Țările aproape să eradicheze cancerul uterin, datorită vaccinului anti-HPV

Țările aproape să eradicheze cancerul uterin, datorită vaccinului anti-HPV
Shutterstock

Una dintre țările aproape să eradicheze cancerul de col uterin este Rwanda. Boala este pe cale să devină o amintire urâtă și în Marea Britanie, Australia și alte țări europene.

Cancerul de col uterin este cea mai frecventă formă de cancer care afectează femeile din Rwanda, și numai în 2019 a ucis 940 de femei. Autoritățile de sănătate publică au elaborat un program de depistare a bolii, împreună cu unul de vaccinare anti-HPV – virusul care o provoacă.

Programul de vaccinare împotriva HPV pentru fetele începând cu vârsta de 12 ani a depășit, ca rată de succes, alte țări - inclusiv Marea Britanie. Oficialii din sănătate cred că Rwanda este pe cale să devină prima țară din Africa și, posibil, din lume, care să elimine cancerul de col uterin, transmite The Guardian.

Suntem printre primii", spune Dr. Francois Uwinkindi, managerul diviziei de boli netransmisibile din cadrul Centrului Biomedical din Rwanda, structură a Ministerului Sănătății. „Australia este probabil prima țară care ar putea fi capabilă să elimine cancerul de col uterin. Dar Rwanda ar putea ajunge prima”, adaugă el.

Lucrătorii comunitari din domeniul sănătății merg din ușă în ușă, în sate avertizând despre pericolele cancerului de col uterin și încurajând femeile să participe la controale.

Citește și
doctor de bine
Oana Toader, la ”Doctor de bine”: Cum se poate depista cancerul de col uterin
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

În 2011, Rwanda a devenit prima țară africană care a introdus o campanie națională de vaccinare împotriva HPV, începând vaccinarea fetelor de 12 ani din școli. De când a început, programul a ajuns la o acoperire de peste 90%.

Și Australia are mari șanse să devină prima țară care va elimina efectiv cancerul de col uterin dacă se mențin ratele de vaccinare și de screening, spun cercetătorii, potrivit BBC.

Boala ar putea fi eradicată la nivel național în termen de 20 de ani, arată prognozele.Oamenii de știință atribuie acest progres programelor naționale de prevenire.

În 2007, Australia a devenit una dintre primele țări care a introdus un program de vaccinare a fetelor împotriva virusului papiloma uman (HPV). Ulterior, programul a fost extins și la băieți.

În Australia, se folosește un vaccin împotriva unor variante specifice de HPV care cauzează aproape toate tipurile de cancer de col uterin. Gardasil 9 a fost dezvoltat pentru a proteja împotriva a nouă tipuri de HPV care cauzează aproximativ 90% din cancerele de col uterin. Prin intermediul Programului național de imunizare, majoritatea fetelor și băieților din Australia cu vârste de până la 12-13 ani vor primi vaccinul HPV în cadrul unor programe școlare. Vaccinul este gratuit pentru toți cei cu vârste cuprinse între 12 și 25 de ani și se administrează într-o singură injecție, arată Guvernul Australiei.

Ratele de incidență și mortalitate cauzate de cancerul de col uterin s-au înjumătățit în Australia de la introducerea Programului național de depistare a cancerului de col uterin în 1991. Programul a oferit un test Papanicolau gratuit la fiecare doi ani femeilor cu vârste cuprinse între 18 și 70 de ani.

Începând cu 1 decembrie 2017, testul Papanicolau a fost înlocuit cu noul test de screening cervical. În cadrul noului program, majoritatea femeilor cu vârste cuprinse între 25 și 74 de ani vor fi testate la fiecare cinci ani.

În Europa, peste 66.000 de femei sunt diagnosticate recent cu cancer de col uterin și peste 30.000 mor din cauza acestei boli care poate fi prevenită. Cancerul de col uterin este o boală dificilă, cu efecte traumatizante, care afectează mai ales femeile cu vârste cuprinse între 45-60 de ani, dar și pe cele mai tinere, transmite Organizația Mondială a Sănătății.

Suedia preconizează că boala ar putea fi eliminat în această țară în cinci ani, ceea ce înseamnă că vor fi înregistrate mai puțin de 4 cazuri noi la 100.000 de femei, anual.

Și alte țări din regiunea europeană sunt aproape de eradicarea cancerului de col uterin. Printre țările care au înregistrat un succes major se află Regatul Unit, una dintre primele țări care a introdus programul național, Suedia, unde femeile au opțiunea de a-și colecta propriile probe prin autoprelevare, în cadrul unui program de screening, și Uzbekistan, cu o rată ridicată de vaccinare.

Experiențele acestor țări îi pot ajuta pe alții să înțeleagă și să abordeze barierele din țările lor în ceea ce privește implementarea vaccinării anti-HPV, a screeningului pentru cancerul de col uterin, a tratamentului împotriva cancerului și a îngrijirii paliative, precizează OMS.

Vaccinul anti-HPV - arma împotriva cancerului uterin

Vaccinul HPV previne cancerul de col uterin prin protejarea împotriva celor mai frecvente tipuri de HPV, care cauzează 9 din 10 cazuri de cancer de col uterin. Vaccinarea împotriva HPV este recomandată între 9-14 ani. Studii recente din Marea Britanie, una dintre primele țări care l-au introdus, arată că vaccinarea împotriva HPV a redus cu aproape 90% leziunile precanceroase și cancerul de col uterin în rândul primelor grupuri care au primit vaccinul.

În aprilie 2022, Grupul consultativ strategic de experți în imunizare al OMS a anunțat, pe baza unei analize, că un vaccin HPV cu o singură doză oferă o protecție împotriva virusului comparabilă cu un program cu 2 doze și că țările pot alege să folosească un program HPV cu două doze sau cu o singură doză. Țările trebuie să atingă o acoperire națională de vaccinare de 90% până în 2030 pentru a atinge eradicarea virusului HPV. Cel mai eficient mod de a atinge acest obiectiv este de a include vaccinarea împotriva HPV în programele naționale de imunizare și de a investi în strategii de comunicare eficiente, au mai precizat experții OMS.

Vaccinarea împotriva HPV și screeningul pentru cancerul de col uterin au fost desemnate ca fiind "cele mai inspirate intervenții", cu un randament imediat al investiției. Acestea reduc în mod semnificativ bolile și decesele care pot fi evitate, precum și nevoia de tratamente costisitoare care au efecte secundare grave asupra sănătății", a precizat Dr. Nino Berdzuli, director al programelor naționale de sănătate la OMS/Europa.

34 de țări din Commonwealth - Comunitatea națiunilor, care au făcut parte din Imperiul Britanic, au un program de vaccinare împotriva HPV inclus în calendarul național de imunizare, în creștere față de 32 în 2017, și 29 în 2015. Sierra Leone a introdus vaccinul în programul de imunizare națională în octombrie 2022, arată site-ul oficial The Commonwealth.

Un alt progres semnificativ a fost făcut de India, care, la sfârșitul anului 2022 a lansat primul vaccin propriu împotriva virusului papiloma uman (HPV). Dezvoltat în comun de Serum Institute of India și de Departamentul de Biotehnologie al guvernului indian, vaccinul cvadrivalent Cervavac oferă protecție împotriva tulpinilor de virus care au cea mai mare probabilitate de a provoca, printre altele, cancer de col uterin, vagin și vulvă.

La doar 200-400 de rupii (5 dolari) pe doză, vaccinul are un cost considerabil mai mic decât alte vaccinuri, unele dintre cele mai utilizate alternative costând între 262 și 360 de dolari pentru trei doze.

Programul de vaccinare anti-HPV din România

Programul de vaccinare anti-HPV în România a început în 2020, după ce în anii anteriori s-au desfășurat doar programe de screening, începând din 2012.

Programul național a debutat însă în 2008, dar a fost un eșec, pentru că medicii nu au reușit să convingă părinții să-și vaccineze copiii. A fost o încercare de reluare un an mai târziu, apoi în 2013, iar vaccinarea efectivă a început în 2020, arată datele Ministerului Sănătății.

Dozele de vaccin au fost cumpărate de Ministerul Sănătății și distribuite apoi Direcțiilor de Sănătate Publică, iar apoi medicilor de familie care administrează vaccinul. Acesta este gratuit pentru fetele de până în 15 ani, în limita dozelor disponibile. Lipsa de finanțare a dus la întreruperea programului, reluat apoi aproape în fiecare an.

Potrivit ȘtirilePROTV, România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la rata mortalității din cauza cancerului de col uterin. Peste 90% din cazuri sunt provocate de Human Papilloma Virus, pe scurt HPV.

Ne gândim să reintroducem în program pentru fetițele 11-15 ani, la fetițe întâi și apoi la băieți, un sistem mixt compensare în funcție de categoria de vârstă”, spunea Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, acum un an.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
A început vaccinarea anti-HPV. Fiica ministrului Sănătăţii, printre primele adolescente vaccinate
A început vaccinarea anti-HPV. Fiica ministrului Sănătăţii, printre primele adolescente vaccinate

Cancerul de col uterin poate fi prevenit, iar primul pas este vaccinarea împotriva virusului HPV.

Oana Toader, la ”Doctor de bine”: Cum se poate depista cancerul de col uterin
Oana Toader, la ”Doctor de bine”: Cum se poate depista cancerul de col uterin

Dr. Oana Daniela Toader, medic primar obstetrică-ginecologie, a fost invitata emisiunii ”Doctor de bine”, realizată de Liliana Curea și difuzată exclusiv pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV.

Cancerul de col uterin, boala care face ravagii în rândul româncelor. Numărul deceselor
Cancerul de col uterin, boala care face ravagii în rândul româncelor. Numărul deceselor

Managerul Institutului "Matei Balş", Adrian Cercel, a declarat, sâmbătă, că în fiecare an se înregistrează în România 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin, femeile active cu vârsta cuprinsă între 15-44 de ani fiind cele mai afectate de boală.

A învins cancerul de col uterin, apoi a rămas însărcinată. Premieră într-un spital din România
A învins cancerul de col uterin, apoi a rămas însărcinată. Premieră într-un spital din România

O tânără a aflat pe pielea ei nu doar că există viață după cancerul de col uterin, dar că se poate să și dea viață, la rândul ei.

Turistele aflate pe litoral se pot testa gratuit pentru cancer de san si col uterin. Initiativa Fundatiei
Turistele aflate pe litoral se pot testa gratuit pentru cancer de san si col uterin. Initiativa Fundatiei "Renasterea"

Peste 200 de femei aflate pe litoral au beneficiat, incepand cu 1 august, de investigatii medicale gratuite pentru cancerul de san si col uterin, oferite de Fundatia "Renasterea".

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.