Tudorel Toader a cerut preşedintelui revocarea procurorului general Augustin Lazăr

Ultima actualizare: 27-12-2018 08:55
udierea ministrului Justitiei, Tudorel Toader, de catre membrii Comisiei de ancheta, privind arhiva SIPA.
Agerpres

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, îi va trimite joi preşedintelui Klaus Iohannis cererea de revocare a procurorului general Augustin Lazăr.

UPDATE 08:10 Tudorel Toader a anunţat că trimite joi cerererea de revocare la Cotroceni. ”Ştiţi că procurorul general trage de timp, nu e un secret pentru nimeni. Personal chiar poate fi înţeles, dar ca procuror general e imposibil de înţeles, pentru că s-a adresat Curţii de Apel din Alba Iulia ca persoană fizică, la dânsul acasă. Dar eu m-am referit la procurorul general, nu la persoana fizică, m-am referit la deficienţele manageriale”, a declarat Tudorel Toader, la Ministerul Justiţiei.

Ministrul a susţinut că Augustin Lazăr a sesizat la CCR „ceva ce nu are legătură cu cauza”: dacă o persoană fizică sau conducătorul instituţiei poate sesiza instanţa de contencios administrativ e o problema pe care, dacă unii nu au înţeles-o, va fi clarificată. "Această tragere de timp nu are legătură cu fondul cauzei, astăzi voi trimite la preşedintele Republicii demersul de revocare."

Toader a precizat că se bazează pe Constituţie, pe evaluarea şi pe o decizie CCR. El a mai spus că va reveni cu cererea de numire a celor 5 procurori şefi, printre care şi Adina Florea, cerere respinsă anterior de Klaus Iohannis, care a solicitat verificarea CNSAS. "Nefiind vorba despre o nelegalitate în dosarele celor 5 candidaţi, completăm şi trimitem la preşedinte".

 "Sunt magistraţi de rang înalt în funcţie pe care preşedintele nu i-a întrebat de verificări la CNSAS. Acelaşi decident nu poate avea un dublu standard".

"Preşedintele de regulă întâi dă răspunsul şi apoi verifică dacă e corect răspunsul. Această constatare nu o puteţi contracara", a spus Toader. "Vom vedea ce va face preşedintele şi ulterior vom avea şi noi o altă abordare".

Toader a mai anunţat că îi trimite preşedintelui din nou propunerea de numire a Adinei Florea la şefia DNA, pentru că motivele de nelegalitate invocate de Klaus Iohannis nu există, potrivit News.ro

"Pe data de 27 decembrie dimineaţă, când merg la minister, am pregătit documentele necesare finalizării procedurii de revocare a procurorului general. De ce? Pentru că mă bazez pe articolul 132 din Constituţie, mă bazez pe raportul de evaluare pe care l-am făcut în baza unor articole din lege, mă bazez şi pe clarificările aduse prin decizia CCR 358 şi sigur că, în opinia mea, nu putem pica în capcana pe care încearcă să o promoveze procurorul general, trăgând de timp în speranţa că va ieşi la pensie sau că îşi va încheia mandatul de procuror general pe 11 aprilie. De ce spun asta? Pentru că s-a dus la Curtea de Apel Alba Iulia la dânsul acsă, dar eu n-am evaluat persoana juridică, ci procurorul general care îşi desfpşoară sau nu-şi desfăşoară activităţile în mod complet corect la Bucureşti. După aceea judecătorul de la Alba Iulia a trimis la Bucureşti, cel de la Bucureşti şi-a declinat şi el competenţa, conflict negativ. Şi culmea! Dar ce nu i-a ieşit la Alba Iulia de a sesiza Curtea de Justiţie a UE, unde dura multă vreme, a sesizat CCR că are o mare nedumerire, dacă poate sesiza instanţa de contencios-administrativ pe persoană fizică sau pe persoană juridică - adică cu nume şi prenume sau cu funcţia de procuror general. Şi orbu vede că e tragere de timp dar până la urmă sunt nişte proceduri legale pe care dânsul le-a folosit, dar nici eu nu voi sta", anunţa Toader în 23 decembrie..

"Eu pe 27 trimit la preşedintele republicii, finalizez procedura de revocare a lui, după cum trimit şi pentru ceilalţi cinci pe care i-a respins pe nelegalitate, că n-au avut adeverinţa de la CNSAS, când la scurt timp chiar CNSAS spune că nu era nevoie, CSM spune că nu era nevoie şi nici nu era obligaţia mea, era a CSM şi în avizul lor scrie acelaşi lucru”, a subliniat ministrul Justiţiei.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins în 21 noiembrie numirea Adinei Florea la conducerea DNA. De asemenea, şeful statului a respins alte patru numiri pentru funcţii de conducere în Parchetul ICCJ şi la DIICOT. În toate cele cinci cazuri, preşedintele a considerat că nu sunt întrunite condiţiile de legalitate. 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO