Sursa poluării din Capitală încă nu a fost găsită. Garda de Mediu a făcut 100 de controale
După o sută de controale în Capitală şi în judeţul Ilfov, comisarii Gărzii de Mediu nu au găsit încă sursa directă a poluării de duminică noapte, când nivelul de noxe a depăşit şi de 10 ori limita admisă.
Au fost controlaţi toţi operatorii economici, care deţin instalaţii de ardere, inclusiv gropi de gunoi, brutării, rafinării ori spitale.
De la primele ore ale zilei, comisarii de la Garda de Mediu au bătut la poarta a peste 100 de societăţi comerciale din Bucureşti şi din Ilfov.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Gropi de gunoi, rafinării, CET-uri, brutării şi chiar spitale. Ce au în comun aceste firme? Toate au declarat în acte că folosesc sisteme de ardere, aşa că autorităţile au început să le ia prin eliminare pentru a descoperi sursa poluării.
Marian David, director general al Gărzii de Mediu: ,,Verificăm şi starea instalaţiilor de reţinere, mai pe înţelesul tuturor, filtrele de reţinere a gazelor arse, verificând orele de funcţionare a acestora, ultima înlocuire şi uzura lor."
Şi Poliţia Capitalei a efectuat, cu ajutorul comisarilor Gărzii naţionale de mediu, 9 percheziţii în judeţul Giurgiu, în judeţul Ilfov, dar şi în Capitală, la societăţi comerciale, dar şi la persoane fizice care ar fi colectat şi deversat deşeurile pe locuri neautorizate. O astfel de percheziţie a avut loc în Adunaţii Copacen, judeţul Giurgiu, la o balastieră.
Procurorii au descoperit că una dintre societăţile controlate arunca gunoaie colectate din parcurile din Bucureşti la nişte balastiere din Ilfov şi Giurgiu, şi chiar în albia râului Argeş.
În tot acest timp, senzorii Ministerului Mediului arătau noi depăşiri ale nivelului de poluare pentru PM 2,5 şi PM 10,în zona Lacul Morii, pe Şoseaua Mihai Bravu şi la Cercul Militar. Tocmai din acest motiv, reprezentanţii ONG-urilor cred că autorităţile caută în locul greşit.
Dan Trifu, vicepreședintele Eco Civica: ''Există un studiu al Institutului de Sănătate Publică în care scrie clar că 70% din poluarea din Bucureşti vine de la trafic. Putem să ardem noi ce vrem ca tot nu ajungeam la depăşirile acelea şi să vă mai spun că două gropi de gunoi nici nu funcţionează. Am mai avut astfel de depăşiri şi atunci nu a ars nimic şi o să mai avem."
Şi cei din Primăria Capitalei au cerut Poliţiei Locale să efectueze controale în special în zonele de periferie, acolo unde există suspiciunea că cetăţenii ar arde în această perioadă deşeuri vegetale. Cei care vor fi prinşi făcând asta risca amenzi de la 200 la 1000 de lei.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!