Tabloul sfasietor de pe Otopeni: "De la catastrofa de la Balotesti nu am mai vazut asa ceva"
Este zi de doliu national. Un doliu pe care il pastram din respect pentru toti cei care s-au prapadit in Muntenegru, dar si pentru copiii, fratii si surorile lor, vecini si prieteni, oameni care de zeci de ore traiesc un cosmar.
Marti noapte, in urma ranitilor care au avut zile, un avion militar i-a adus in tara si pe cei 18 morti. Iar tabloul de pe aeroportul militar Otopeni a fost unul cu adevarat sfasietor. Chinul rudelor insa abia incepea. Procedurile in astfel de situatii sunt cinice, iar identificarea i-a secat de lacrimi pe cei din familie.
Cele 18 trupuri, inchise in sicrie de lemn au fost coborate din aeronava si asezate rand pe rand pe aeroportul Otopeni Militar, ca intr-un domino coplesitor: al vietii si al mortii. Cu figurile impietrite cateva rude au asistat la slujba de pomenire.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Apoi caravana s-a urnit intr-o liniste desavarsita catre Institutul de Medicina Legala. Acolo asteptau innebuniti copiii si prietenii celor care s-au intors din aceasta tragica vacanta intre 4 scanduri.
Pentru apropiati au urmat minute de cosmar. Au fost nevoiti sa intre intr-o sala in care erau expuse toate corpurile mutilate si sa il indice pe cel din familia lor. La iesire unii abia isi mai gaseau cuvintele. Altii aveau vie in memorie ultima discutie, de la ultima intalnire.
"Am venit sa ii luam sa ii ducem acasa. Sotii Mircescu sunt niste oameni deosebiti am fost plecati impreuna in excursii, copiii nostri sunt prieteni, o relatie cu totul si cu totul deosebita", au povestit prietenii victimelor.
"Si-a luat ramas bun de la mine, si-a luat un taxi si a plecat si nu s-a mai intors. S-a pregatit din timp si cred ca a fost si in fata cu scaunul de s-a intamplat asa pentru ca am vazut ca cei din spate au scapat" a povestit una dintre rudele victimelor.
Constienti ca rudele victimelor au parte de o dubla trauma si ca aceasta confruntare reprezinta de fapt momentul adevarului, mai multi psihologi au incercat pe cat posibil sa le fie alaturi.
"Tragedia cea mai mare este acum, cand sunt chemati sa ii identifice" spune psihologul Ioana Tanase.
De fata au fost si 40 de politisti, 15 criminalisti si 8 legisti romani."Evident ca nu se exclud pe langa activitatile clasice de identiifcare si activitatile genetice, pentru ca este cea mai certa proba privind identitatea" au spus ei.
"De la catastrofa aviatica de la Balotesti nu ne-am mai confruntat cu asa ceva, numarul mare de cadavre, starea in care erau, asta era munca grea de identificare", a declarat Salem Abdo - medic legist sef.
Intr-un final familiile au putut sa isi ia oamenii dragi acasa. Dincolo de formalitati, pentru toti, greul abia acum incepe.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, accident, turisti, Otopeni, muntenegru, operatiuni de salvare,
Dată publicare:
26-06-2013 19:00