Laura Codruta Kovesi: DNA are propriul serviciu de interceptare a persoanelor anchetate, care nu este accesibil SRI

Ultima actualizare: 19-05-2015 06:52

Procurorii anticoruptie au propriul serviciu de interceptare a persoanelor vizate de anchete. Dezvaluirea a fost facuta de sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, invitata in emisiunea "Dupa 20 de ani"-  difuzatata duminica la Pro TV. 

Laura Codruta Kovesi, procuror-sef al DNA: "La finalul fiecare investigatii, persoanelor pe care DNA le intercepteaza li se comunica intotdeauna acest lucru. Niciodata nu inregistram o persoana fara a avea autorizatie de la judecator sau fara a respecta dispozitiile legale. Avem un birou tehnic, infiintat prin lege, si potrivit legii putem sa facem in mod direct aceste interceptari."

Sefa DNA a spus ca interceptarile facute de biroul tehnic al DNA nu sunt accesibile SRI.

"Exista o singura diferenta care vizeaza conexiunea cu operatorul de telecomunicatii – o face intotdeauna SRI. Sa va dau un exemplu: in momentul in care procurorul primeste autorizatia de interceptare a unui post telefonic, trimite autorizarea SRI, care, impreuna cu operatorul de telecomunicatii, pune in aplicare aceasta autorizare. Practic, continutul convorbirilor, atunci cand autorizarea se transmite prin biroul tehnic al DNA, nu este accesibil SRI sau operatorului de telecomunicatii.

Sunt foarte multe situatii in care colegii apeleaza la biroul tehnic si facem noi, direct, punerea in aplicare a autorizatiilor, in ceea ce priveste continutul comunicarii. Hartia propriu-zisa, eliberata de judecator, se transmite intotdeauna SRI, care o transmite mai departe operatorului de telecomunicatii. Sunt situatii in care procurorul poate sa nu puna in aplicare autorizarea prin biroul tehnic, ci sa o trimita direct la SRI. In acest caz, SRI are acces la continutul comunicatiilor. De obicei, in dosarele in care se lucreaza in comun cu SRI sau deschise pe baza unor sesizari venite de la SRI, procurorii pot sa lucreze direct cu SRI", a declarat Kovesi in emisiunea "Dupa 20 de ani".

Vedeti aici inregistrarea integrala a emisiunii "Dupa 20 de ani", in care a fost invitata Laura Codruta Kovesi!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO