Sute de persoane au protestat, după interzicerea pelerinajului de Sf. Parascheva. Câți dintre ei au purtat mască
Peste o sută de persoane s-au strâns sâmbătă, din nou, în fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, pentru a protesta față de interdicțiile impuse enoriașilor din afara Iașiului.
Protestul a fost pașnic și nimeni nu a fost amendat, deși unii credincioși și-au luat doar icoanele „la purtător", nu și măștile de protecție.
Unii echipați cu mască, alții fără, însă toți cu pancarte și icoane în mâini, credincioșii au umplut bulevardul din fața Catedralei Mitropolitane din Iași, nemulțumiți că în biserică pot intra doar cei care au domiciliul în oraș.
Femeie: „Sperăm și ne rugăm la Sf. Parascheva și o să intre și oamenii din afara Iașiului.”
Femeie: „Ne rugăm să intrăm. Sunt sigură că Cuvioasa ne poate ajuta."
Femeie: „Nu intru la raclă în semn de respect față de cei care nu pot intra. Mă simt ca un infractor când mi se cere buletinul să intru în biserică, este casa Tatălui meu.”
Reprezentanții Mitropoliei spun că nu încurajează astfel de manifestări.
Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei: „Înţelegem însă durerea lor. E clar că oamenii sunt foarte supăraţi din cauza acestor decizii luate de autorităţi prin care li se restricţionează accesul. Îi îndemnăm pe aceşti oameni credincioşi dacă sunt să se roage, să fie paşnici."
Protestul a durat puțin peste o oră. În tot acel timp, câteva zeci pe persoane erau la rând și așteptau să intre în Mitropolie, să aprindă o lumânare și se roage la moaștele Sf. Cuvioase Parascheva.
Preoții au decis să anuleze Calea Sfinților, procesiunea în care racla cu moaștele Sf Cuvioase Parascheva era purtată de preoți și urmată de enoriași pe străzile principale ale Iașiului. La ceremonie participau în mod normal zeci de mii de oameni.
Alexandru Mormenchi, purt. cuv.. Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău: „Au fost stabilite culoare speciale. Este important ca ei să nu se intersecteze, vorbim aici de siguranță lor."
Sfânta Parascheva este prăznuită pe 14 octombrie. Anul trecut, până în ajun trecuseră pe la raclă 100.000 de oameni, iar de hram s-a înregistrat un record de peste 20.000 de pelerini care au participat împreună la slujbă.