Studiu la nivel global: o treime dintre angajați trebuie să se recalifice în următorii trei ani

23-01-2021 19:30


O treime dintre angajați trebuie să se recalifice în următorii trei ani, arată un studiu la nivel global. Asta, pentru că automatizarea schimbă rolul oamenilor și îi obligă să se perfecționeze.

Procesul este accelerat de criza sanitară, care i-a determinat pe mulți manageri să înlocuiască oamenii cu mașinile și să folosească tot mai mult inteligența artificială.

Într-o companie din Braşov, 70% din procesele de fabricaţie sunt automatizate. De pildă, piesele nu mai sunt lipite manual, ci de braţe robotice, iar lăcuirea manuală a fost înlocuită cu dispozitive care depun vopseaua automat.

Dintre cei 650 de angajaţi ai firmei, 200 au avut nevoie de recalificare. Cursurile au loc în companie.

Lucia Molniceanu, director HR Benchmark Electronics România: "Sunt multe situaţiile în care aplicanţii să aibă nevoie de o recalificare, astfel încât să se plieze pe nevoile industriei noastre electronice. Un exemplu ar fi acela al machine operator. Acolo unde se realizează procesul de asamblare automată a componentelor electrice pe placă."

Şi într-o companie din Sibiu, cu 4.500 de angajaţi, strategia de automatizare şi digitalizarea au fost accelerate de pandemie.

Lăcrămioara Daraban, director de resurse umane al companiei: ”Aş da ca exemplu domeniul software, unde asistăm la reconversie profesională. Calificarea tehnicienilor este o prioritate".

Potrivit unui studiu realizat de Deloitte, modul de lucru pentru 23% dintre angajaţi s-a schimbat odată cu robotizarea proceselor, iar unul din zece a avut nevoie de recalificare. Tendinţa este în creştere şi companiile globale plănuiesc să recalifice o treime din forţa de muncă în următorii trei ani. Numai la un centru, cererea a crescut cu 30 la sută faţă de septembrie 2019.

Ludmila Socaciu, coordonator al unui centru de calificări din Braşov: "O mare parte din angajaţi migrează către alte posturi şi apare nevoia de calificare şi acumulare de noi informaţii. De exemplu, un lăcătuş mecanic care migrează către un operator CNC are nevoie de un curs de perfecţionare."

Două treimi dintre liderii de afaceri au dat şi mai multă importanţă automatizării, odată cu pandemia de coronavirus, arată sondajul. Robotizează liniile de producţie (78%), folosesc recunoașterea facială optică sau inteligentă (51%), automatizează managementul proceselor de business (36%) și apelează la inteligenţa artificială (34%).

România are mult de lucru în acest domeniu: avem o densitate de 21 de roboţi la 10 de mii de angajaţi, cu mult sub media globală, de 113.


VIDEO PROTVPLUS.RO