Sute de tone de lapte, destinate elevilor, nu pot fi donate şi riscă să se strice
Sute de tone de lapte care urmau să ajungă la școlarii români au umplut depozitele din toată țara.
Autoritățile locale susțin că ar vrea să le doneze căminelor de bătrâni, însă destinația produselor nu poate fi schimbată fără un act normativ.
Reprezentanții guvernului îi contrazic și spun că cei din teritoriu au avut mână liberă.
700 de tone de lapte într-un depozit din Timiș
Într-un depozit din Timiș sunt 700 de tone de lapte care trebuia să ajungă la școli din 16 judete, plus sectorul 1 din București. Primul lot urmează sa expire în luna august.
La nivelul Uniunii Europene s-a decis ca aceste produse perisabile să fie redirecționate spre centre sociale. Se întâmplă în martie, iar din 14 țări, 13 au rezolvat în mai puțin de o săptămână problema. Nu și România.
Florin Herbai, proprietar firmă lactate: "Ei plătesc aceste produse chiar dacă nu ajung în școli și ajung în centrele de asistență socială. Noi nu am reușit să ducem laptele în aceste centre sociale. Va fi distrus!"
Reprezentanții Consiliului Județean Timiș, instituție prin care se face achiziția de lapte, spun că au trimis mai multe solicitări către Ministerul Agriculturii, încă de acum trei luni.
”Așteptăm o hotărâre de guvern sau o ordonanță”
Potrivit acestora, pentru că proiectul este unul din fonduri europene doar un act normativ poate schimba destinația laptelui.
Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș: "Eu sper ca într-un final guvernul României prin ministerul Agriculturii va da o hotărâre de guvern, o ordonanță de urgență prin care să ne dea posibilitatea ca aceste produse, și de la producători, și din școli, să fie distribuite spre centre de plasament, spre spitalele de copii din județul Timiș, spre spitalele în lupta cu covidul."
Povestea se repetă în toate județele care se ocupau de distribuția laptelui în școli.
Marius Nicolaescu, vicepreședinte CJ Argeș: "Avem o cantitate de 157.710 unități UHT de lapte, care se află în depozitul firmei care a câștigat licitația. Și un număr de aproximativ 42.000 de unități care se află în școlile unde au fost distribuite în școli."
Ionel Dobre, managerul public al județului Gorj: "Noi am identificat locațiile unde pot fi redistribuite, numai trebuie să apară legislația care să ne dea voie"
La polul opus, oficialii din Ministerul Agriculturii susțin că le-au dat mână liberă celor din consiliile județene să distribuie laptele căminelor de bătrâni sau centrelor de plasament.
În plus, se lucrează la o ordonanță de urgență care să reglementeze lucrurile, iar stocurile să nu fie distruse. Actul normativ ar urma să fie adoptat în următoarea ședință de Guvern.