Toată România este în scenariul roșu. Avem incidență de peste 28 la mia de locuitori
Toată România a intrat, sâmbătă, în scenariul roșu. Asta înseamnă că nu mai avem județe cu rată de infectare mai mică de 3 la mia de locuitori.
Ilfovul și Bucureștiul stau cel mai rău, cu o incidența de peste 16. Avem o nouă zi cu o raportare de peste 15 mii de infectari noi, iar telefoanele sună necontenit la 112. În același timp, peste 1700 de oameni se luptă pentru viața lor la ATI. Alți 20 de bolnavi sever, care nu au mai avut loc la noi, sunt tratați în Ungaria.
O aeronavă C-130 Hercules a Forţelor Aeriene Române a ajuns vineri seară, la Oradea, cu patru pacienți care să fie transferați în Ungaria.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
„Pe aeroport, la reevaluare, s-a constatat că unul dintre ei s-a agravat și am decis ca pe acesta să îl aducem la UPU Oradea, pentru a-l stabiliza. Ceilalți trei au fost transportați pe cale terestră, cu două ambulanțe”, a declarat șeful UPU Oradea.
Pacientul rămas peste noapte la UPU Oradea a ajuns la Debrecen cu un elicopter SMURD, care a decolat de pe heliportul de deasupra spitalului.
Până sâmbătă, 20 de pacienți români în stare critică au ajuns în grija medicilor din Ungaria. Noaptea trecută a fost făcut un transfer inclusiv din Cluj-Napoca, o femeie de 57 de ani în stare critică ce a ajuns direct în secția de Terapie Intensivă la Debrecen.
„Profesioniști adevărați, transferurile au mers conform planurilor, extrem de rapid. Spitalele lor sunt foarte bine dotate și sunt pregătiți pentru astfel de intervenții”, a transmis un medic primar de urgență de la UPU Oradea.
„Înțelegerea cu autoritățile maghiare: dacă din păcate un pacient trimis pe ATI decedează, atunci locul lui rămâne liber și noi putem înlocui pacientul”, a declarat Raed Arafat.
Între timp, în țară, sosesc ajutoare europene.
15 ventilatoare și opt concetratoare de oxigen au ajuns la noi în țară, din Danemarca, prin mecanismul european de protecție civilă. Aparatură trimisă de danezi urmează să fie distriuita, în cel mai scurt timp, în spitalele care au nevoie de ajutor.
200 de concentratoare de oxigen vor fi trimise de Organizația Mondială a Sănătății, iar în acest moment se poartă discuții cu Austria și Franța pentru medicamente.
În ultimele 24 de ore , în spitalele din România au murit 350 de oameni și peste 1.700 se luptă pentru viața lor la ATI. Au fost raportate 15.239 de noi infectări, iar apelurile la 112 nu contenesc.
La Serviciul de Ambulanță București-Ilfov sunt chiar și 3000 de solicitări în așteptare. Ceea ce înseamnă că poate dura chiar și mai bine de trei zile până când o ambulanță poate ajunge la casele oamenilor să îi testeze.
Ca să facă față avalanșei de solicitări, au fost aduse la serviciul de ambulanță, în ultimele săptămâni, 120 de cadre medicale, împărțite în ture. Arafat a anunțat că managerii de spitale pot chema, la nevoie, personalul medical din libere.
„Chiar dacă vom avea platou și cazurile vor începe să scadă, scăderea va fi lentă și impactul pe sistemul sanitar va continua. 10,8 mii de cazuri de persoane nevaccinate înseamnă impact pe sectorul sanitar”, a mai declarat Raed Arafat.
Toate județele României au depășit rata de 3 la mie
Cea mai mare incidența este în Ilfov, unde 7 localități au o rată de infectare de peste 20 de cazuri la mia de locuitori. Bucureștiul are peste 16.
Totuși, Comitetul pentru Situații de Urgență a respins vineri seară cererea INSP de carantinare a Capitalei și a județului Ilfov.
La nivel național, rata de infectare este de 8,80 la mia de locuitori.
În privința ratei de infectare pe orașe, Bragadiru (Ilfov) a ajuns la 20,48. Urmează Popești Leordeni (Ilfov) 19,5; Otopeni (Ilfov) 19,28; Voluntari (Ilfov) 18,28 și Măgurele (Ilfov) 16,51.
La nivel de localitați recordul este în localitatea Brănișca din Hunedoara cu 28,68.