Summitul de la Sibiu va afecta afacerile din centrul orașului. Reacția patronilor
Cu doar o săptămână înaintea celui mai important summit european de anul acesta, cel de la Sibiu, oraşul se pregăteşte să primească peste 2.000 de oficiali delegaţi şi jurnalişti.
Cu toţii sunt aşteptaţi acolo de Ziua Europei, pe 9 mai. Până atunci în oraş sunt zeci de utilaje. Se montează corturi uriaşe garduri care delimitează zonele de securitate, dar şi sute de camere de supraveghere.
Toate scoliile şi universităţile, dar şi localurile din centru au fost închise. Astfel, turiştilor le este aproape imposibil să mai ajungă în cafenele din cauza culoarelor de protecţie.
Zidurile din centrul istoric sunt curăţate intens ca la spălătoria auto. În cele trei pieţe centrale va fi zona zero a summitului din 9 mai, aşa că totul trebuie să strălucească.
Terasele și cafenelele, închise
Delagațiile străine vor ajunge la primărie unde vor avea loc întâlnirile şi discuţiile la nivel înalt. Multe terase şi cafenele s-au închis deja, după ce gardurile şi corturile pentru eveniment le-au blocat faţadă.
Adrian Oprea, proprietar cafenea: "Cam acesta e pasajul prin care poţi să ajungi la noi la cafenea, cam asta e spaţiul pentru clienți. De 3 săptămâni stăm cu uşile închise şi cu afacerile de butuci"
Remus Seghedin, proprietar local: "Cu o săptămână înainte de summit, noi nu ştim exact ce se va întâmpla. Activitatea noastră dacă va funcţiona sau va fi închisă. Turistul ce să vină şi să vadă, vânzările se văd foarte clar, cârciumile sunmt goale. Încasările au scăzut foarte mult."
Localnicii şi turiştii sunt puşi în încurcătură de labirintul construit în zona centrală, dar pentru un eveniment atât de important unii ar fi dispuşi să accepte deranjul.
Turistă: "Unele sunt uşor deranjante sunt în faţa unor puncte turistice, dar după ce am aflat motivul, am zis că e un lucru important pentru ţara noastră aşa că nu ne mai deranjează aşa de tare."
Localnic: "Ne-am luat o vacanţă eu şi prietena mea. În Cipru, în perioada summit-ului pentru că nu vrem să mai stăm şi să mai aglomerăm şi noi oraşul."
Evenimente culinare dedicate summitului
Pe 8 şi 9 mai, oraşul va găzdui şi o serie de festivaluri culinare dedicate summit-ului.
Marius Rafa: "Aici o să fie o surpriză extraordinară, o să folosim inclusiv cârnaţii de Sibiu, care sunt inconfundabili, inclusiv tocană de miel cu leuştean şi alte mirodenii şi o tocană de văcuţa, o ceafă de taur."
Accesul pietonal va fi permnis, dar vor fi filtre de securitate, aşa că e indicat să aveţi un act de identitate, dacă treceţi prin oraş. Pentru şoferi, situaţia se complică în ziua summitului. Va fi un culoar special de circulaţie între aeroportul internaţional din Sibiu şi Piaţa Unirii din zona centrală, culoar care va ocupa 2 benzi din cele 4 existente.
Cristian Troncotă, profesor universitar: "Se adună cei mai reprezentativi oameni politici ai Europei. Evident că prezenţa lor aici necesită o serie întrega de proceduri de securitate deosebite".
Cât despre ce se discută la Summitul informal al şefilor de stat şi de guvern - viitorul Uniunii Europene. Se vor stabili direcţiile principale şi strategice ale blocului comunitar pentru următorii 5 ani.
Summitul va fi prezidat de Donald Tusk, preşedintele Consiliului European şi de preşedintele Klaus Iohannis. La Sibiu vor ajunge şi liderul Franţei, Emanuel Macron sau cel al Germaniei Angela Merkel, şeful comisiei Europene şi cel al Parlamentului European.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, ue, angela merkel, donald tusk, summit sibiu,
Dată publicare:
02-05-2019 18:53