Teama de război îi face pe români să-și cumpere locuințe în străinătate. În ce țări vor să plece
Agențiile imobiliare din țări frecventate în mod tradițional de români, ca Italia, Grecia sau Spania, confirmă că în ultimele doua săptămâni s-au înmulțit cererile românilor dornici să își ia o locuință în străinătate.
Sunt, în general, oameni cu o situație financiară bună, gata să plece cât mai repede, dacă lucrurile degenerează.
Ioana are 40 de ani și doi copii de 13 și 17 ani. Locuiesc în Craiova, la șapte ore de Kavala, unde și-a cumpărat o casă cu trei dormitoare.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ioana Gorun: ''Am ales Grecia pentru că este mai aproape de România, te urci în mașină și ai plecat. Părinții noștri, care sunt undeva în afara orașului, și probabil îi vom lua cu noi. Achiziția am făcut-o din două motive: Trebuie să ai ceva și în altă țară, pentru că vedeți ce se întâmplă acum și să ai unde să tragi, ca să zic așa... Atunci cu siguranță voi pleca. Când voi simți că ceva nu e în regulă, voi pleca imediat".
Și Dan Mirea este dispus să dea 85.000 de euro, tot pentru o casă în Grecia. El va pleca împreună cu soția și cu pisica. Băiatul lor este doctorand în Statele Unite.
Dan Mirea, antreprenor: "Suntem în mijlocul unei tranzacții. De la a avea un plan, am trecut la acțiune. Inflația uriașă, care afectează rezervele și situația războiului din Ucraina, care, sigur, nu e îngrijorătoare acum, dar e bine să stăm cu urechea ciulită. Dacă lucrurile se degradează aici, ne vom muta imediat. E un loc pe care ni-l dorim și îl considerăm mai protejat decât locul în care suntem acum''.
Dacă în anii trecuți, ai noștri visau să stea în insule, acum se orientează după proprietăți pe continent, unde nu au nevoie de feribot.
Adela Minae, reprezenanta unei agenții de turism din Grecia: ''Sunt foarte mulți care mă sună. De exemplu joi, vin vineri, vineri sâmbăta vedem casa, luni iau o decizie. Într-o săptămână iau o decizie și semnează contractul de cumpărare, ceea ce nu se întâmpla înainte. În ultimele săptămâni e adevărat că e un aflux de cereri, nu pentru închiriat. Sunt mulți interesați să cumpere și să cumpere cât mai repede".
Pentru astfel de investiții aveți nevoie de buletin și de un număr de înregistrare fiscală care se emite în câteva minute în Grecia. Totuși, achiziția poate dura între o lună și patru luni, din cauza birocrației. Prețurile încep de la 500 de euro pe metru pătrat, însă urcă la 2.500 în cazul unor proprietăți de lux.
Iulia Hoinaru, reprezentantă al unei agenții imobiliare din Tenerife: ''Avem mulți în ultima vreme care vor să-și cumpere case în Tenerife, Spania în general''.
Oamenii nu se gândesc neapărat să plece acum, dar își pun în primul rând banii la adăpost.