Test poligraf la interviul de angajare. Candidații, întrebați dacă joacă la păcănele
În vremurile moderne, cea mai grea probă la angajare poate fi testul poligraf.
Angajatorii au ajuns să nu mai aibă încredere în vorbele candidaţilor şi în CV-urile pompoase, aşa că apelează la un test cu detectorul de minciuni, care este rapid şi incoruptibil.
Bogdan a fost chemat la un interviu de angajare. După ce a trecut de prima probă, a aflat că trebuie să facă şi un test poligraf, dacă vrea să meargă mai departe.
"Lucrez în domeniul financiar şi datorită acestui domeniu am fost trimis de companie pentru a susţine acest test. Și asta pentru că umblu cu date confidenţiale, ei trebuie să se asigure şi că totul este în regulă în procesul de angajare", spune Bogdan Paraschiv.
Testul conţine 10 întrebări create pe specificul fiecărui post pentru care viitorii angajaţi sunt verificaţi.
Angajatorii vor să afle în general adevărul despre obiceiurile angajaţilor care lucrează cu valori sau cu informaţii sensibile. Vor să ştie dacă sunt dependenţi de droguri sau jocuri de noroc, dacă au datorii şi dacă au fost concediaţi sau obligaţi să demisioneze.
Iuliana Stamate, rezprezentant firmă de recrutare: "Sunt oameni care au avut diverse probleme la companii la care au lucrat, precum furturi sau probleme cu droguri, motiv pentru care acest tip de evaluare ne ajută să identificăm candidaţii ideali."
Nici patronii companiilor nu mai sunt aşa încrezători în propriii angajaţi, aşa că îi trimit la poligraf.
Nicolae Neagu, psiholog: "Luăm ca exemplu o companie de curierat rapid. Au foarte multe probleme cu colete care au fost desigilate din care s-au sustras diferite bunuri şi atunci aplicăm întrebări specifice. O întrebare foarte bună şi foarte des aplicată este: dacă ai încasat vreo sumă de bani pentru care nu ai dat chitanţa pe loc, folosind banii în interes personal."
Testul poligraf nu este însă obligatoriu. Angajaţii sau candidaţii pentru un anume post îl pot refuza.