Tensiunile dintre romani si unguri, prin ochii unui american. Cum vede Romania, dupa 20 de ani de democratie
John Feffer, director al organizatiei Foreign Policy in Focus si specialist in politica internationala, a vizitat Transilvania, pentru prima data, in 1993. Dupa 20 de ani, el s-a intors in Romania si a scris despre schimbarile care au avut loc.
John Feffer a publicat in The Huffington Post un editorial despre Transilvania din 1993 si Transilvania din 2013.
Americanul a calatorit prima data in Transilvania in 1993, cand relatiile dintre etnicii unguri si romani erau inca tensionate, dupa ce, in 1990, au avut loc confruntari violente intre cele doua tabere, in special in Targu Mures.
"In 1993, conflictul interetnic din Transilvania migrase spre tarmul politic. In Cluj, politicianul nationalist Gheorghe Funar a devenit primar iar printre deciziile au fost interzicerea oricarui semn in limba maghiara si montarea unui inscris pe statuia regelui Ungariei Matei Corvin, in care accentua ca acesta era de origine romana - o provocare la adresa ungurilor care il venerau pe Corvin", a scris Feffer.
Americanul s-a intalnit atunci, la Cluj, cu tinerii activisti maghiari. Printre acestia, Kinga Kerekes, care milita pentru restaurarea universitatii Bolyai din Cluj ca institutie de invatamant in limba maghiara.
Dupa 20 de ani, Feffer si Kinga Kerekes s-au reintalnit. Fosta studenta e profesor in cadrul Departamentului de studii economice din universitatea in care a fost studenta. Dupa 20 de ani, Universitatea Babes Bolyai nu este impartita in doua institutii separate, cu predare independenta, in romana si maghiara, asa cum cereau studentii in '93.
Chiar daca universitatea nu a fost impartita in doua, Kerekes le preda studentilor doar in limba maghiara, pentru ca, de mai bine de 10 ani, departamentul de studii economice are un program special pentru limba maghiara.
John Feffer s-a declarat uimit de aceasta schimbare care a avut loc in Transilvania:
"Mai exista cateva tensiuni intre cele doua comunitati, dar nivelul de integrare al celor doua comunitati era imposibil de imaginat in urma cu 20 de ani."
Profesorul Kinga Kerekes i-a acordat lui John Feffer un interviu, in care a vorbit despre schimbarile care au avut loc in 20 de ani, in Transilvania.
Ea a povestit despre liberatea pe care o au acum studentii maghiari, care au parte de studii si de o ceremonie de absolvire in limba maghiara, lucru de neconceput cu doua decenii in urma:
"Cand am absolvit liceul, am avut ceremonia oficiala in Romana, dar am avut, pe ascuns si o mica ceremonie in limba ungara. Comparativ cu aceste vremuri, este o mare diferenta."
Schimbarile merg dincolo de sistemul educational. Din 2010, Cluj a sponsorizat un festival cultural maghiar, anual, in august. Pe parcursul celor trei editii, nu a fost inregistrat niciun eveniment iar organizatorii au primit toate autorizatiile necesare, de la autoritati.
La aceste festivaluri a fost proiectata opera rock "Regele Istvan", despre primul rege al natiunii maghiare, compusa in 1985, in Ungaria. Compozitia a fost interzisa in Romania in anii '80, iar persoanele care detineau o copie inregistrata riscau sa fie arestate.
John Feffer noteaza in Huffington Post ca "tenisunile interetnice nu au disparut in intregime. Meciurile de fotbal pot deveni periculoase, dar schimbarile sunt vizibile, de exemplu opera 'Regele Istvan' a fost interpretata in 2013 pe o scena, in Piata Mare din Cluj."
Sursa: Huffington Post
Etichete: cluj, interviu, Transilvania, babes bolyai,
Dată publicare:
09-02-2014 17:28