Tipul de paste care cauzează dezechilibre în organism. „Ajungem să mâncăm foarte mult”
Cu roşii, trufe sau ardei iute, carne tocată ori fructe de mare, românii adoră pastele şi nu ezită să le prepare măcar o dată pe săptămână.
Le preferăm pentru că se gătesc rapid, sau pur şi simplu nu avem alte lucruri prin cămară. Fiţi precauţi, însă. În exces, unele sortimente îngraşă şi au un indice glicemic ridicat.
Adriana are 23 de ani și prepară acasă paste, cel puțin de trei ori pe săptămână.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Daniela Adriana Tănase: „Ador să le gătesc eu, să plec de la 0. Cu sos roșu, de obicei pun ton”.
De această dată, a pregătit paste bolognese, care au fost gata în mai puțin de 15 minute.
În restaurante, bucătarii se folosesc de ingredientele de sezon ca să-şi surprindă clienţii cu rețete noi.
Cătălin Vasile, bucătar: „Iubesc pastele datorită ușurinței și simplităţii cu care se fac.”
Potrivit unei cercetări de piață, românii mănâncă paste cel puțin o dată pe săptămână. Într-un atelier din Iași sunt fabricate sortimente proaspete, cu ou și legume.
Laura Grădinaru, antreprenor: „Oamenii preferă de obicei pastele lungi, dar încearcă și celelalte forme, spirale, melcii.”
Cel mai bine se vând clasicele paste făinoase cu ou, urmate de cele integrale.
Pastele preferate ale românilor
1. pastele făinoase cu ou 70%
2. paste integrale din grâu dur și secară 50%
3. pastele făinoase fără ou 46%
4. paste proaspete cu ou 21%
5. paste din legume 21%
Sursă: iSense Solutions
Pe cât posibil, nutriționiștii ne sugerează să fim cumpătaţi.
Adina Rusu, nutriționist: „Dacă vom alege pastele integrale, acestea ne vor aduce fibre, vitamine și minerale, și atunci le putem include într-o alimentație sănătoasă, echilibrată. Dacă mergem pe versiunile care nu conțin fibre, pastele pe care le consumă în general românii, atunci nu putem spune că vorbim despre un aliment foarte echilibrat nutrițional, deoarece îi aducem organismului o cantitate foarte mare de carbohidrați, un aliment cu indice glicemic mare, care se absoarbe foarte rapid în organism, care ne crește apetitul și ajungem să mâncăm foarte mult.”
Potrivit INS, consumul de paste a crescut în ultimii ani, lucru care se poate vedea și în creșterea cantității de paste importate. În 2021 am cumpărat 43.000 de tone, față de 34.000 de tone în 2019.