Teroare în Smîrdan din cauza poligonului MApN. Pereții caselor crapă, iar copiii au ajuns să facă nopți albe
Localnicii din vecinătatea poligonului militar de la Smârdan, în apropiere de Galați, trăiesc ca într-un permanent război.
Copiii sunt speriați de zgomotele puternice care nu îi lasă să doarmă nopți la rând, pereții caselor crapă, iar în ultimii ani, aplicații multinaționale de acolo folosesc muniție tot mai puternică. Primarul localității vrea să ceară compensații financiare.
Comuna Smârdan este zguduită aproape continuu de exploziile din centrul secundar de instruire din vecinătate. Viața oamenilor a devenit un coșmar.
Localnică: "Sperie copiii. Plâng copiii în casă, că fac geamurile, spui că le sparge. Fisuri la păreți, nu mai spun. Înfiorător".
Localnică: "Are 8 ani și 6 luni".
Reporter: "Și ce vă spune?".
Localnică: "«Mamă, mă sperie ce se aude, bubuituri!»".
Oamenii au reclamat situația la primărie, pentru că zgomotele sunt din ce în ce mai puternice. Practic, nu mai pot trăi liniștiți în vecinătatea poligonului.
Silviu Zinica, primarul comunei Smârdan, județul Galați: "Una este panica relativ generală, zgomote foarte puternice. Avem probleme structurale cu locuințele și pereți crăpați, zgomote foarte puternice. În ultima perioadă, din păcate, mai avem o problemă, în sensul că copiii cu vârste fragede reclamă ajutor din partea personalului specializat".
Localnicii vorbesc despre întâmplări desprinse, parcă, din filmele lui Kusturica.
Localnic: "Ar fi căzut lustra, de la bubuituri, în timp ce era decedat cineva acolo și ar fi căzut lustra pe dânsul".
Ion Grosu, la cei 80 de ani ai săi, s-a apucat acum să își renoveze din nou casa. Era toată numai crăpături și se temea că ar putea să cadă peste el.
Ion Grosu, localnic sat Cișmele: "Sunt nevoit acum să rad casa și să renovez din nou. Ia uitați aici, cum este crăpat tot. Și casa este făcută din cuburi, nicidecum din lut, din pământ din ăsta...".
Primarul vrea despăgubiri de la MApN
Primarul a chemat la discuții responsabilii din Ministerul Apărării Naționale și speră să obțină despăgubiri măcar pentru cei 1.500 de localnici din satul Cișmele, cel care este situat cel mai aproape de centru de instruire și este cel mai grav afectat.
Mașinile militare și corturile sunt instalate peste drum, la mai puțin de 100 de metri de casele din satul Cișmele și așa este în mai tot timpul anului aici, în poligonul de antrenament de la Smârdan.
Silviu Zinica, primarul comunei Smârdan, județul Galați: "Fie că vorbim de despăgubiri și ajutoare bănești, acolo unde vorbim de reparații, fie că discutăm de formule de compensare pentru stresul cauzat – dar cu siguranță, dacă discutăm și tratăm această problemă, putem să găsim soluțiile".
Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan este omologat pentru exerciţii ale infanteriei, tancurilor, trupelor chimice, precum şi trageri ale aviaţiei.