Țara care îi va pune cele mai multe probleme Kamalei Harris dacă va câștiga alegerile prezidențiale. Nu e vorba despre Rusia
Dacă Kamala Harris va câștiga alegerile prezidențiale, administrația sa se va confrunta cu provocarea de securitate serioasă: o Coree de Nord imprevizibilă și care are la dispoziție arme nucleare, arată o analiză recentă.
Continuarea politicii administrației Biden este o cale către eșecul, arată analiza făcută de analistul în securitate Malcolm Davis.. Abordarea actuală nu a împiedicat Pyongyangul să își extindă și să își modernizeze rapid arsenalul nuclear, inclusiv prin construirea de arme nucleare tactice care ar putea fi utilizate împotriva Coreei de Sud și a altor aliați ai SUA, notează National Interest.
Eșecul influenței SUA de a limita ambițiile nucleare ale Coreei de Nord a generat o îngrijorare crescândă la Seul cu privire la eficacitatea descurajării nucleare a SUA. În prezent, în Coreea de Sud există o dezbatere activă cu privire la achiziționarea propriilor arme nucleare ca răspuns la acumularea rapidă de arme nucleare de către Coreea de Nord - sau, cel puțin, la încheierea unui acord de partajare a armelor nucleare care ar putea duce la întoarcerea unor forțe nucleare americane în Peninsula Coreeană.
„Următoarea administrație trebuie să consolideze descurajarea la toate nivelurile și să comunice în mod vizibil acest pas către Pyongyang. Statele Unite trebuie să iasă din capcana politică a răbdării strategice”, subliniază analistul.
SUA au nevoie de Coreea de Sud și Japonia
Dacă va deveni președinte, Harris trebuie să asigure Coreea de Sud și Japonia că garanțiile de securitate oferite de descurajarea nucleară extinsă a SUA rămân credibile și puternice. Acest lucru trebuie să fie susținut de schimbări vizibile ale poziției forțelor militare americane. Solicitările Congresului de reintroducere a rachetei de croazieră cu lansare din mare (SLCM-N), dotată cu armament nuclear, trebuie să fie susținute de viitoarea administrație ca parte a următoarei revizuiri a poziției nucleare a SUA.
SLCM-N, care a fost gândit inițial pentru submarinele nucleare din clasa Virginia (SSN) și pe viitoarele submarine SSN-X, oferă o mai mare flexibilitate forțelor nucleare ale SUA. Aceasta ar arăta că americanii au mai multe opțiuni în ceea ce privește răspunsul la o amenințare nucleară nord-coreeann nu doar retragerea sau escaladare conflictului cu arme nucleare strategice.
Rusia și China pot destabiliza situația
Coreea de Nord nu este singură amenințare la adresa SUA. În plus, Rusia nu dă semnale că și-ar dori să extindă trataul START, acesta urmând să se încheie în 2026. Având în vedere modernizarea forțelor nucleare ruse și modernizarea și extinderea forțelor nucleare chineze, este probabil ca SUA să se confrunte cu un mediu mult mai nefavorabil în ceea ce privește amenințările nucleare.
La nivel militar convențional, următoarea administrație ar trebui să consolideze Tratatul de securitate mutuală între SUA și Coreea de Sud, ca parte a consolidării descurajării integrate. Statele Unite ar putea consolida apărarea integrată antiaeriană și antirachetă pe peninsula coreeană și în jurul acesteia, astfel încât interceptarea în faza de amplificare să devină o posibilitate. În plus, arată analiza, pilonul II al tratatului AUKUS deschide, de asemenea, posibilitatea colaborării cu Coreea de Sud și Japonia în domeniul tehnologiei capabile să contracareze amenințările cu rachete hipersonice din partea Coreei de Nord, Chinei și Rusiei.
„Numai dintr-o poziție de forță ar fi credibilă o politică de interacțiune diplomatică limitată cu Pyongyangul. Dar un astfel de angajament diplomatic trebuie să fie legat de realitatea că Coreea de Nord nu va accepta dezarmarea nucleară completă și verificabilă. Statele Unite vor trebui să trăiască cu o Coree de Nord nucleară. A fi răbdător din punct de vedere strategic pentru o schimbare de atitudine din partea Pyongyangului este o cale spre eșec. O administrație Harris ar trebui să acorde prioritate descurajării puternice față de Kim Jong Un”, concluzionează analistul.