Ce cumpără românii înainte de Revelion, ca să le meargă bine în 2025. Magazinele au vânzări uriașe
Peștele va fi rege pe masa festivă de Revelion, așa că în aceste zile se vinde în cantități record. Suntem superstițioși de fel și vrem ca în anul ce vine să mergem înainte ca peștii din apele repezi de munte.
Acesta este și motivul pentru care pe 31 decembrie mâncăm 10 la sută din cantitatea de pește vândută pe parcursul a 12 luni. Înainte de Revelion se fac poate cele mai mari vânzări de pește de peste an.
În Constanța, în fața magazinelor care vând pește proaspăt s-au format cozi. De altfel, orarul acestor pescării va fi modificat și prelungit, iar stocurile de pește vor fi suplimentate.
Cei care își permit și vor să se răsfețe cumpără doradă, somon sau calcan. Dar la fel de bine se vând și crapul, carasul ori fitofagul, care costă mult mai putin. În pescăriile din Constanța, un kilogram de calcan din Marea Neagră se vinde cu 92 de lei, în timp ce, pentru somon, oamenii dau cam 89 de lei.
”- Ce fel de pește?
- Doradă.
- Prăjit, nu?
- În ulei, cu mujdei lângă, se pare că aduce noroc în Noul An".
”Niște somon, câteva felii”.
”- Somon am cumpărat.
- Pentru mâine seară?
- Da, da, pentru mâine.
- Cum îl pregătiți?
- Fript".
Elena Mihălică, administrator pescărie: ”Ne-am pregătit să mulțumim pe toată lumea. 2-3 tone și mai așteptăm completări".
Românii mănâncă doar 6-7 kilograme de pește pe cap de locuitor pe an
Marea s-a calmat după câteva zile de furtună, iar acum apa este bogată în pește.
Adrian Bîlbă, doctor în științe: ”Pescarii așteaptă să găsească calcan, speră să găsească rechin din care se pot ridica masculii și bineînțeles este așteptată și scrumbia".
În zonele de munte, are succes păstrăvul.
Clientă: ”La început de an trebuie să fim iute ca peștele, nu trebuie să lipsească, e o datină moștenită din străbuni, după atâta carne de porc merge și o carne mai ușoară".
La păstrăvăria Ocolului Silvic Tismana, din judetul Gorj, vin clienți și de la 100 de km distanță.
Cristian Duicu, administrator păstrăvărie: ”Media e de o tonă pe zi către populație. E mult față de restul anului, când e nesemnificativ".
La nivel național, în câteva zile dispar aproape 15.000 de tone, în timp ce consumul într-un an este de 140.000 de tone.
Sorin Mănăilă, președintele ROMFISH: ”România încă stă destul de prost la consumul de pește, avem un consum de 6 - 7 kg pe cap de locuitor".
Producem însă doar 20% din cât mâncăm, în rest aducem pește din Grecia, Bulgaria, Turcia, Italia și Spania.