România, pe primul loc în Europa și pe trei în lume la decesele provocate de Covid
România este pe primul loc în Europa și pe trei în lume la decesele provocate de Covid, raportate la un milion de locuitori. Ne depășesc doar 2 insule: Granada și Bahamas.
Aproape 40 de mii de români s-au stins de la începutul crizei sanitare, iar statisticile arătă că marea majoritate a celor care au murit în ultimele săptămâni nu erau vaccinați. Spitalele sunt pline, instalațiile electrice suprasolicitate sunt păzite de pompieri, ca să nu ia foc. Iar medicii au aflat că nu mai au voie să își ia concediu în următoarele 30 de zile. Cei care sunt deja plecați trebuie să se întoarcă la spital.
Total decese: 39.629
Decese în 24 de ore: 209
209 români au fost răpuși de Covid în ultimele 24 de ore. Într-un funebru top suntem primii în Europa și pe loc 3 în lume, conform unei analize „OUR WORLD ÎN DATA” făcută de experții de la Oxford.
Morgile spitalelor sunt neîncăpătoare. La Județeanul Craiova a fost adus un tir frigorific în care vor fi ținute cadavrele.
Sunt internați aproape 18.700 de pacienți cu SARS COV 2. Peste 1.700 sunt în UPU, acolo unde sunt inclusiv oameni intubati și ventilati mecanic. În mod normal ar trebui să fie într-o secție de terapie intensivă, dar nu sunt locuri. Și în tot acest timp, ambulanțele aduc bolnavi, iar medicii din spital se chinuie uneori ore întregi să le găsească locuri.
Fiecare pat este ocupat, oriunde se eliberează, de un pacient în stare gravă.
La Suceava sunt triați bolnavii care au nevoie de un pat la ATI.
Dr. Tiberius Brădățan, medic UPU, Spitalul Județean Suceava: ''Se iau în considerare criterii mai multe între care și patologia asociată, stabilitata hemodinamică, criteriul vârstă, diferite elemente care duc la concluzia că un pacient este mai grav, că are nevoie mai rapid de îngrijirile de terapie intensivă”
Consumul de oxigen este uriaș, iar instalațiile, suprasolicitate. Pentru a preveni o tragedie, secțiile covid ale spitalului județean din Arad sunt verificate din 3 în 3 ore de pompieri.
Cristian Gârbău, șef ISU Arad: ''Procentul normal de oxigen din saloane ar trebui să fie maxim 23 la sută, dar am avut valori de peste 24 la sută concentrație de oxigen, iar în urmă aerisirii spațiilor acesta a scăzut sub limita admisă''.
Simina Roz, spitalul județean Arad: ''Sunt monitorizate cu ajutorul unor dispozitive mobile care se regăsesc la asistentele medicale din cadrul secției care periodic trec prin salon pentru a verifica valorile oxigenului''.
Medicii muncesc non stop de la începutul pandemiei, în spitale de adulți ori de copii.
La pediatrie sunt acum internați 490 de minori, 34 la AȚI.
Dr. Mihai Craiu, medic pediatru: ''Principala necesitate e resursă umană. Este de spus că rată de burnout și chiar tentativă de suicid reușită e cea mai mare dintre toate profesiile din lume în anul pandemiei. Nu e o văicăreală că nu mai putem. E un apel la rațiune."
Valul 4 este cel al pacienților nevaccinați. Însă rata de imunizare este uneori mică inclusiv în spitale.
În România, rata de vaccinare este puțin peste 30%.