Cum va fi vremea de Craciun: avem sau nu zapada? Temperaturile scad sub limita inghetului de saptamana viitoare
Iarna in Romania s-a decalat din cauza schimbarilor climatice, anunta seful ANM, Ion Sandu. Viscolul si ninsoarea abundenta incep mai nou din ianuarie.
Tocmai de aceea, in sudul tarii si in Capitala s-ar putea sa nu avem zapada de Craciun, dar ninge pana atunci, dupa cum am vazut deja la munte si in Transilvania. Directorul Administratiei de Meteorologie mai spune ca trebuie sa ne asteptam la cateva zile cu temperaturi extrem de scazute, care vor veni cel mai probabil dupa Boboteaza.
In ultimii 20 de ani iarna cu zapada, viscole si ger s-a mutat din decembrie spre ianuarie, februarie si chiar martie, spune seful Administratiei Nationale de Meteorologie.
Ion Sandu, directorul ANM: "Ce se intampla afara acum este configuratie de viscol. Probabil ca cu 20-30 de ani in urma iernile incepeau in decembrie si se terminau in martie. Se constata statistic ca prima parte a lui decembrie in loc sa fie viscol este ploaie, dar sunt cantitati foarte mari de ploaie, imaginati-va ce se intampla daca era ninsoare, probabil ca aveam viscol serios pe partea de sud a tarii."
Dupa 2 decembrie, temperaturile vor scadea la -5 grade pe timpul noptii, asa ca va ninge. Pana la Craciun, insa, zapada s-ar putea topi pentru ca nu va fi in cantitate mare.
Ion Sandu, directorul ANM: "In special in Transilvania, vor fi ninsori din data de 2 decembrie pana pe 12-15, precipitatiile care vin sunt sub forma de ninsori, dar nu sunt cantitati importante, vor fi slabe. Prin urmare nu avem semnale de fenomene meteo extreme bineinteles ca vor fi viscole, dar in loc de cinci viscole in ianuarie, probabil ca vor fi doua viscole. In loc de temperaturi de o saptamana doua de -35 sau -25, vor fi cateva zile pe perioada viscolului care poate sa dureze doua-trei zile."
Ion Sandu a criticat apoi autoritatile, pentru ca in afara de Ministerul Transporturilor, niciun alt minister sau primarie nu a apelat la prognozele in timp real oferite de ANM gratuit. Poate asa iarna nu ne-ar mai lua prin surprindere, spune Sandu.
Ion Sandu, directorul ANM: "Noi putem pune o aplicatie la asemenea institutii, cum am pus la ministerul Transporturilor, ca au toata informatia meteorologica de care dispune ANM-ul."
Ca in fiecare an, la nivel declarativ cel putin, oficialii sustin ca nu vom avea probleme cu gazele sau curentul electric, daca iarna nu va fi una foarte grea. In privinta drumurilor, pana acum pentru 88% dintre cele nationale si europene au fost incheiate contracte de deszapezire.
Sursa: Pro TV
Etichete: meteo, anm, iarna, ninsori, zapada, craciun,
Dată publicare:
26-11-2015 18:20