Prea multa varza, prea putina organizare. Agricultorii romani lasa legumele sa putrezeasca pe camp
Dupa super productia de pepeni si de legume, care s-au stricat pe camp, a venit si vremea verzei.
Pretul este de trei ori mai mic fata de anul trecut, iar agricultorii spun ca, in aceste conditii, nici nu se mai deranjeaza sa o culeaga.
I-ar costa mai mult, spun ei, asa ca o lasa sa putrezeasca, in loc sa o doneze.
In comuna Toboliu, de langa Bihor, toate campurile sunt inca pline cu varza. Daca anul trecut localnicii au vandut-o cu 1,5 lei pe kilogram, anul acesta au ajuns sa scada pretul pana la 50 de bani. Si, chiar si asa, cumparatori tot nu sunt.
"De 3 zile caruta e aici si uitati cat am vandut... Ieri am dat de 14 lei, 16 lei, azi de 12 lei", a spus un localnic.
"Uitati, stam in strada cu ea si nimeni n-o ia de la noi. Ce sa facem acum? Nu ne putem face un leu, sa avem din ce trai", a spus o femeie.
Solutii ar exista totusi. Agricultorii ar trebui sa se uneasca in asociatii, si, in loc sa stea cu recolta la poarta, ar putea sa o duca in depozite sau direct in hipermarketuri.
Iar cei organizati au reusit sa faca asta! Ceilalti, insa, au ramas cu munca, dar si cu paguba.
"Putem noi cultiva ca n-avem venit. Numai munca, munca, asta-i la noi", a spus o localnica.
In aceste conditii, in care produsele romanesti se strica pe camp in timp ce agricultorii nostri se plang ca pretu-i mic, in piete apar intermediarii cu produse aduse din strainatate.
"Uitati ce marfa frumoasa, pacat ca nu cumpara lumea de la noi. Avem o varza, o varza 90 si ceva la suta bio. Pe cand in piata comerciantii aduc varza din import, din Polonia, din Ungaria, unde subventia la hectar e mult mai mare", a spus un agricultor.
Numai in cele doua sate ale comunei Toboliu o suta de hectare de teren sunt cultivate doar cu varza.
Cel putin jumatate din recolta a ramas pe camp si, din pacate, anul acesta, va deveni hrana pentru pasari. Si in alte localitati din tara situatia este exact la fel.