Temperaturile cresc pana la 36 de grade in urmatoarea perioada. Prognoza meteo pe doua saptamani
Administratia Nationala de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice si a precipitatiilor ce se vor produce in intervalul 22 iulie - 4 august, in fiecare regiune a tarii.
Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durata (ECMWF) de la Reading, Anglia.
Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
BANAT
Media regionala a temperaturilor maxime va fi in crestere treptata de la 29 de grade pana in jur de 36 de grade Celsius, valoare ce se va atinge in zilele de 28 si 29 iulie. Incepand din 30 iulie vremea se va racori usor, insa se va mentine calduroasa pana la sfarsitul intervalului de prognoza, cand media regionala a temperaturilor maxime va fi in jur de 34 de grade Celsius.
In prima saptamana se va produce si cresterea mediilor regionale ale temperaturilor minime de la 14 grade pana la 20 de grade Celsius, iar ulterior acestea vor marca o scadere usoara, fara a cobori in nici o noapte sub 18 grade Celsius.
In intervalul 22-27 iulie nu se asteapta ploi, dar incepand cu 28 iulie acestea vor fi posibile zilnic, cel mai probabil sub forma averselor slabe cantitativ si cu aparitie la nivel local sau chiar izolat.
CRISANA
Pana pe 28 iulie vremea se va incalzi treptat. Astfel, media temperaturilor maxime va fi pe 22 iulie de 28 de grade Celsius, iar in zilele de 28, 29 si 30 iulie va atinge 35…36 de grade Celsius. Incepand din 31 iulie vremea se va racori usor, insa se va mentine calduroasa pana la sfarsitul intervalului de prognoza, cand media regionala a temperaturilor maxime va fi in jur de 33 de grade Celsius.
In prima saptamana se va produce si cresterea mediilor regionale ale temperaturilor minime de la 13 grade pana la 19 grade Celsius, iar ulterior acestea vor marca o scadere usoara, fara a cobori in nici o noapte sub 17 grade Celsius. Pe arii restranse sunt posibile ploi slabe cantitativ si eventual descarcari electrice pe 25 si 26 iulie si din nou pe parcursul celei de-a doua saptamani a intervalului de prognoza.
TRANSILVANIA
Media temperaturilor maxime nu va depasi 28 de grade Celsius in primele doua-trei zile, dar apoi va creste, astfel ca in week-end si la inceputul saptamanii viitoare se va ajunge la o vreme mai calda decat in mod obisnuit, cu o medie a temperaturilor maxime de 35…36 de grade Celsius.
Intre 31 iulie si 4 august se vor inregistra valori termice medii diurne apropiate de norme, in jurul a 31 de grade Celsius. Intre 22 si 25 iulie, mediile temperaturilor minime vor avea mici variatii, in jurul a 11...12 grade Celsius, dar pana la sfarsitul lunii iulie vor fi in crestere, atingand un maxim de aproximativ 16 grade si ulterior nu vor mai cobori sub 14 grade Celsius.
Probabilitatea de ploaie va fi in general redusa pana pe 28 iulie, dar apoi fenomenele de instabilitate atmosferica se pot semnala local si temporar in oricare din zilele ramase pana la sfarsitul intervalului de prognoza, insa doar izolat vor fi posibile cantitati de apa ceva mai insemnate.
MARAMURES
Temperaturile maxime nu vor depasi, in medie, 28 de grade Celsius la inceputul intervalului, dar apoi vor creste, astfel ca in week-end si la inceputul saptamanii viitoare se va ajunge la o vreme mai calda decat in mod obisnuit, cu o medie a temperaturilor maxime de 33…34 de grade Celsius.
Intre 31 iulie si 4 august se vor inregistra valori termice medii in jurul a 32 de grade Celsius. Intre 22 si 25 iulie, mediile temperaturilor minime nocturne vor avea mici variatii, in jurul a 12 grade Celsius, dar pana pe 30 iulie vor fi in crestere spre aproximativ 18 grade Celsius si ulterior nu vor mai cobori sub 16 grade Celsius.
Probabilitatea de ploaie va fi in general redusa, dar izolat vor fi posibile, zilnic, fenomene de instabilitate atmosferica, cantitatile de apa fiind predominant neinsemnate.
MOLDOVA
Pana pe 29 iulie vremea se va incalzi treptat, atat valorile termice diurne cat si cele nocturne fiind in crestere. Astfel, media temperaturilor maxime va fi pe 22 si 23 iulie de 26 de grade Celsius, iar in zilele de 29 si 30 iulie va depasi usor 33 de grade Celsius.
Incepand din 31 iulie vremea se va racori usor, insa se va mentine calduroasa pana la sfarsitul intervalului de prognoza, cand media regionala a temperaturilor maxime va fi in jur de 30 de grade Celsius. Se va produce si cresterea mediilor temperaturilor minime nocturne de la 13 grade Celsius pana la 19 grade Celsius pe 30 si 31 iulie. Apoi acestea vor marca o scadere usoara, fara a cobori sub 18 grade Celsius.
Pe arii restranse si cu probabilitate mai mare in a doua saptamana, sunt posibile, zilnic, ploi slabe cantitativ insotite, eventual, de descarcari electrice.
DOBROGEA
Procesul de incalzire va incepe din primele zile si va continua pana in week-end, incat temperaturile medii maxime vor depasi semnificativ mediile climatologice specifice perioadei si nu vor mai cobori sub 30 de grade Celsius. Cele mai ridicate valori vor fi in jur de 32 de grade Celsius si se vor inregistra aproape zilnic in a doua saptamana.
Regimul termic nocturn va fi caracterizat prin medii ale temperaturilor minime situate intre 19 si 21 de grade, cu valori ceva mai coborate doar in primele doua-trei nopti. Aspectul predominant frumos al vremii se va remarca prin absenta ploilor in cea mai mare parte a intervalului celor doua saptamani de prognoza.
MUNTENIA
Temperaturile maxime nu vor depasi, in medie, 30 de grade Celsius la inceputul intervalului, dar apoi vor creste, astfel ca in week-end si la inceputul saptamanii viitoare se va ajunge la o vreme mai calda decat in mod obisnuit, cu o medie a temperaturilor maxime ce va atinge 35…36 de grade Celsius.
Intre 31 iulie si 4 august vremea va fi calduroasa si se vor inregistra valori termice medii in jurul a 34 de grade Celsius. Intre 22 si 25 iulie, mediile temperaturilor minime nocturne vor avea mici variatii, in jurul a 15 grade Celsius, dar pana pe 30 iulie vor fi in crestere spre aproximativ 20 de grade Celsius si ulterior nu vor mai cobori sub 18 grade Celsius.
Probabilitatea de ploaie va fi redusa, dar izolat, in a doua saptamana, vor fi posibile fenomene de instabilitate atmosferica, cantitatile de apa fiind in general neinsemnate.
OLTENIA
Pana pe 29 iulie vremea se va incalzi treptat, atat valorile termice diurne cat si cele nocturne fiind in crestere. Astfel, media temperaturilor maxime va fi pe 22 iulie de 28 de grade Celsius, iar in zilele de 28, 29 si 30 iulie va depasi 35 de grade Celsius.
Incepand din 31 iulie vremea se va racori usor, insa se va mentine calduroasa pana la sfarsitul intervalului de prognoza, cu o medie regionala a temperaturilor maxime de 33...34 de grade Celsius. Se va produce si cresterea mediilor temperaturilor minime nocturne de la 15...16 grade Celsius la inceputul intervalului pana in jur de 20 de grade Celsius pe 30 si 31 iulie. Apoi acestea vor marca o scadere usoara, fara a cobori sub 18 grade Celsius.
Probabilitatea de ploaie va fi redusa, dar izolat, in a doua saptamana, vor fi posibile fenomene de instabilitate atmosferica, cantitatile de apa fiind in general neinsemnate.
LA MUNTE
Vremea se va incalzi semnificativ in intervalul 22 - 29 iulie, in care atat temperaturile maxime, cat si cele minime vor creste in medie cu 4...6 grade. Apoi se preconizeaza o racire usoara vremii, insa valorile de temperatura se vor situa in continuare peste mediile climatologice ale perioadei. Instabilitatea atmosferica va fi redusa in prima saptamana.
Apoi pot fi si zile cand local sunt posibile averse si descarcari electrice, dar si atunci se contureaza cantitati de apa in general slabe.