Temistocle Popa a murit. Cine a fost compozitorul denumit "fabrica de slagare" a Romaniei
Cine nu isi aminteste de Veronica, fetita buclata si nazdravana care ne-a facut copilaria frumoasa de celebrele ''Lalele", cantate de Luigi Ionescu, ori de ''Chitarele'' lui Dan Spataru?
Nea Temi este "vinovat" pentru cantecele minunate pe care parintii le fredoneaza si acum copiilor lor. Marti dimineata insa, compozitorul Temistocle Popa a plecat dintre noi dupa 92 de ani plini de viata. Batranetea nu i-a fost usoara, insa si-a purtat cu demnitate necazurile fara sa-i impovareze pe apropiati.
Alegeri 2024
10:32
Alegeri parlamentare 2024. Tot ce trebuie să știi despre alegerile din 1 Decembrie
09:32
Ce spune Călin Georgescu despre posibilitatea anulării primului tur al alegerilor prezidențiale
09:12
Cât de periculoasă ar putea fi victoria lui Georgescu. Ştefănuţă: Preşedintele poate lua decizii periculoase în privinţa NATO
21:15
De unde au apărut voturile pentru Călin Georgescu. Analiza Centrului pentru Democrație și Bună Guvernare
Margareta Paslaru, cea care a dat glas educatoarei severe si zanei bune din Veronica regizata de Elisabeta Bostan isi aminteste cu drag si nostalgie de omul si compozitorul Temistocle Popa, pe care filmul l-a iubit la fel de mult cum a iubit el muzica.
"A compus tema muzicala de la Veronica gandindu-se la mine, chit ca era intr-o alta tonalitate, mult mai inalta, pentru ca zana trebuia sa fie mai suava. Astazi inca vin copii si imi canta "La ora aceasta de ce nu se doarme, de ce, de ce, de ce...", a declarat Margareta Paslaru.
"Si, desigur, Imparateasa furnicilor care interpreta "o minune, o minune, poate face fiecare...". Vedeti, este o diversitate extraordinara in abordarea melodica. Aea un optimism extraordinar care, de altfel, domina muzica pe care a creat-o." - Margareta Paslaru.
Avea o slabiciune pentru timbrele vocale speciale, pentru care imagina cantece ce aveau sa reziste de-a lungul zecilor de ani. Iar Dan Spataru a fost, poate, unul dintre preferatii sai.
Inainte, insa, de a-si pune semnatura pe coloana sonora a atator filme, candva, pe la mijlocul vietii, a fost instrumentist in mai multe orchestre de jazz si teatru muzical. Debutul l-a avut la Teatrul Tanase, iar in 1961 "Lalelele" cantate de Luigi Ionescu il lansau pentru totdeauna.
Si cum cantecele sale erau nelipsite de la festivaluri, incet, incet, Nea Temi devine "fabrica de slagare". Inspiratia nu vine, insa, stinghera, ci doar in compania unei cafele bune.
"Zorile a fost primul meu cantec premiat la Mamaia. Eu nu prea am luat bani de la cantaretii carora le-am incredintat cantecele mele.", spunea Temistocle Popa in data de 31 ianuarie 2012 la Happy Hour.
Era sobru, dupa cum isi amintesc oamenii care ii datoreaza cariera insa, nu de putine ori, compozitorul exigent il lasa pe omul rabdator se se descopere in fata elevilor.
"Era un om foarte apropiat si cald fata de ce cei care erau la inceput de drum. Noi care cantam in acest film eram la inceput de drum pentru ca nu imprimasem muzica si el a fost atat de intelegator si nu ne-a complexat, ba, din contra, ne-a incurajat si ne-a dat impresia ca suntem foarte buni.", spune Rodica Popescu Bitanescu.
"Pune pe umar jacheta ca e rece. Ziceam sa fiu si eu frumusel. Esti frumos si cu jacheta, sa stii. Trebuie sa ma rog de el sa-si ia pastilele, are 4 by-passuri"
Sunt imagini din casa din care compozitorul si sotia sa, Cornelia, au fost evacuati anul trecut, atunci cand ar fi trebuit sa-si traiasca in liniste batranetea. Nu s-a plans si nici nu a cerut ajutor.