Sute de arme au fost aduse ilegal din Ungaria în România prin intermediul unor firme de curierat
Sute de arme au fost aduse ilegal din Ungaria în România prin intermediul mai multor firme de curierat fără ca acestea să ştie ce livrează.
Singurii care aveau habar de ce se întâmplă erau producătorul ungar de armament şi românii care făceau comandă fără să aibă permis. Potrivit poliţiştilor, coletele intrau în ţara sub denumirea altor produse şi, pentru că era vorba de două ţări europene, nimeni nu le controla.
În luna iulie, poliţiştii de la Direcţia de Arme din IGPR au descoperit că firma de armament din Ungaria vindea pe internet arme şi muniţie mai multor români, care nu aveau autorizaţie de folosire.
Adrian Aldea, Direcţia Arme Explozivi Substanţe Periculoase: "Prin intermediul unui site web a comercializat pe teritoriul României către persoane fizice din categoria celor supuse autorizării şi diferite tipuri de muniţie aferente acestora fără a respecta prevederile legii 295 privind regimul armelor şi al muniţiilor".
Pe scurt, românii plasau comenzile online, iar apoi armele şi muniţia plecau din depozitul maghiar prin intermediul unei firme de curierat din Ungaria. Ajunse la vamă coletele nu erau declarate ca armament ci sub forma unor alte produse. Aşadar, în baza protocoalelor încheiate între statele europene au putut să treacă de toate controalele.
În România, livrarea era făcută de alte firme de curierat care nu aveau însă habar ce transportau. Aproape 100 de arme lungi neletale, arme de tir sportiv sau pistoale cu gaz au ajuns astfel în Capitală şi în 36 de judeţe.
Daniel Savu, Direcţia Arme Exploziv Substanţe Periculoase: "Aici avem un pistol de autoapărare care foloseşte gazele pentru a împrăştia, aici avem o puşcă de tir sportiv cu aer comprimat şi aici este o puşcă improvizată, confectionată artizanal. Au fost luate şi pentru autoapărare, pentru diferite activităţi de divertisment, de distracţie”.
În afară de armele de tip airsoft, cei care vor să obţină autorizaţie trebuie să se adreseze poliţiei. Sunt supuşi mai multor verificări, inclusiv medicale, înainte de a fi declaraţi apţi de a folosi astfel de arme. Abia apoi le pot cumpăra.
Armele confiscate vor fi supuse unei expertize balistice, pentru a afla cu exactitate din ce categorie fac parte. Procurorii au deschis şi un dosar penal pentru nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor dar și pentru contrabandă calificată.
Vizată de controalele poliţiei Române este şi firma de armament din Ungaria.