Timișoara a ieșit din carantină. Reacția medicului Virgil Musta
Prefectul de Timiş, Zoltan Nemeth, a anunţat că membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Timiş au decis ieşirea din carantină a Timişoarei şi a celor patru comune periurbane - Dumbrăviţa, Ghiroda, Giroc şi Moşniţa Nouă.
Carantina a expirat la miezul nopţii de miercuri spre joi, astfel că Timișoara a ieșit din carantină.
Înainte de expirarea măsurii de carantinare zonală, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş a efectuat analiza de risc pentru a stabili dacă se impune prelungirea măsurii de carantinare zonală pentru cele cinci localităţi.
INSP nu a avizat măsura de ridicare a carantinării zonale pentru localităţile respective.
"Având în vedere că INSP nu a avizat măsura ridicării carantinei zonale, în cadrul şedinţei CJSU de astăzi s-a supus la vot prelungirea sau neprelungirea măsurii de carantinare zonală, unde nu s-a aprobat prelungirea măsurii de carantinare zonală, fiind exprimate 5 voturi pentru, 30 împotrivă şi 3 abţineri. De această dată am votat împotriva prelungirii măsurii de carantinare zonală, însuşindu-mi propunerea DSP Timiş, considerând că măsurile restrictive stabilite recent la nivel naţional pot fi suficiente în contextul actual, în aceste localităţi, dacă vor fi respectate de către cetăţeni. Efectele carantinei se vor vedea cel mai probabil şi în următoarele zile, deoarece este cunoscut că efectele unei măsuri de carantinare se văd în timp", a spus Zoltan Nemeth, potrivit Agerpres.
El a adăugat că trendul ascendent de la momentul intrării în carantină a fost mult încetinit şi s-a ajuns pe un trend descrescător, Timiş fiind printre puţinele judeţe din ţară în această situaţie, în condiţiile în care la nivel naţional a crescut mult numărul de cazuri de la data instituirii măsurii carantinării zonale pentru municipiul Timişoara şi cele patru comune.
"În acest context, de joi, începând cu ora 0,00, se ridică măsura carantinării zonele pe municipiul Timişoara şi comunele Ghiroda, Moşniţa Nouă, Dumbrăviţa şi Giroc. În Timişoara, programul cu publicul al operatorilor economici va fi între 5,00 şi 18,00, pe toată durata săptămânii, iar după ora 20,00 se poate circula doar pentru excepţiile prevăzute în hotărârea de guvern", a precizat Nemeth.
În situaţia în care incidenţa cumulată la 14 zile devine mai mică sau egală cu 7/1.000 de locuitori, se va reduce programul cu publicul al operatorilor economici doar vineri, sâmbătă şi duminică la ora 18,00 şi se va menţine pentru aceste zile ora 20,00 ca oră limită pentru circulaţia fără declaraţie sau adeverinţă.
De luni până joi, dacă incidenţa cumulată la 14 zile devine mai mică sau egală cu 7/1.000 de locuitori, programul operatorilor economici se va prelungi până la ora 21,00 iar ora limită pentru circulaţia fără adeverinţă sau declaraţie va fi ora 22,00.
"Sper că timişorenii şi timişenii vor respecta restricţiile stabilite la nivel naţional şi că vom putea continua scăderea ratei de infectare şi fără prelungirea măsurii de carantinare. Organele abilitate vor verifica respectarea măsurilor în interiorul localităţilor, astfel că ridicarea carantinei nu poate conduce la o nerespectare a regulilor. Sistemul medical este încă supus unor presiuni foarte mari din cauza cazurilor grave care au nevoie de îngrijiri, aşadar, facem apel să vă îngrijiţi atât pe dumneavoastră, cât şi pe cei dragi şi programaţi-vă pentru vaccinare", a transmis prefectul Zoltan Nemeth.
Spitalul a început să se elibereze
Virgil Musta - medic Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara
„Înainte veneau în jur de 100, acum vin în jur de 70, iar am început să avem din nou locuri, pentru că a fost o perioadă de foc de două săptămâni. În continuare trebuie să fim foarte precauţi pentru că numărul de cazuri este încă mare”.
Proprietarii teraselor abia aşteaptă să redeschidă.
Alexandru Grigoruța - manager restaurant
„Nu avem niciun sprijin de la stat. Bineînţeles, toţi angajaţii au fost în şomaj tehnic. Este bine că lucrăm şi şase ore, dar este foarte dificil pentru că practic ai pierdut singura ta sursa de venit, adică cina. Este tăiată cu totul şi te bazezi pe un prânz, la care oaspeţii noştri din corporate lucrează o mare parte acasă sau îşi iau la birou pachet"
Corina Macri - asociaţia patronală Horetim
"Această carantină ne-a pus capac, a fost mai mult decât puteam duce. Terasele sunt singura noastră formă cât de cât de apropiere cu oaspeţii care au curajul să intre în locaţiile noastre. Oamenii trăiesc din credite sau resurse proprii, atât cât se poate."
Chiar dacă se redeschid, terasele au program până la ora 18, potrivit noilor reguli stabilite la nivel naţional pentru localităţile unde rata de infectare depăşeşte 7,5 cazuri la mia de locuitori.