Summitul de Sibiu, marcat de trei proteste diferite. Au intervenit jandarmii. FOTO

Ultima actualizare: 09-05-2019 14:09

Sibiul este capitala Europei, iar cei mai importanţi şefi de stat au ajuns deja la summitul organizat acolo în care se va discuta strategia UE.

 Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, premierul Italiei, Giuseppe Conte, Jean Claude Junker şi Frans Timmermans, preşedinte şi prim-vice-presedinte al Comisiei Europene. În total 27 de şefi de stat şi de guven, împreună cu lideri ai Uniunii Euopene, s-au reunit la prânz, în sala mare a Primăriei din Sibiu.

La doi kilometri distanţă, în Piaţa Unirii din centrul oraşului, s-au strâns şi protestatari.

Sunt trei maifestatii cu teme diferite, iar oamenii încearcă astfel să atragă atenţia liderilor europeni asupra unor probleme precum încălzirea globală sau libertatea de exprimare.

Protestatarii de la Greenpeace sunt tineri veniţi din mai multe ţări, care vor să atragă atenţia asupra degradării mediului şi schimbărilor climatice.

În apropiere se mai află un grup de demonstranţi, care doresc reunificarea României cu Moldova. Ei spun că au vorbit cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi i-au explicat că, aşa cum fostele RFG şi RDG s-au unit, aşa ar trebui ca şi românii să nu fie separaţi de o graniţă. Iar Juncker le-ar fi zâmbit.

În schimb, un alt grup de protestatari, care susţin ca instituţiile statului îngrădesc dreptul la întrunire şi libera exprimare al românilor, au intrat în conflict cu jandarmii. Manifestanţii ar fi vrut să amplaseze un banner chiar în Piaţa Mare, pentru a fi observat de liderii europeni prezenţi acolo, însă nu li s-a permis.

Pe de altă parte, măsurile de securitate sunt draconice: în Piaţa Mare sunt amplasaţi mai mulţi lunetişti, în echipe de doi, care se schimbă la fiecare opt ore. De la aeroport până în centru au fost formate culoare speciale pe unde au trecut coloanele oficiale, care au putut zări şi protestele.

La intrarea în aeroport au fost controlate toate maşinile, inclusiv cele ale călătorilor obişnuiţi şi ale taximetriştilor. Liderii europeni au început să sosească în oraş de la ora 9.30, iar la ora 13.00 se aflu deja în clădirea Primăriei.

 

Totodată, avionul delegației britanice, implicat într-un incident când venea la summitul de la Sibiu.

În 9 mai, Sibiul va fi, pentru o zi, capitala politică a Uniunii Europene, aici urmând să se reunească şefii de stat şi de guvern din UE. Summitul UE se va desfăşura în clădirea Primăriei Municipiului Sibiu din Piaţa Mare, iar preşedintele Klaus Iohannis va purta discuţii cu oaspeţii săi chiar în biroul pe care l-a ocupat când era primar al municipiului.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO