Tinerii români, tot mai dornici să studieze în Asia. Cât costă un an universitar și de ce mulți preferă să meargă în China
Universitățile din Asia au urcat în topul global al centrelor de învățământ, așa că tot mai mulți tineri români sunt interesați să studieze acolo.
Cele mai căutate facultăți sunt în China, Singapore, Coreea de Sud și Japonia, iar elevii de liceu se pregătesc din timp pentru admitere. Un an de studiu costă între 2.500 și 10.000 de dolari.
Aida și Mira se pregătesc să plece în luna aprilie la universități din Japonia. Au primit o bursă și au deja locurile rezervate într-un campus.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Mira Zaharia, studentă la Litere: „Totul a început ca o pasiune legată de cultura pop, anime-uri, manga; această pasiune s-a adâncit”.
Un an universitar este împărțit pe două semestre, iar unele au și un trimestru de vară de practică. Cum știu deja limba, fetele se gândesc să rămână în Japonia mai mult timp.
Aida Luca, studentă la Litere: „Eu o să merg mult mai focusată pe gramatică, vocabular. Sunt foarte curioasă de cum e viața efectiv în Tokyo, cum e viața într-o metropolă”.
Însă limba chineză atrage cei mai mulți studenți. Bristena și-a petrecut sfârșitul vacanței de vară într-o tabără în China, țara unde, de altfel, își dorește să meargă la facultate. Ca să aibă succes la admitere, învață chineza din clasa a V-a.
Bristena, elevă: „Numele meu este Bristena, am 16 ani și îmi place foarte mult limba chineză!”.
Unii se gândesc chiar la o carieră într-o companie chineză, fie în Asia, fie în Europa.
Leonard, student: „Mă ajută atât pentru o carieră diplomatică, cât și pentru un master, dacă o să am ocazia în China sau în altă țară asiatică”.
Nicolae, elev: „Mă gândesc că poate o să mă ajute și pe mine în viitor”.
Alexia, elevă: „Am decis să aplic pentru o bursă Confucius de doi ani, astfel încât să pot să dau un master acolo și să rămân”.
Alexandra Bădescu, reprezentanta unei firme de recrutare pentru studenți: „Pentru anul viitor ne așteptăm la o creștere a studenților care vor merge la studii de lungă sau de scurtă durată în Asia. Trendul din ultimii ani este în creștere”.
Cursurile sunt predate de profesori din China, în limba engleză.
Xu Yujin, profesoară de limba chineză: „Sunt foarte fericită că sunt atât de mulți elevi români care vor să meargă în China să studieze. Vor să experimenteze o cultură diferită și acest lucru le va da noi idei”.
În topul universităților din Asia, cele mai multe centre de învățământ superior apreciate de studenți se află în China.