Târgul de carte Gaudeamus. Scriitori români țin pasul cu vremurile și cuceresc piața
Noul val de scriitori români revigorează piața de carte de la noi. Față de alți ani, cititorii sunt mai interesați de volumele semnate de autori autohtoni.
Iar editurile răspund interesului. Majoritatea au publicat zeci de titluri din această categorie.
Mii de oameni au trecut deja pe la târgul Gaudeamus în cele 3 zile, cel mai mare târg anual de carte din Romania. Pavilionul central al Romexpo, unde are loc târgul Gaudeamus, este zi de zi plin de vizitatori care vin să descopere cele câteva zeci de mii de titluri puse la vânzare.
Dar și pachete de cărți cu preț special, promoții ale editurilor care pornesc de la 10 lei.
Probabil acest lucru se întâmplă și în contextul în care anul 2022 a fost un an greu în ceea ce privește cartea scrisă, fiindcă prețul a crescut semnificativ. Sunt căutați anul acesta și autorii români, mai ales cei tineri.
Sâmbătă și duminică sunt așteptați cei mai mulți vizitatori, fiind că au loc și cele mai multe lansări de carte, întâlniri și sesiuni de autografe, dialog cu cei mai iubiți autori romani și câțiva din străinătate.
Scriitoarea Laura Frunză a lansat luna trecută primul „românce autohton”, cum îi spun criticii. Romanul „Nu-i ușor să fugi de fericire” a fost bine primit de public.
Laura Frunză, scriitoare: „Asta mi-am și dorit să am: o copertă ca afară, care atrage atenția la stand. Oamenii zic că se așteptau să fie un roman mai ușor, că se așteptau să fie o carte de vacanță și că de fapt, abordează teme psihologice.”
Anul acesta, mai toate editurile au cărți semnate de autori români.
Magdalena Marculescu, director editorial editura Trei: „Da, este o piață receptivă și efectiv se citesc autori români poate mai mult ca oricând. Noi o facem de câțiva ani și este o surpriză din ce în ce mai plăcută. O carte crucial de importantă „Mijlocul Vieții”, o carte scrisă de un psihoterapeut, care tematizează momentul acesta pe care omul îl trăiește la jumătatea vieții.”
Editura Polirom, de exemplu a publicat doar în ultimul an 30 de cărți scrise de autori români.
Adrian Botez, editor șef Polirom: „Cartea românească, care din nefericire, acum ceva ani era cenușăreasa lumii editoriale, să spunem așa, a început să se vândă din ce în ce mai bine și să atragă atenția. Acum sunt tot mai mulți autori tineri sau mai puțin tineri care scriu o literatură modernă foarte asemănătoare cu cea din străinătate. Chiajna din Neamul Musatinilor de Simona Antonescu, putem să-i spunem și carte de aventură și roman istoric.”
În topuri vânzărilor este și „Jurnalul lui 66”, cartea scrisă de Alexandra Furnea, care a supraviețuit incendiului de la Colectiv. Și scriitorii români de carte de copii sunt tot mai căutați.
Ovidiu Simonca, manager PR Curtea Veche: „Ar fi vorba de Alex Donovici, un autor îndrăgit de copii, care are un public al său. Volumul „Adam copilul viitorului” e a patra carte din Învățătorii de grijă.
Bookzone a publicat cărțile a peste 30 de autori români în 2023.