Diferențele între variantele Delta și Omicron. De ce noua tulpină înspăimântă toată planeta
Varianta Omicron a coronavirusului, care înspăimântă în aceste momente toată planeta, îi determină și pe responsabilii de la noi să ia măsuri. Ministrul Sănătății anunță că se fac secvențieri în mai multe laboratoare din țară.
Experții trebuie să afle cât mai repede dacă Omicron a ajuns și aici, după ce a fost semnalată în mai multe țări din Europa. Cea mai apropiată este, deocamdată, Austria.
Mai multe laboratoare din țară fac în paralel secventieri. Varianta Omicron prezintă foarte multe mutații, inclusiv ale proteinei Spike. Adică acea proteină prin care virusul se prinde de celulele umane.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Secvențierea este acea tehnică prin care genomul virusului se divizează în aproape 200 de fragmente și apoi fiecare este analizat minuțios. Procedura durează cel puțin 3-4 zile.
În România se fac deja secvențieri pentru depistarea noii mutații a coronavirusului. Doar în acest laborator se analizează peste 150 de probe.
Specialiștii se tem că virusul se perfecționeaza și reușește să se instaleze mult mai ușor în organism.
Jardan Dumitru, biolog: ”Dacă apar multe mutații, sistemul nostru imun - ori că a fost imunizat pe cale naturală, ori prin vaccinare - multe mutații în proteina Spike înseamnă că sistemul nostru imun s-ar putea să nu o mai vadă, nu o mai recunoaște și atunci imunitatea sau vaccinul nu mai funcționează”.
Varianta Omicron se manifestă ca o simplă răceală
Simptomele seamănă periculos cu cele ale unei simple răceli.
Cei care s-au infectat până acum au acuzat febră musculară, oboseală accentuată, tuse ușoară, migrene. Însă nu și-au pierdut gustul și mirosul, așa cum se întâmplă cu tulpinile anterioare.
Prima imagine a noii variante realizată de cercetătorii spitalului Bambino Gesu din Roma ne arata că Omicron are mult mai multe mutații față de varianta Delta.
Sunt marcate cu roșu în această imagine și sunt concentrate în special într-o zonă a proteinei care interacționează cu celulele umane, a explicat echipa de specialiști.
Deocamdată însă nu se știe dacă aceste mutații fac ca virusul să fie mai periculos.
Între timp, România își repatriază cetățenii blocați în Africa de Sud. O aeronavă Boeing 737-800 a companiei Tarom a decolat la miezul nopții de la București și după un zbor de 7 ore a ajuns la Mombasa, în Kenya.
Aici face o escală prelungită și apoi pleacă mai departe către Iohannesburg, unde este programată să aterizeze luni noapte, la ora 1 și 10. De aici îi va prelua pe cei 39 de români care au cerut sprijin, printre ei și echipa de rugby din Baia Mare, dar și alti cetățeni europeni care au solicitat evacuarea.
Aeronava Tarom va decola apoi din Africa de Sud tot luni noapte, se va opri din nou pentru realimentare la Mombasa, unde va avea o escală de doar o oră.
”Aici sparg magazine, e panică”
Printre cei care vor urca în aeronava românească este și Tunde Skovran, care se afla în Africa de Sud pentru a filma un documentar. Femeia povestește că de trei zile încearcă să plece de acolo, însă rând pe rând toate cursele de liniile au fost anulate.
Tunde Skovran: ”Aici sparg magazinele, e panică, am încercat să plec prin Statele Unite, Elveția, nu am reușit”.
În doar 3 zile de când a fost clasificată ca variantă îngrijorătoare, tulpina Omicron a fost identificată deja în mai multe țări europene.
Prima care a confirmat un astfel de caz a fost Belgia, dar apoi noua tulpină a fost descoperită și în Marea Britanie, Germania, Olanda, Portugalia, Italia, Cehia și Austria.
Specialiștii spun că Omicron va ajunge, în final, pe tot globul, iar restricțiile de călătorie nou introduse sunt menite doar să mai întârzie această răspândire.