Cât de periculoasă e substanţa folosită la deratizare în blocul din Timişoara. Mortalitate de 90%


Ultimul update: Marti 19 Noiembrie 2019 19:34
Data publicarii: Marti 19 Noiembrie 2019 17:54
Categorie: Stiri actuale

Substanța care a ucis doi copii nevinovați și o tânără mamă este una dintre cele mai toxice.

Acest pesticid se folosește în mod normal, pentru anihilarea rozătoarelor, care apar în depozitele de cereale. În concentrație mare, gazul emanat de respectivele chimicale, poate ucide un adult dacă respiră de câteva ori, iar în concentrație medie, cum se bănuiește că ar fi fost în cazul de la Timișoara, o viață poate fi curmată, în câteva zeci de minute.

Acțiunea acestor pesticide este devastatoare. Odată intrate în contact cu oxigenul și umiditatea din atmosferă, degajă imediat fosfină, un gaz extrem de toxic care este mai greu ca aerul.

Inhalată, fosfina ajunge în plămâni și în contact cu apa de la nivel pulmonar devine și mai toxică. Se transferă în sânge, după care anihilează practic mitocondriile, adică motoarele celulelor, cele care produc energie pentru fiecare organ. Astfel, toate organele care necesită cantități mari de energie și oxigen vor intra într-un blocaj. Primele afectate sunt sistemul nervos central și inima, iar mai apoi ficatul și rinichii.

Medicii specialiști în toxicologie spun că efecte ale inhalării acestei substanțe toxice pot apărea chiar și după 2-3 zile de la expunere.

Radu Țincu, medic specialist în toxicologie: „Gravitatea depinde de concentrația de la fața locului, de volumul încăperii în care această substanță s-a emanat. Depinde foarte mult de timpul în care oamenii stau acolo, însă fiind un gaz toxic, efectele apar la câteva zeci de minute de la expunere.”

Așa se explică și de ce mulți au ajuns târziu la spital. Specialiștii spun totodată că bilanțul victimelor ar fi putut fi mult mai mare având în vedere mortalitatea de peste 90% înregistrată până acum în cazuri similare.

Medic: „Această substanță afectează cu precădere copiii, pentru că aceștia respiră mai des decât adulții, au o suprafață pulmonară mai mare și gazul acesta este mai greu decât aerul, astfel încât, cei care au înălțimea mai mică, cum sunt copiii, sunt mai afectați decât adulții."

Deși orice greșeală se poate solda cu cele mai grave consecințe, legislația actuală este destul de permisivă în cazul înfințării și funcționării companiilor specializate în dezinsecție și deratizare. Dacă pe vremuri doar medicii veterinari puteau fi operatori ai acestor firme, acum oricine poate, după absolvirea unui curs.

Primăriile sunt cele care dau avizul final de funcționare după ce, în prealabil, a fost completat un dosar care conține:

Un aviz de la Comisia Națională pentru produse biocide din cadrul Ministerului Sănătății, un aviz sanitar de la Direcția de Sănătate Publică pentru spațiul de depozitare al materialelor și substanțelor folosite dar și o autorizație ANSVSA.

Apoi, Direcția Generală de Poliție a Municipiului prin Servicul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase eliberează un document prin care substanțele folosite intră în evidența poliției.

În cazul în care firma prestează și servicii de igienă veterinară sau în industria alimentară, e nevoie de un aviz de la Direcția Sanitar Veterinară.

Pe lângă aceste avize extrem de importante este nevoie și de un certificat de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, avize pentru securitatea în muncă, aviz ISU și un contract cu o firmă care se va ocupa de colectarea și distrugerea ambalajelor folosite.

Autorizația de funcționare dată în final de primării este valabilă doar un an. După aceea trebuie refăcut întregul dosar.

Atunci când face dezinfecție, dezinsecție sau deratizare într-un bloc, firma în cauza este obligată să anunțe printr-un afiș ce substanțe folosește, care este durata aplicării lor, dar și măsurile de prim ajutor recomandate de producător. În funcție de puterea substanțelor, este obligatorie și limitarea accesului în anumite zone.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ouă contaminate cu fipronil, decoprite la o fermă din Olt. Amenda dată de DSVSA
11 persoane au murit după ce au mâncat orez. Alte 29 sunt în stare critică
O femeie a murit după ce ar fi inhalat o substanță extrem de toxică
VIDEO PROTVPLUS.RO