Surpare la Mina Lupeni; 3 mineri, prinşi în subteran. Salvatorii au ajuns la doi dintre ei

×
Codul embed a fost copiat

Trei mineri sunt prinşi în subteran, în Mina Lupeni din Valea Jiului. Pământul s-a surpat într-o galerie şi cei trei nu au mai ieşit la suprafaţă. Echipele de salvatori au intrat în subteran să îi caute. În zonă a ajuns Ministrul Energiei.

UPDATE 23:00 Ministrul Energiei, Toma Petcu a declarat joi seara că echipele de salvare sunt în progres, la Mina Lupeni şi că au găsit un al doilea miner surprins în subteranul minei de surparea tavanului.

”A fost găsit un al doilea miner, echipele de salvare comunică cu el, este bine, sănătos. Sperăm ca în curând să începem scoaterea şi celui de-al doilea, sperăm ca în scurt timp să ajungem la el şi să îi scoatem pe amândoi. Se încearcă localizarea exactă pentru a se ajunge repede la el”, a declarat ministrul.

Toma Patcu a mai anunţat că echipele de salvatori încearcă să îl găsească şi pe cel de-al treilea miner surprins în subteran şi că nu vor opri căutările până când toţi cei trei mineri blocaţi în mină vor fi scoşi la suprafaţă.

UPDATE 22:45 Ministrul Energiei, Toma Petcu, a anunţat că salvatorii au ajuns la primul miner blocat în subteran, în Mina Lupeni, în urma prăbuşirii tavanului unui abataj. Acesta este conştient, cooperează şi urmează să fie preluat de medici.

Citește și
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

”Salvatorii au reuşit să ajungă la dumnealui, au reuşit să elibereze mare parte a corpului, mai au de eliberat pe stânga. Este conştient, cooperant. Din momentul în care va fi desprins total, pentru că operaţiunea e greoaie, i se va acorda primul ajutor de către medici. Am decis să îl scoatem printr-o cale de evacuare în zona de sud a puţului. Bineînţeles, că un rezultat medical mai complet şi mai bun o să avem când îl scoatem la suprafaţă, colegii sunt acolo şi sunt pregătiţi. Tot ei vor decide, în funcţie de rănile pe care le are, la ce spital va fi transportat, dacă va fi un spital din apropiere sau unul din ţară”, a declarat Toma Petcu.

Acesta a mai precizat că la Mina Lupeni a fost chemat şi un elicopter cu termoviziune, care poate zbura pe timp de noapte, acesta urmând să transporte minerii blocaţi în subteran, pe măsură ce vor fi scoşi, la spitale.

UPDATE 21:00 Prefectul judeţului Hunedoara, Fabius-Tiberiu Kiszely, a declarat, joi seară, pentru News.ro, că salvatorii sunt foarte aproape să ajungă la primul minier blocat în subteran de surparea tavanului unui abataj, însă avansarea este dificilă mai ales că au loc surpări continue.

”Echipele de salvare se apropie de primul minier blocat în subteran, însă avansul este greu deoarece sunt surpări continue. Se înaintează cu precauţie. Sunt surpări, material minier tot vine şi nu se ştie cât”, a declarat prefectul.

Fabius-Tiberiu Kiszely a mai adăugat că intervenţia este una dificilă mai ales că locul în care lucrează salvatorii este una foarte mică, iar aceştia trebuie să aibă grijă să nu fie şi ei surprinşi de surpări şi nici să nu astupe locurile prin care aerul ajunge la minierii captivi.

Potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, în mod normal, după astfel de surpări, se lucrează cel puţin o săptămână, pentru consolidare, însă, având în vedere că este vorba despre oameni rămaşi captivi, salvatorii s-au mobilizat imediat.

Fabius-Tiberiu Kiszely a mai adăugat că pentru salvarea celor trei mineri echipele de salvare ar putea lucra toată noaptea de joi spre vineri, având în vedere că se avansează cu greu.

La rândul său, Ministrul Energiei, Toma Petcu, prezent la faţa locului, a anunţat că echipele care intervin pentru a-i salva pe cei trei mineri blocaţi în Mina Lupeni sunt aproape de unul dintre ei, că se aud voci din zona în care sunt aceştia şi şi-a exprimat speranţa ca toţi cei trei mineri să fie în viaţă.

”O echipă a estimat că este foarte aproape de a ajunge la un miner. Noi sperăm ca încet, încet să scoatem oamenii din subteran”, a declarat Toma Petcu, care a ajuns la faţa locului cu un elicopter.

Echipele de salvare aud vocile minerilor, dar nu se ştie despre câte persoane este vorba.

”Nu putem să identificăm cine sunt, care dintre ei sunt. Comunică prin lovituri din metale, strigăte mai puternice. Important e că îi aud. Poate fi unul, pot fi doi sau pot trei mineri, a precizat Petcu.

El a subliniat că galeriile sunt ventilate şi există aer, lucru care avantajează minerii aflaţi în subteran.

”Sperăm ca, din evaluările noastre, aceşti oameni să fie scoşi la suprafaţă. Am convenit să suplimentăm echipele de la celelalte mine şi să fim în permanenţă mobilizaţi, dacă este nevoie de intervenţii suplimentare”, punctează oficialul.

De asemenea, sunt pregătite să acţioneze şi echipele de intervenţie de la ISU şi un elicopeter SMURD, pentru a prelua eventualii răniţi când vor fi scoşi la suprafaţă, adaugă ministrul Energiei.

Mai mult, intervenţia este foarte dificilă, afirmă Petcu şi se înaintează cu aproximativ un metru pe oră, din evaluarea făcută împreună cu cei care se află în mină. Ministrul Toma Petcu a mai spus că va rămâne acolo până când operaţiunea de salvare se încheie.

UPDATE 18:25 Echipele de salvatori care au intrat în Mina Lupeni, pentru a-i recupera pe cei trei mineri surprinşi de surparea tavanului unui abataj, au înaintat trei metri şi spun că aud voci distincte, dincolo de zidul format în urma surpării, iar ortacii care au scăpat teferi în urma incidentului ajută şi ei la salvarea colegilor.

Liderul Sindicatului Muntele din Valea Jiului, Darius Câmpean, a declarat pentru News.ro că echipele de salvatori au avansat în cătarea minerilor blocaţi în subteran după prăbuşirea tavanului unui abataj, la Mina Lupeni.

”S-a avansat în zonă, aproximativ trei metri. Vestea bună e că se aud voci distincte în spatele zonei ceea ce este un semn bun pentru că sunt şanse mari să fie în viaţă cei prinşi acolo. Din câte ştiu, sunt echipe a câte cinci salvatori care intervin”, a declarat Darius Câmpean.

Potrivit liderului de sindicat, minerii care s-au salvat în urma prăbuşirii tavanului intervin şi ei pentru salvarea colegilor lor.

De asemenea, Darius Câmpean a declarat că astfel de surpări nu sunt un lucru neobişnuit într-o mină, însă neobişnuită este cantitatea de material căzută.

”Astfel de surpări de întâmplă, dar nu de dimensiunea ăsteia. Sunt destul de dese, când materialul minier este mărunt, atunci vine în cantitate mare.Aici se pare că dimensiunea este mai mare”, a declarat Darius Câmpean.

UPDATE 17:10 Echipele de mineri salvatori care au coborât în subteran în mina Lupeni au auzit voci, deci este posibiş ca cei trei prinși înăuntru să fie în viață, Potrivit acestora, ministrul Toma Petcu, va merge cu un elicopter la locul accidentului.

Se pare că locul unde s-a produs surparea care a blocat ieşirea minerilor se află la o adâncime de câteva sute de metri. 11 mineri se aflau atunci în galerie, însă doar opt au reuşit să iasă. Nu se ştie deocamdată dacă au fost răniţi, sau care este starea lor. Accesul în acea zona este foarte dificil, însă salvatorii vor face tot posibil să ajungă la ei. De altfel, echipajele care au coborât în subteran le-au comunicat celor de la suprafaţă că ar auzi voci, ceea ce ar fi un semn bun. Mina Lupeni este în proces de închidere.

iderul Sindicatului Muntele din Valea Jiului, Darius Câmpean, a declarat pentru News.ro că în subteran au fost prinşi trei oameni, iar la această oră nu se ştie care este situaţia lor.

"S-a produs o surpare în abatajul frontal, panoul 7 din sectorul 2 al Minei Lupeni, iar acolo au fost prinşi trei oameni. Nu ştim la momntul de faţă situaţia lor. Conducerea minei şi echipele de salvatori vor intra şi vor încerca să ajungă la ei în cel mai scurt timp, cu speranţa că vor fi găsiţi în viaţă", a spus liderul sindical.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că în subteran se aflau la acel moment 14 mineri, iar 11 au reuşit să iasă. Ceilalţi trei au fost daţi dispăruţi, iar la această oră se intervine pentru salvarea lor. Petcu a spus că urmează să plece la Mina Lupeni.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Ce a pățit un bărbat din Arad după ce ar fi plătit în mai multe rânduri un băiat de 14 ani pentru servicii sexuale
Ce a pățit un bărbat din Arad după ce ar fi plătit în mai multe rânduri un băiat de 14 ani pentru servicii sexuale

Un bărbat de 44 de ani din judeţul Arad a fost trimis în judecată pentru viol, după ce ar fi plătit în mai multe rânduri un băiat de 14 ani pentru a întreţine cu el relaţii sexuale.

 

România va apăra militar Moldova în cazul unui atac al Rusiei - Interviu video
România va apăra militar Moldova în cazul unui atac al Rusiei - Interviu video

Ideea că țara noastră va interveni să ajute Moldova în cazul unui atac al Rusiei a declanșat o largă dezbatere în spațiul public, după ce profesorul Cristian Barna, expert în securitate, a spus într-o conferință că o astfel de situație e posibilă.

Inspector din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Buzău, reţinut pentru luare de mită
Inspector din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Buzău, reţinut pentru luare de mită

Un inspector din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Buzău a fost reţinut pentru 24 de ore, iar procurorii cer arestarea lui preventivă pentru luare de mită.

 

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.