Tineri din România versus legea care prevede pedeapsa cu închisoarea pentru deținerea de droguri de risc
Un nou proiect de lege care prevede pedepsirea cu închisoare de la 3 la 10 ani pentru consumul de droguri a fost adoptat miercuri de Camera Deputaților.
Dacă acest proiect ar intra în vigoare, persoanele care sunt prinse că au cumpărat și consumat marijuana, drog legalizat în tot mai multe țări din Europa și în SUA, nu vor mai avea dreptul să plătească amendă pentru fapta lor.
Cultivarea, deţinerea, vânzarea şi cumpărarea drogurilor de risc se pedepsesc cu închisoarea de la trei la zece ani. Este un proiect de lege care a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputaților.
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege potrivit căruia cultivarea, oferirea, vânzarea, distribuirea, procurarea, cumpărarea, deţinerea drogurilor de risc se pedepsesc cu închisoarea de la tre la zece ani.
„Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi. Dacă faptele prevăzute la alin. 1 au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi. Introducerea sau scoaterea din ţară, precum şi importul ori exportul de droguri de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoarea de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi”, se arată în proiect.
De asemenea, dacă proiectul de lege ar intra în vigoare, cei care sunt prinși că au cumpărat și consumat marijuana - un drog legalizat în mai multe țări din Europa și SUA - nu vor mai avea niciun drept să plătească amendă pentru fapta lor, scrie Press Hub.
„Fapta persoanei care, cu intenţie, efectuează fără drept operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, pretinzând sau disimulând că acestea sunt produse autorizate potrivit legii, sau a căror comercializare este permisă de lege, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă. Publicitatea făcută oricăror produse, pretinzând în mod credibil că prin consum acestea produc efecte psihoactive, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la un an la 5 ani”, mai prevede proiectul.
Citește mai multe despre cum se aplică pedeapsa în cazul minorilor, pe Press Hub.