Talibanii fac inventarul armamentului american, pe care militarii din SUA spun că l-au distrus

×
Codul embed a fost copiat

"Era timpul să încheiem războiul" din Afganistan, a spus președintele american Joe Biden, în prima declarație oficială de la plecarea trupelor americane din Kabul.

Liderul de la Casa Albă și-a asumat responsabilitatea pentru decizia de a retrage trupele. Și a promis că va face tot posibilul pentru a-i aduce în State pe cetățenii americani care au rămas în țara ocupată de talibani.

În Afganistan, noul regim are de lucru: să pună pe linia de plutire o țară rămasă fără direcție, cu probleme economice și unde plutește amenințarea unui nou război civil...

Noul regim de la Kabul se declară deschis discuțiilor la nivel internațional și încearcă să formeze un guvern care să conducă țara aflată în haos, cu grave probleme economice și sub amenințarea unui nou război civil.

Zabihullah Mujahid, reprezentant al talibanilor: „Emiratul Islamic al Afganistanului îşi dorește relații bune cu America prin intermediul diplomației. Însă, misiunea americanilor a fost un eșec aici, au eșuat. Din punct de vedere militar nu au reușit să-și atingă scopul.”
 

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Pe aeroportul din Kabul, militanții talibani încă fac inventarul armamentului lăsat în urmă de militarii SUA. Aeronave, transportoare blindate, arme ușoare și chiar uniforme, toate au ajuns în mâinile talibanilor. Multe echipamente sunt, însă, nefuncționale, distruse de americani la plecare.

„Salut, salut, ăsta e avionul meu. E un avion adevărat, e intact și funcțional. A fost lăsat în urmă de americani. Ce mașină am? Una de teren. Și am și un tanc” spune un taliban.

Gen. McKenzie, comandant armata SUA: „Am distrus echipamentele pe care nu le-am putut lua de la aeroport. Printre acestea se numără blindate MRAP, până la 70 de astfel de vehicule pe care le-am demilitarizat și nu vor mai fi folosite niciodată. 27 de camione militare Humvees, vehicule care nu vor mai putea fi conduse vreodată. De asemenea, pe pista HKIA sunt 73 de aeronave. Aceste aeronave nu vor mai zbura vreodată.”

Noul regim de la Kabul trebuie să facă faţa multor probleme în țară. Sunt mai multe facțiuni chiar în sânul talibanilor, conduse de lideri care îşi dispută întâietatea în viitorul guvern. În plus, gruparea teroristă ISIS, aripa afgană, rămâne un pericol major.


Nagieb Khaja, jurnalist TV2 Danemarca: „Sunt toți acești luptători obișnuiți cu războiul, care nu au nici cea mai vagă idee de cum se conduce un stat. Cât despre acești oameni, întrebarea rămâne dacă cele două categorii de talibani pot coopera și se pot înțelege între ele pentru că auzim povești despre membri ai talibanilor care-i fugăresc pe cei din vechea administrație, auzim că fac amenințări și aceste lucruri se întâmplă. Iar femeile sunt foarte speriate pentru că multe dintre ele sunt suficient de în vârstă să își aducă aminte de vechiul regim al talibanilor.”

În prima ieșire publică după încheierea misiunii în Afganistan, președintele american Joe Biden și-a apărat decizia de a încheia prezența americană în regiune până la 31 august.

Joe Biden, președintele SUA: „Nu aveam de gând să prelungesc acest război etern. Și nu aveam de gând să prelungesc o evacuare eternă. Decizia de a încheia operațiunile militare de evacuare de la aeroportul din Kabul s-a bazat pe recomandările unanime ale consilierilor mei militari și civili.”

Joe Biden, președintele SUA: „Nu aveam de gând să prelungesc acest război etern. Și nu aveam de gând să prelungesc o evacuare eternă. Decizia de a încheia operațiunile militare de evacuare de la aeroportul din Kabul s-a bazat pe recomandările unanime ale consilierilor mei militari și civili.

Dar îi avertizează pe jihadiști că lupta nu s-a încheiat.

Joe Biden: „Către ISIS-K, nu am terminat cu voi încă! În calitate de comandant-șef, cred cu tărie că cea mai bună cale pentru siguranța și securitatea nostră este o strategie dură, nemiloasă, țintită care să lovească teroarea acolo unde se află azi, nu acolo unde era în urmă cu două decenii.”

Pe străzile din Kabul e liniște. Militanții patrulează peste tot, iar localnicii așteaptă de la ei să-și asume cu adevărat guvernarea țării.

„Nu sunt locuri de muncă, din cauza asta sunt oamenii îngrijorați. Talibanii ar trebui să creeze locuri de muncă și să permită accesul la educație. Nu avem educație și nici de muncă, în acest moment.”
(...)
„Nimeni nu vrea străini în țară. Am vrea să fie oamenii noștri la conducere, nu străini, dar locurile de muncă sunt importante. Dacă nu avem de lucru, toți oamenii educați vor părăsi țara și vor pleca peste hotare” spun oamenii.

Pe de altă parte, liderii talibani dau asigurări că lucrurile se vor îmbunătăți în perioada următoare.

Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor: „Suntem bucuroși să le spunem oamenilor că ne așteaptă vremuri bune. Încercăm să construim o țară, să garantăm prosperitatea țării și să oferim o viață bună poporului.”

Pe plan extern, regimul taliban caută încă să obțină validarea în fața comunității internaționale. Dar ţările vestice așteaptă să vadă primii pași pe care îi va face noua putere de la Kabul.

Un aspect important este situația cetățenilor străini rămași în Kabul, după retragerea trupelor americane. În capitala afgană mai sunt câteva sute de americani care se tem pentru viața lor. E cazul Sarei, o femeie care stă ascunsă de frica talibanilor.

"Sara", cetățeană american rămas în Kabul: „Întrebarea e ce se întâmplă cu viața mea. Sunt în siguranță? Sunt americancă, sunt o fostă translatoare. Am lucrat 14 ani (pentru SUA), ce se va întâmpla mai departe cu noi? Pur și simplu mirosim moartea. Mi-e teamă să ies afară din casă.”

Încă o dată, liderii talibani spun că le vor permite cetățenilor străini să părăsească țara.

Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor: „Dacă oamenii vor să plece, să aleagă o viață sigură, atunci vom face asta pentru ei, dar într-un mod legal. Trebuie să aibă vize și atunci vor putea să plece de pe aeroport.”

Joe Biden, președintele SUA: „Nu-i credem pe cuvânt, vrem să vedem acțiunile lor. Avem pârghii ca să ne asigurăm că își îndeplinesc angajamentele.”

Dincolo de problemele externe pe care le au talibanii, analiștii politici spun că noul regim de la Kabul trebuie să facă faţă unei misiuni dificile în propria țară. Sunt mai multe facțiuni chiar în sânul talibanilor, conduse de lideri care și-ar putea dori un rol mai central în viitorul guvern. În plus, gruparea teroristă ISIS, aripa afgană, rămâne un pericol major.

Fareed Zakaria: „Când talibanii au preluat controlul în Kabul, n-au executat pe nimeni cu excepția unui grup de nouă persoane: liderul ISIS-K, aflat într-o închisoare din Kabul, și pe acoliții lui.”

E o bătălie între inamici jurați și s-ar putea dovedi începutul unui nou război civil în Afganistan. Și nu sunt doar aceste tabere, mai sunt și tadjici, uzbeci și alți militanți care nu-i acceptă pe talibani.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Șeful ANPC anunță că renunță la funcție după scandalul „puiului galben”. Va candida la Primăria Constanța din partea PSD
Șeful ANPC anunță că renunță la funcție după scandalul „puiului galben”. Va candida la Primăria Constanța din partea PSD

Teoria „puiului vopsit”, lansată de șeful ANPC într-o postare pe Facebook, i-a pus pe jar pe crescătorii de păsări, dar și pe consumatori.  

Linia de autobuz 201, suspendată de sâmbătă. Se înfiinţează linia 90
Linia de autobuz 201, suspendată de sâmbătă. Se înfiinţează linia 90

Traseele liniilor urbane 90 şi 201 se comasează, de sâmbătă, 30 martie, iar noul traseu organizat între terminalele "Arena Naţională" şi „Semănătoarea” va funcţiona cu indicativul 90, a anunţat joi Societatea de Transport Bucureşti (STB).

Un bărbat care strângea deșeuri în curtea sa din Timișoara, amendat cu 15.000 de lei. Ce a descoperit Garda de Mediu
Un bărbat care strângea deșeuri în curtea sa din Timișoara, amendat cu 15.000 de lei. Ce a descoperit Garda de Mediu

Un bărbat din Timișoara a fost amendat cu 15.000 de lei după un control al Gărzii de Mediu Timiș la locuința sa.

 

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.