Taberele pentru adulți au început să fie la mare căutare. Cât costă o astfel de experiență și unde sunt organizate
Vacanţele fără telefon în mijlocul naturii ori pe plaje, departe de zgomotul oraşului, încep să se bucure de apreciere.
Sunt aşa numitele tabere pentru adulți, care pun în mișcare atât corpul cât și mintea. Iar ofertele sunt tot mai diversificate de la tabere de post de supraviețuire sau de cuplu până la cele de yoga ori de nutriţie.
„Vreau să vă povestesc ce fac eu din data de 2 august. Sunt la Măgura Răcătău, lângă Cluj și am decis să vin într-o tabără de post cu apă. Pentru a-mi cunoaște corpul mai bine, în al doilea rând să văd ce se întâmplă în 14 zile de post cu apă”.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Diana a plătit peste o mie de lei ca să participe la această tabără unde există şi un îndrumător supraveghetor.
Tot adulții care vor să iasă din zona de confort pot să meargă, de exemplu, într-o tabără de supraviețuire. Achita între 1.500 și 1.800 de lei şi vor sta în natură.
Andrei Samoil, fondator: „Cum să ne facem un filtru de apă, un adăpost de urgență, cum ne orientăm pe munte cu busola. Poate chiar la nivelul 3 cum ne salvăm un coechipier care a căzut, învățăm să gândim atât pentru noi, dar și pentru grup în sine”.
Există și tabere de familie
Există inclusiv tabere de familie unde mergeţi împreună cu cei mici.
Andrei Samoil, fondator Academia 161: „Sunt gândite ca un fel de teambuilding în familie. Vine un părinte cu un copil, fac echipă. De obicei dacă sunt patru, îi cuplăm altfel decât sunt preferințele uzuale în familie și descoperă o grămadă de lucruri unul despre celălalt. Își construiesc împreună un adăpost, învață să facă focul împreună”.
Deja cunoscute sunt taberele de yoga. Anda merge din 2013. Prin exerciții și disciplină, a învățat cum să își gestioneze gândurile și emoțiile, dar și relațiile cu ceilalţi.
Anda Carp: „Tot acest proces de a ne trezi dimineața, de a avea grijă unii de alții a însemnat cum e să ieșim din egoism. E un efort și o muncă de a vedea propriile gânduri, emoții, de a putea să ne oprim din ceea ce facem și să ne spunem: ok, acum mă deranjezi sau nu mă deranjezi”.
Variante există și pentru cupluri. Cei care participă la astfel de activităţi învață, printre altele, cum să își gestioneze conflictele sau să își exprime nevoile. Iar pentru unii, o astfel de experiență se poate transforma într-o nouă lună de miere.
Gina Chiriac, psihoterapeut: ''Cum să comunicăm, cum să existe o coerență între limbajul verbal și cel nonverbal, fără să ne fie frică de respingere, de asumare”.
Căutate sunt și tabere de olărit, cele de antreprenoriat, de dans ori cele de dezvoltare personală.