Suntem o țară de inventatori, dar prea puține brevete sunt valorificate. Universitățile fac parteneriate
Universitățile din România vor să valorifice brevetele de invenţie, pentru a-și rotunji veniturile. Își propun să atragă parteneriate cu operatorii economici, care ar putea învesti pentru a obține beneficii din acestea.
Suntem o țară cu mii de inventatori care au obținut brevete, dar puține invenții au ajuns pe piață.
În același timp, România e pe ultimul loc din Uniunea Europeană la ponderea în PIB pentru cercetare și dezvoltare.
Printre ultimele invenții ale Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca se numără rădăcina dentară artificială.
Alegeri 2024
19:02
Ce au declarat candidații la prezidențiale la ieșirea de la urne. Mesajele transmise alegătorilor în ziua votului
18:24
Dosar penal pentru pentru un vrâncean care a vrut să voteze deși avea interdicție. Explicația halucinantă dată polițiștilor
18:21
Explicațiile fostului șef CURS. De ce trebuie ignorate exit-poll-urile ”pe surse” din ziua votului. Apar cu un motiv clar
18:01
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Prof.dr.Aranka Ilea, Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca: „Printăm 3D o rădăcină care să fie perfect compatibilă cu spațiul care a rezultat după extracție.”
Dar și un dispozitiv cu senzori care detectează, din salivă, dacă suntem predispuși la anumite boli metabolice, printre care diabetul.
Cecilia Cristea, profesor de chimie analitică Facultatea de Farmacie Cluj-Napoca: „Trebuie să ajungă senzorii în contact cu saliva, și durează 40 de secunde să avem înregistrările."
Însă din sutele de brevete de invenție obținute în ultimii ani de cercetători, niciunul nu a fost încă cesionat sau licențiat. Dar universitatea își propune să schimbe asta. Mai mult, își pune la dispoziția celor interesați laboratoarele și specialiștii pentru cercetare.
Prof.univ. Cristina Adela Iuga, Centrul de Cercetări pentru Medicină Avansată MedFUTURE: „Ne-am pus la punct portofoliul de servicii, pe care în acest moment, îl putem oferta comunității academice și comunității științifice din România."
Situația este similară și la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. A obținut în ultimii ani 84 de patente, iar pe piață au fost puse numai câteva.
Liliana Pop, director centrul pentru transfer tehnologic UTCN Cluj-Napoca, preș. OSIM Cluj: „Îi încurajăm pe cercetătorii din UTCN să-și înființeze propriile firme și să ducă cercetarea înspre piață."
Agențiile de dezvoltare regională încearcă să faciliteze comunicarea mai eficientă dintre mediul academic și operatorii economici.
Ştefan Rusu, expert tehnic inovare și antreprenoriat, Agenția de Dezvoltare Nord-Vest: „Toată partea asta de prezentare a beneficiilor, cu ce te ajută cercetarea mea pe tine ca și mediu privat. Ce costuri îți poate reduce, ce procese îți poate îmbunătăți, ce produs nou, cu ce te poate ajuta pe tine să faci un profit."
Numărul total de cereri pentru brevete din întreaga lume a ajuns în 2020 la aproape 3,3 milioane, o creștere cu 1,6 la sută față de 2019, conform Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale. În România, în ultimii 10 ani au fost depuse peste 10 mii de cereri de brevete de invenție.