Băutura populară care va fi restricționată în România. Nu o vor mai putea cumpăra cei sub 18 ani
Tinerii sub 18 ani nu vor mai putea cumpăra băuturi care au conținut ridicat de cofeină, taurină sau alte substanțe cu efect energizant.
Parlamentarii din mai multe comisii au dat undă verde proiectului care interzice vânzarea băuturilor energizante minorilor, iar legea ar putea ajunge la vot în următoarele zile.
Inițiat în toamna acestui an, proiectul are la bază analize ale Institutului Național de Statistică, ce arată că 30% dintre adulți și 68% dintre adolescenți consumă băuturi cu efect energizant. Dintre adolescenții identificați de studiu, 18% sunt copii mai mici de zece ani.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Tânără: „Majoritatea spune că li se pare la modă sau le place gustul, dar nu realizează că nu le face bine”.
Băieți: „Are gust bun, îți dă o stare de energie”.
Mamă: „Consider că ei ar trebui să bea mai multă apă. Nici nu știe de ele și nici n-o să consume”.
Femeie: „Cred că e timpul ca poporul român să se deștepte și să spunem și noi nu, ca să ne protejăm copiii”.
Documentul definește băuturile energizante ca fiind compuse din alcool, carbohidrați, vitamine și diverse combinații de substanțe precum cafeina sau taurină, care au rolul de a stimula sistemul nervos.
Radu Țincu, medic primar toxicologie: „Ele acționează la nivelul sistemului nervos central, asta înseamnă că acționează pe un creier care încă nu și-a încheiat dezvoltarea. Pe termen mediu și lung pot să ducă la modificări în funcționarea normală a creierului, iar pe de altă parte s-a dovedit că unele dintre ele dau dependență”.
Dincolo de adicțiile pe care tinerii le pot dezvolta din cauza consumului acestor băuturi, medicii avertizează că sunt afecțiuni cardiovasculare pe care le pot provoca, având efectul mai multor shoturi de cafea concentrată combinată cu mult zahăr.
Inițiatorul proiectului spune că industria acestor produse a făcut multe presiuni pentru a bloca legea.
Alfred Simonis, inițiatorul legii: „A fost presiune imensă, știți foarte bine că industria s-a opus. Mai aveau să ne spună și cât de mult bine fac aceste băuturi energizante, în argumentarea lor”.
Inițiativa a fost dezbătută în Camera Deputaților, for decizional, și va primi, marți, votul final. Va intra în vigoare imediat ce va fi promulgată de șeful statului.