Tablou dezolant pentru mii de elevi în prima zi de școală: ”Îmi este şi mie jenă ca primar”
''Un pas înainte şi doi inapoi'' aşa s-a făcut reforma în educaţie potrivit preşedintelui ţării care a asistat la
deschiderea anului şcolar la Alba-Iulia.
Nu este un secret că sistemul de învăţământ e plin de anomalii. De pildă, scoala 141 din Bucureşti, al cărei tavan s-a prăbuşit în 2017, a fost demolată chiar în ziua în care ar fi trebuit să-şi primească elevii. Potrivit expertizei, clădirea nu putea fi refăcută. Pe de altă parte, în restul ţării mii de copiii şi dascăli vor folosi în continuare toalete insalubre.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
85 de ani avea școala pusă la pământ la deschiderea anului şcolar. Oricât ar părea de cinic, în cadru festiv, cu autorităţi prezente, a început distrugerea controlată a clădirii al cărei acoperiş a căzut acum un an şi jumătate. Primarul l-a întrebat pe şeful echipei cam cât va costa demolarea şi a primit un răspuns... 400.000 de euro.
Va fi nevoie apoi de 6 milioane şi jumătate de euro şi de cel puţin un an, pentru a ridica o nouă şcoală.
Părinte:"Când am intrat pe poartă şi am văzut că se dărâmă e un sentiment tare ciudat, dureros.”
Asistenta se plânge că, în şcoala de adopţie, cabinetul medical e insalubru. "N-am putut intra. Parchetul e un dâmb, ciuperci pe pereţi, mucegai."
Şi la Sfântul Spiridon lucrările au întârziat. Conducerea a fost nevoită să facă festivitatea de deschidere pe stradă. "Noi am dat prioritate lucrărilor din interiorul şcolii. Ni s-a părut mult mai important să putem primi copiii în nişte clase frumoase."
Cu o clasă nu mai mare ca o debara îşi găzduieşte elevii de clasa IV-a la Liceul Alexandru Vlahuţă.
În provincie, e şi mai rău. La Vaslui, o clădire învelită cu azbest, în care plouă şi ninge, va primi zilnic 20 de şcolari. "Copiii tot în şcoala veche au intrat, o şcoală din epoca de piatră. Ce să facem, n-avem alte condiţii."
Mulţi elevi merg în continuare în fundul curţii. Primarul unei comune din Gorj a promis şi azi- la fel ca-n anii trecuți- că va construi, în sfârşit, o toaletă.
Primar: "Îmi este şi mie jenă ca primar, dascălii să vină la această toaletă."
În acest tablou trist se potriveşte cu greu îndemnul Ministrului Educaţiei către dascălii în costum popular.
Ministrul Educației: ”Să ţineţi elevii în clase şi să-i aduceţi cu drag la şcoală. Stimaţi profesori, este foarte important ca dvs să faceţi la clasa lecţii atractive.”
În schimb de la Alba, preşedintele Iohannis a recunoscut că ţara noastră este departe de a oferi condiţii propice pentru educaţie.
Klaus Iohannis: ”Reformele au stat mai degrabă sub deviza un pas înainte și doi înapoi. Acest lucru este total neproductiv.”
Soţia preşedintelui a ales în schimb să fie alături de elevii săi din Sibiu. Prima doamnă a preluat o nouă clasă de a IX-a.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!