"Tepele" date de puscariasi din inchisoare de pe mobil. Autoritatile inchid ochii, desi tot mai multi oameni sunt inselati
11 indivizi, cei mai multi dintre ei deja inchisi, au fost pusi sub acuzare pentru ca ar fi inselat zeci de oameni prin metoda accidentul.
Strigator la cer este ca, in ciuda numarului urias de astfel de cazuri, detinutii au in continuare acces la telefoane mobile, chit ca acest lucru este ilegal. Asta deoarece Administratia Nationala a Penitenciarelor nu a gasit inca solutii ca sa ii lase fara celulare.
"Am primit un telefon, o voce care semana teribil cu fata mea ca mama sunt la spital, vorbeste cu domnul doctor si mi-a zis mama ti-l dau pe doctor la telefon. Iar barbatul mi-a zis ca fata a facut un accident grav, ca e ranita si ca trebuie 22 de milioane de lei pentru o proteza", povesteste o victima.
Metoda accidentul este deja cunoscuta. Detinutii apeleaza mii de persoane carora le vand aceeasi poveste lacrimogena. Desi autoritatile au facut apel la populatie sute de creduli au cazut totusi in capcana si au platit. Acest lucru nu s-ar fi intamplat daca cei din puscarii nu ar fi avut la dispozitie telefoane mobile.
Sute de detinuti vorbesc la telefoane mobile chiar in acest moment. Unii isi coordoneaza afacerile ilegale din inchisoare, altii vorbesc cu familiile. Si bineinteles mai sunt cei care pacalesc oameni in cel mai crud mod cu putiinta.
„ - Cati batrani ai inselat asa?
- vreo 100.
- Si nu iti era mila de bietii batrani ca le luai banii?
- Nu, nu...niciodata.”
Peste 40 de pensionari au cazut parada doar zilele trecute bandelor din inchisori.
"- De unde va procurati telefoanele?
- Mi le baga gaborul....directorul!"
Acuzatia este cat se poate de grava si vorbeste despre multele metodele prin care telefoanele mobile ajung in mainile detinutilor. De la aparate ascunse in pachetele cu mancare pana la drone care survoleaza zidurile inchisorilor.
Prezenta telefoanelor mobile a devenit un fenomen imposibil de controlat. Administratia penitenciarelor a recunoscut problema, insa masurile luate sunt nesemnificative. Faptul ca zeci de victime, multi batrani, au ramas fara banii economisiti cu truda a starnit zero reactii la conducerea inchisorilor.
S-au propus solutii. Aparate de bruiaj in inchisori insa nici pana acum nu au fost montate.
"Mare lucru nu poti sa faci pentu ca in momentul in care incerci sa reduci vulnerabilitatea intr-un punct de acces, atunci numarul acela de persoane care ar trebui sa treaca prin acel punct ar trece printr-o perioada mult mai mare si activitatile s-ar bloca", spune Stefan Teoroc, presedinte SNLP.
Trist este ca autoritatile continua sa ridice din umeri si sa nu faca nimic.