Timpul redus petrecut cu familia și lipsa sportului favorizează consumul de substanțe la tineri. Sfaturile experților
Adolescenții români încep să aibă tot mai multe apucături nesănătoase. Un studiu recent arată că 36% dintre ei au băut alcool pentru prima oară la 13 ani, dacă nu, chiar mai devreme.
La fel de mulți recunosc că se cinstesc chiar acasă, iar unul din trei tineri primește băutura de la un membru al familiei. Îngrijorător este și procentul celor care fumează, inclusiv canabis.
Potrivit unui studiu făcut de Planet Youth, 37% dintre fete și 36% dintre băieți s-au îmbătat cel puțin o dată, iar 16% dintre fete și 19% dintre băieți chiar în ultimele 30 de zile. De altfel, vârsta la care mulți dintre adolescenți se apucă de alcool, a scăzut sub 13 ani. Aceștia nu stau departe nici de tutun sau de stupefiante.
Specialiștii atrag atenția că aceste substanțe, consumate la vârste fragede, provoacă efecte neuronale grave:
Emanuela Andrei - psihiatru: „S-au observat inclusiv scăderi ale cotelor ale coeficientului de inteligență, pe fiecare an ce trece, în care ești sub efectele adicției, putem să vedem probleme de memorie, de concentrare și menținerea atenției, dar și probleme de dispoziție, adică abilitatea noastră de a simți plăcere, fericire se alterează”.
Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.
Mulți adolescenți iau contact cu alcoolul și cu acordul părinților. 36% dintre elevii care au participat la studiu au mărturisit că beau acasă.
Laura Mateescu - psihoterapeut copii: „Un copil până în 18 ani nu are voie să consume alcool, nici măcar o dată. Și nu varianta aia, lasă că-i dau eu că mai bine să-i dau eu, decât să consume cu prietenii, NU. Și mai avem varianta cu băieții, tații trebuie să-și învețe băieții să consume alcool. Până la 18 ani, nu. Familia are un rol foarte important, poate să fie protecție sau factor de risc”.
În lipsa timpului petrecut în familie și în absența activităților sănătoase, mulți adolescenți ajung să caute refugiu în alcool sau în substanțele intezise. Doar 58% dintre adolescenți spun că petrec timp suficient cu părinții pe parcursul săptămânii, iar în weekend procentul abia urcă la 61%.
Și rata celor care nu practică niciun sport este la fel de mare, 70% dintre fete și 52% dintre băieți sunt în această situație.
În lupta cu consumul de droguri în rândul adolescenților, Asociația Culturală pentru Educație prin Artă a pus în scenă un spectacol educativ la un colegiu din Capitală.