Târgurile de Crăciun și-au deschis porțile și își așteaptă vizitatorii. Cât ajunge să lase o familie cu doi copii
Târgurile de Crăciun și-au deschis porțile cu bunătăți ale căror arome te ispitesc să uiți de post sau de dieta. Te trezesc, însă repede la realitate prețurile.
În Ardeal și Banat, de pildă, bugetul pentru o familie formata din trei-patru persoane, care vrea să petreacă mai multe ore, trece de 300 de lei. Oamenii bombăne, dar în final plătesc atunci când dau cu ochii de șoriciul crocant, turta dulce sau vinul fiert.
La cât ajung tarifele
La Târgul de Crăciun de la Sibiu, comercianții au crescut tarifele pentru a-și acoperi costul închirierii unei căsuțe -12.000 de lei pentru 47 de zile la târg, și al electricității - 1.000 de lei pentru același interval. Un producător vinde conserve și murături, și vine dintr-un sat din Maramureș.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Emil Tămășan, producător: „O crescut cu 5 lei borcanul de zacuscă și cu 5 lei sticla de sirop. Jumătate de litru de sirop a fost înainte 20 de lei, iar acum e 25”.
Andrei David, comerciant: „Avem clătita aceasta care costă 25 de lei, cu ciocolată albă, neagră și fulgi de migdale. Cam la 35 de lei ar fi cea mai specială, să zic așa, cea mai pompoasă”.
O familie cu doi copii poate lăsa lejer cel puțin 300 de lei, într-o singură zi. Un pahar de vin fiert cu scorțișoară și felii de portocală începe de la zece lei, o porție de sarmale cu smântână costă 35 de lei, iar o turtă dulce, zece lei.
Tânără: „Prețurile cam exagerate. Vinul, de exemplu, e dublat aproape, langoșurile, roata, mi se pare că are un preț cam măricel. Vedem dacă mai râmân cu ceva pâna la salariul următor”.
Doamnă: „100 de lei, maximum. Să ne simțim bine. Să savurăm o ciocolată caldă, să luâm un mic suvenir”.
Doar străinii nu s-au speriat.
Turistă din Canada: „Tot ce am văzut până acum par prețuri rezonabile. Dacă în Canada comanzi un pahar de vin, e undeva la 12 dolari, mult mai scump decât aici”.
La Timișoara, pe un frig pătrunzător, aburii de vin fiert îi cheamă pe clienții care dau zece lei pe un pahar.
La căsuțele cu mâncare, aproape totul este la suta de grame: 12 lei preparatele din carne și 7 lei cartofii. Așa că, o masă formată din garnitură, friptură și salată poate depăși 60 de lei. Fasolea cu ciolan este printre puținele preparate care se vând la porție.
Un domn a luat puțin din fiecare: păstrăv, friptură de oaie, mămăligă cu brânză, cartofi și murături. Pentru tot festinul a plătit 141 de lei.
Petru Radu, cumpărător: „Foarte scump și, plus de asta, nu e amenajat. Poftim, plouă, unde mergi să mânânci?”.
La Târgul de Crăciun din Cluj, o familie cu un copil ar avea nevoie de un buget de minim 250-300 de lei pentru două ore de distracție, cu mâncare și o băutură caldă.
O porție „sănătoasă” de varză à la Cluj în pâine costă, anul acesta, 45 de lei, și este preparatul vedetă.
Paul Stoica, comerciant: „Asta a avut cea mai mare trecere, varza à la Cluj”.
Și sarmalele sunt cerute. O porție costă 32 de lei. Salamul din porc de mangaliță ajunge la 90 de lei kilogramul.
Cumpărător: „Puțin cârnat afumat, șuncă, mușchiuleț afumat. 120, depinde ce cantitate cumperi”.
Aurora Gânscă, producător local: „Cârnați și slănină”.
Trăgând linie, se poate spune că, aproape peste tot, comercianții și-au aliniat prețurile, așa că niciun târg nu este mai ieftin ca altul. Rămâne de văzut și câți turiști vor atrage până la sfârșitul sărbătorilor de iarnă.