Tinerii care se întorc acasă din străinătate ca să lucreze în agricultură primesc ajutor de la stat
Tinerii care se întorc acasă din străinătate ca să lucreze în agricultură primesc ajutor de la stat. Sute de dosare au fost depuse de doritori.
Un tânăr fermier poate primi până la 50 de mii de euro, banii nerambursabili. Sunt 20 de milioane de euro în total prin programul lansat de guvern.
Aceşti tineri din Bihor au muncit în ultimii ani în străinătate. Vor să revină în ţară şi să înceapă o afacere în agricultură cu bani europeni.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Acasă, în localitatea Borod, familia lui Mircea se ocupă deja de agricultură. Aşa că i s-a părut o alegere firească.
Mircea Cabă – fermier: „Am zis că ar fi momentul perfect să ne întoarcem acasă, dacă tot avem ocazia, să încercăm să facem ceva. Cu bănuţii, aş încerca să mă dezvolt pe sere.”
Maria Cabă, mama lui Mircea: "Parcă am şi emoţii, spun sincer, că nu ştim cum se vor derula implementarea, practic. Suntem prima dată când accesăm".
Andrei are 25 de ani şi a plecat în străinătate imediat după absolvirea facultăţii de silvicultură. Acum vrea să pornească o afacere pe terenul moştenit de la bunici.
Andrei Venter – fermier: „Vreau să îmi achiziţionez o freză, pentru fărâmiţarea terenului. Şi apoi vreau să îmi extind culturile de fasole şi de zmeură. I-aş îndruma pe toţi cei care au oportunitatea, au teren, să vină să-şi lucre propriile terenuri."
Din satul Chiraleu, Sebastian a plecat în Austria, unde a muncit doi ani, tot în agricultură. După ce dosarul lui a fost declarat eligibil, a decis să revină acasă.
Sebastian Hosu – fermier: „În prima parte am achiziţie de utilaje şi după, doresc să mă extind pe partea de legumicultură, să îmi fac solarii. Tot timpul, ceva te leagă de România, ceva îţi spune: Hai înapoi!".
Pot primi bani pentru o afacere în agricultură tinerii care au sub 40 de ani, deţin un teren- agricol şi au lucrat în domeniu în ultimii doi ani cel puţin 3 luni, indiferent de ţară.
Cristian Buzlea - director OJFIR Bihor: „Banii sunt alocaţi în două tranșe: tranșa 1, care constituie 75% din valoarea totală a contractului, de 40.000 de euro sau 50.000 de euro, urmează implementarea planului de afaceri propus în cererea de finanţare, iar în urma îndeplinirii tuturor acestor criterii, urmează tranșa doi de plată."
Banii se acordă prin măsura Instalarea Tânărului fermier- componentă diaspora. Oficialii au primit peste 250 de cereri, cele mai multe din Bistriţa-Năsăud, Bihor şi Dolj.