Teoriile conspiraţiei despre Covid-19 îi aduc pe români în situaţii critice. Mulţi refuză complet tratamentul

Dată publicare: 14-07-2020 18:45
Dată actualizare: 14-07-2020 19:34


Un comportament nou care se manifestă în rândul pacienților infectați cu COVID-19 stârnește îngrijorarea medicilor.

Influențați de mesaje care nu se bazează pe cercetări documentate, care circulă în special pe internet, unii bolnavi au început să refuze tratamentul care le-ar putea salva viața și deja s-a ajuns în situații critice.

Grav este și faptul că mulți au cerut să plece din spital deși încă au boala. Acasă, starea unora s-a agravat, iar acum sunt la terapie intensivă.

Toate acestea se întâmplă în condițiile în care autoritățile sanitare au anunțat alte 637 de noi îmbolnăviri în numai 24 de ore.

658 de romani infectați cu coronavirus au plecat din spitale în ultimele zece zile și în unitățile medicale alții au început să refuze tratamentul.

Unii nu cred în boală și șochează prin atitudine când le spun doctorilor că nu accepta medicamentele prescrise pentru că - spun ei - ar deveni cobai.

Pe un bărbat de 60 de ani internat la boli infecțioase, în Timișoara, acest comportament aproape că l-a ucis.

A respins tratamentul cu Redemsivir - un medicament care, potrivit companiei farmaceutice Gilead Sciences, a redus cu 62% riscurile mortalității în cazul pacienților cu COVID-19 - și nici familia lui nu și-a dat acordul.

Virgil Musta, medic specialist boli infecțioase: ”În momentul în care s-a propus să se introducă într-un studiu clinic cu Redemsivir au refuzat. Noi nu putem face studiul clinic fără avizul pacientului, așa că nu a mai beneficiat de acest medicament. Este în stare gravă, pe plămân superficial și sunt șanse minime de supraviețuire din păcate”.

Cristian Oancea este directorul Spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara.

Are un mesaj dur pentru cei care care au început să refuze medicamentele și cred că boala se poate vindeca singură. A transmis că îi așteaptă în spitale unde doctorii au pregătite și lumânări.

Cristian Oancea, director Spitalul ”Victor Babeș” Timișoara: ”Este un fenomen periculos. Din moment ce pacientul își face el singur schema terapeutică și decide el ce îi trebuie sau ce nu îi trebuie, sperăm ca acești pacienți să se vindece cum cred dânșii, de la sine. Din experiența noastră, și avem sute de cazuri, nu vedem cu bine această atitudine a lor. Circulă n teorii ale conspirației, practic ne putem lupta cu boala, o facem pentru că ne e meserie și spun o facem cu dedicație pentru pacient, dar nu putem lupta cu teoria conspirației”.

Cazurile de pacienți care ignoră recomandările medicale și apoi ajung aproape de limita cu moartea în spitale sunt tot mai dese. Despre ele a vorbit și secretatul de stat Raed Arafat.

Raed Arafat, secretar de stat: ”Externat la cerere de la Colentina cu simptome minore, la data de 6 iulie, acum este cu oxigenare 70 %, cu dispnee, cu Glasgow comă scor 8, adică aproape comatos și s-a trimis terapie intensiva ca să poată să-l asiste și să vedem dacă reușește să-l scoată sau nu. Pe altul, același serviciu l-a găsit acasă în stop cardiac”.

 

Unde s-au înregistrat cele mai multe cazuri 

 

234 de romani sunt la terapie intensiva, în stare gravă.
Argeș, Brașov și București sunt locurile în care în ultimele ore cazurile de îmbolnăvire cu COVID-19 au crescut mult.
De altfel, în aceste zone, boala s-a răspândit și cel mai repede.

Într-un raport al Institutului de Sănătate Publică, Argeș și Brașov înregistrează peste o sută de cazuri la suta de mii de locuitori.

Județele apar și pe lista zonelor în care, în ultima săptămână, a crescut numărul celor uciși de coronavirus.

Potrivit statisticilor, în România, de la începutul crizei sanitare, COVID-19 a luat viața la peste 1.900 de pacienți.
30 au murit în ultimele 24 de ore.

 

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO