Prea multa varza, prea putina organizare. Agricultorii romani lasa legumele sa putrezeasca pe camp
Dupa super productia de pepeni si de legume, care s-au stricat pe camp, a venit si vremea verzei.
Pretul este de trei ori mai mic fata de anul trecut, iar agricultorii spun ca, in aceste conditii, nici nu se mai deranjeaza sa o culeaga.
I-ar costa mai mult, spun ei, asa ca o lasa sa putrezeasca, in loc sa o doneze.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
In comuna Toboliu, de langa Bihor, toate campurile sunt inca pline cu varza. Daca anul trecut localnicii au vandut-o cu 1,5 lei pe kilogram, anul acesta au ajuns sa scada pretul pana la 50 de bani. Si, chiar si asa, cumparatori tot nu sunt.
"De 3 zile caruta e aici si uitati cat am vandut... Ieri am dat de 14 lei, 16 lei, azi de 12 lei", a spus un localnic.
"Uitati, stam in strada cu ea si nimeni n-o ia de la noi. Ce sa facem acum? Nu ne putem face un leu, sa avem din ce trai", a spus o femeie.
Solutii ar exista totusi. Agricultorii ar trebui sa se uneasca in asociatii, si, in loc sa stea cu recolta la poarta, ar putea sa o duca in depozite sau direct in hipermarketuri.
Iar cei organizati au reusit sa faca asta! Ceilalti, insa, au ramas cu munca, dar si cu paguba.
"Putem noi cultiva ca n-avem venit. Numai munca, munca, asta-i la noi", a spus o localnica.
In aceste conditii, in care produsele romanesti se strica pe camp in timp ce agricultorii nostri se plang ca pretu-i mic, in piete apar intermediarii cu produse aduse din strainatate.
"Uitati ce marfa frumoasa, pacat ca nu cumpara lumea de la noi. Avem o varza, o varza 90 si ceva la suta bio. Pe cand in piata comerciantii aduc varza din import, din Polonia, din Ungaria, unde subventia la hectar e mult mai mare", a spus un agricultor.
Numai in cele doua sate ale comunei Toboliu o suta de hectare de teren sunt cultivate doar cu varza.
Cel putin jumatate din recolta a ramas pe camp si, din pacate, anul acesta, va deveni hrana pentru pasari. Si in alte localitati din tara situatia este exact la fel.