Tacâmurile, bețișoarele și paiele din plastic, interzise. Statele UE au termen 2 ani
Tacâmurile de unică folosinţă, paiele şi beţişoarele de urechi din plastic vor fi interzise şi înlocuite cu unele bio-degradabile.
Anunţul istoric vine de la Consiliul Uniunii Europene, care a adoptat măsuri drastice de reducere a poluării cu plastic. În plus, în următorii 10 ani ar trebui să colectăm separat 90% din recipientele de plastic pe care le folosim, pentru a fi reciclate. Statele membre, printre care şi România, trebuie să adopte legislaţia în cel mult 2 ani.
Directiva, care va intra în vigoare de lună viitoare, spune că statele membre au timp până în 2021 să îşi actualizeze legislaţia prin care să interzică articolele de unică folosinţă din plastic care pot fi înlocuite cu alte materiale.
Aşadar, în 2 ani ar trebui să uităm de plastic şi să mâncăm cu tacâmuri prietenoase cu mediul, din farfurii sau din caserole din materiale biodegradabile, de exemplu din amidon de porumb şi trestie de zahăr.
Se degradează accelerat între 3 şi 12 luni, spre deosebire de cele din plastic care rezistă chiar şi 200 de ani.
Ar urma să fie înlocuite şi beţişoarele de urechi, cele pentru baloane şi paharele din plastic. Adică articolele cel mai frecvent întâlnite în marile europene. Dacă nu facem asta, se estimează că până în 2050 în ape vor fi mai multe obiete din plastic decât peşti.
Andrei Cosuleanu, expert în mediu: ”Foarte multe specii acvatice confundă microplasticul cu hrană şi ajung de foarte multe ori să moară. În multe specii de peşti pe care îi consumăm sunt urme de plastic, de microplastic, care ajunge să ne afecteze pe fiecare dintre noi.”
Din aceste motive, multe localuri din ţară au renunţat deja la plastic. La o cafenea din Bucureşti clienţii nu primesc paie, iar cafeaua vine în pahare din carton.
Şi un mare lanţ de hypermarketuri vrea să elimine plasticul de unică folosinţă de la raft mai devreme.
Foarte important este nu doar să înlocuim plasticul cu materiale biodegradabile, ci şi să le punem separat la gunoi. În următorii 10 ani vom fi obligaţi să colectăm selectiv 90% din recipientele de plastic pe care le folosim. Iar producătorii vor fi obligaţi să realizeze capace şi dopuri de plastic care nu pot fi desprinse de sticlă, astfel încât să ajungă, împreună, la reciclat.
Dr.ing. George Moise, prodecan Facultatea de Protecţia Mediului Sibiu: ”Un simplu dop poate să aunga până la 100 de ani, dar de obicei dopurile sunt mai uşor de reciclat şi reutilizat. Sunt materiale plastice nu atât de greu de reciclat ca şi PET-ul."
Filtrele de tutun folosite au intrat şi ele în atenţia Uniunii Europene. Chiştoacele conţin produse chimice toxice, iar degradarea lor durează câţiva ani, spun specialiştii. Uniunea Europeană îi va obliga pe producătorii de ţigări să plătească pentru colectarea şi reciclarea chiştoacelor.
Şi producătorii de echipamente de pescuit vor fi obligaţi să acopere costurile eliminării deşeurilor.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!