia. Multe din firmele din aceste ţări livrează doar prin Poşta Română, însă mai nou sunt şi furnizori care aleg şi curieri privaţi, cu aproape aceleaşi costuri de livrare.

Valentin Ştefan, directorul Poștei Române: ”Unele au întârzieri de câteva zile, altele au întârzieri până la 3 săptămâni. Sunt venite din toate lumea, dar este o situaţie neplăcută pentru noi şi neplăcută pentru clienţii noştri. Încercăm să o remediem mult mai rapid şi o să ajungă la destinar în cel mai scurt timp”.

Din cauza acestor întârzieri poşta a avut de suferit. Potrivit ultimului raport al Autorității Naționale din Comunicații, realizat în 2019, instituţia a primit 6.240 de reclamații, pentru care statul a fost nevoit să ofere despăgubiri.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO